Χρυσή Αυγή – Τζήμερος στο Σύνταγμα: Βροντερό παρών στο συλλαλητήριο του μίσους όπου ξυλοκοπήθηκε άγρια ο δημοσιογράφος Thomas Jacobi, έδωσε τόσο ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, όσο και ο έτερος ακροδεξιός Θάνος Τζήμερος ο οποίος μία μέρα μετά την ονομαστική του εορτή, αντί να κερνά φοντάν, κέρναγε τη γνωστή του χολή κατά των προσφύγων και μεταναστών. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια θα πείτε. Θα διαφωνήσουμε καθώς αυτό που έγινε χθες στο συλλαλητήριο του μίσους πρέπει όλους να μας προβληματίζει και να μας έχει σε εγρήγορση καθώς το αυγό του φιδιού δείχνει πως έχει κρυφτεί στο λαγούμι του αλλά δε χάνει την ευκαιρία να μας δείχνει ότι είναι…εδώ!

Στη συγκέντρωση τραυματίστηκε ο δημοσιογράφος Thomas Jacobi ο οποίος έγινε στόχος γιατί στο παρελθόν έχει κάνει ντοκιμαντέρ για τη δράση της Χρυσής Αυγής. Οι συμμετέχοντες κρατούσαν πανό με ακραία συνθήματα όπως «Έξω οι λαθρομετανάστες εισβολείς από την Ελλάδα», «όχι στην εισβολή μουσουλμανικού στρατού και μουσουλμάνων εποίκων», «stop ισλάμ».

Συλλαλητήριο Σύνταγμα: Ομάδα ακροδεξιών ξυλοκόπησαν άγρια ξένο ανταποκριτή [vid & pics]

Καταδικάζει η κυβέρνηση

Σχολιάζοντας την επίθεση κατά του δημοσιογράφου Θωμά Γιακομπί, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε στο Σύνταγμα ο δημοσιογράφος Thomas Jacobi. Η ελευθερία του Τύπου και η προστασία των λειτουργών της αποτελεί καθήκον κάθε δημοκρατικής Πολιτείας. Η στάση της Kυβέρνησης παραμένει αμείλικτη απέναντι στις δυνάμεις της βίας και των άκρων που εχθρεύονται την ελευθερία της έκφρασης, τον πλουραλισμό και τη Δημοκρατία. Οι αρμόδιες Αρχές ήδη ερευνούν το περιστατικό για την ανεύρεση των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη».

ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση κατά της δημοκρατίας

Το περιστατικό καταδικάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Αλέξη Χαρίτση στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση από ομάδα ακροδεξιών που δέχτηκε ο δημοσιογράφος της Ντόιτσε Βέλλε, Θωμάς Ιακομπι, κατά τη διάρκεια του αντιπροσφυγικού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα. Πρόκειται για τον ίδιο δημοσιογράφο που είχε δεχτεί παρόμοια επίθεση και το 2018, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ενέργειες σαν κι αυτή βάλλουν ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας. Η υποδαύλιση της μισαλλοδοξίας και της αντιπροσφυγικής ρητορικής αποτελεί το υπόστρωμα πάνω στο οποίο αναπτύσσονται οι απαράδεκτες αυτές πρακτικές. Καλούμε την κυβέρνηση αφενός να προχωρήσει στον άμεσο εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών και, αφετέρου, να απομονώσει επιτέλους την άκρα δεξιά και την αποκρουστική της δράση».

ΕΣΗΕΑ: Τραμπούκικη επίθεση

Με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την επίθεση στον ανταποκριτή της Deutsche Welle. Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής: «Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την τραμπούκικη επίθεση ακροδεξιών στον δημοσιογράφο, ανταποκριτή της Deutsche Welle, Θωμά Ιακόμπι. Ο Γερμανός συνάδελφος δέχθηκε χτυπήματα στο πρόσωπο από ομάδα ακροδεξιών που βρισκόταν στο Σύνταγμα και τον αναγνώρισε καθώς στο παρελθόν έχει κάνει ντοκιμαντέρ για την Χρυσή Αυγή.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει για μία ακόμη φορά τους τραμπουκισμούς, τη βιαιότητα, τη βάναυση και προκλητική συμπεριφορά, καθώς και τη συνεχή στοχοποίηση των δημοσιογράφων εκ μέρους ακροδεξιών στοιχείων. Η ΕΣΗΕΑ παραμένει σταθερά απέναντι σε φαινόμενα εκφοβισμού της κοινωνίας και στο βαθμό που της αναλογεί, θα αντισταθεί σε κάθε εκδήλωσή τους. Οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ πρέπει να προβάλουν αντίσταση σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές και να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία της Δημοκρατίας».

Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου: Δε γίνεται ανεκτός ο εκφοβισμός δημοσιογράφων

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου: «Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που δέχτηκε νωρίτερα σήμερα ο συνάδελφός μας και μέλος της Ένωσής μας Τhomas Jacobi κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κατά της μετανάστευσης στο Σύνταγμα. Πρόκειται για το δεύτερο τέτοιου είδους περιστατικό κατά του συγκεκριμένου συναδέλφου από τους ίδιους κύκλους, με προπηλακισμό και τραυματισμό του καθώς και με κλοπή του δημοσιογραφικού του υλικού. Ως εκ τούτου, θέτουμε τις αρχές προ των ευθυνών τους και τις καλούμε να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ταυτοποίηση των υπαιτίων.

Η Ένωση θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με φορείς για να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ανταποκριτών και μή, κατά την εκτέλεση του έργου τους με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς. Συγκεκριμένα, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή η ύπαρξη οργανωμένων ομάδων κρούσης στις παρυφές συγκεντρώσεων, οι οποίοι έχουν ως στόχο να εκφοβίζουν δημοσιογράφους που δεν είναι της αρεσκείας τους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις