Η Μαφία γεννήθηκε τον 19ο αιώνα στην Σικελία και έγινε γνωστή με το όνομα Κόζα Νόστρα. Μητέρα της μαφίας ήταν ένα περιβαλλοντολογικό φαινόμενο, μια ξηρασία!Ήταν η πρώτη αλλά όχι η τελευταία φορά που η φύση γέννησε ιστορικές πολιτικές εξελίξεις. Κι η Γαλλική Επανάσταση από μια ξηρασία γεννήθηκε αλλά και η πρόσφατη τετραετής ξηρασία στη Συρία, 2006 και 2010, δημιούργησε φτώχια, μαζική ανεργία, εμφύλιο πόλεμο και τον κολασμένοISIS.

Το 1812 «Μαφιόζος» σήμαινε ληστής, εκβιαστής, δολοφόνος, αλλά και, κυρίως, πατριώτης. Η βασική ιδέα ήταν ότι η Μαφία υπερασπιζόταν τα συμφέροντα μίας τοπικής κοινωνίας, μιας πόλης, ενός νησιού, μιας φατρίας.Το 1893 αυτό όμως είχε αλλάξει. Η Μαφία υπηρετούσε τις επιθυμίες των πλουσίων μόνο. Εκείνη τη χρονιά μία μεγάλη ξηρασία πυροδότησε αγροτικές εξεγέρσεις στην περιοχή. Αυτή η ξηρασία αύξησε τη δραστηριότητα της Μαφίας, η οποία αδίστακτη πλέον «καθάρισε» πολλούς εξεγερμένους, για χάρη των αφεντικών της.

Βάρη μακελειό: Αυτοί είναι οι δύο νεκροί από την επίθεση στα Βλάχικα [pic]


Η Σικελική Μαφία λοιπόν ήταν «ένα σύμπλεγμα μικρών, υπόγειων συμμοριών, με κώδικα σιωπής [ομερτά], που ασκούσε κάποιον έλεγχο σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και στη διοίκηση της Σικελίας».

Ελληνική Μαφία
Η εγχώρια μαφία δεν πρέπει να συγχέεται με τις ελληνικές συμμορίες δρόμου, αυτές δρουν και συμμετέχουν σε μικρότερα εγκλήματα.Οι Έλληνες αρχηγοί του εγκλήματος περιγράφονται ως «Νονοί της νύχτας». Κυρίως λειτουργούν ως ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, ενώ εκμεταλλεύονται τις παράνομες επιχειρήσεις τους από εκεί.
Αντιθέτως με τη σικελική ή την αλβανική μαφία, οι ελληνικές εγκληματικές ομάδες ακολουθούν την ίδια δομή που έχουν οι οργανωμένες συμμορίες της γαλλικής Milieu ή της ολλανδικής Penose. Δηλαδή το εσωτερικό της χώρας, είναι σε μεγάλο βαθμό μικρότεροι πυρήνες οργανωμένου εγκλήματος, μερικές φορές οικογενειακοί, οι οποίοι συνεργάζονται, αλλά συχνά πυκνά συγκρούονται μεταξύ τους. Κυρίως όταν προκύψει θέμα διαδοχής αρχηγού.


Υπάρχουν περίπου 217 γνωστοί εγχώριοι εγκληματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Σε διεθνές επίπεδο, οι πρακτικές λαθρεμπορίου και εκβιασμού έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και δεν βασίζονται απαραίτητα μόνο στους Έλληνες πολίτες. Με την ανάγκη διείσδυσης και χειραγώγησης πολλών τύπων επιχειρήσεων προκειμένου να διεξαχθεί επιτυχώς λαθρεμπόριο σε διεθνές επίπεδο, οι οργανώσεις αυτές μοιάζουν περισσότερο με διεθνή επαγγελματικά καρτέλ, παρά με παραδοσιακές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος.

Σημαντικός αριθμός ελληνικών ομάδων οργανωμένου εγκλήματος αναπτύσσει δράση στην Αττική. Βέβαια άλλες (ημι-οργανωμένες) ομάδες λειτουργούν σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, ακόμα και σε χωριά.Οι εγκληματικές φατρίες προέρχονται από όλη την Ελλάδα. Στις μεγαλύτερες πόλεις, εμπλέκονται ιδιαίτερα με τους εκβιασμούς, το λαθρεμπόριο πετρελαίου, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, καθώς και τις δολοφονίες.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα δυστυχώς έχουν επίσης επωφεληθεί από τις δραστηριότητες των διεφθαρμένων αξιωματούχων. Τα όπλα, τα ναρκωτικά και το πετρέλαιο, διακινούνται λαθραία από ελληνικές εγκληματικές οργανώσεις, συχνά σε συνεργασία με αλβανικές ή ρωσικές ομάδες μαφίας, από τοπικούς θαλάσσιους λιμένες μέχρι τα σημαντικά κέντρα προορισμού, όπως οι αποβάθρες της Νάπολη ή της Αμβέρσας.

Η Κρήτη επίσης είναι μέσα στο κάδρο της παράνομης δράσης. Τοπικές οικογένειες εγκληματιών εμπλέκονται στην καλλιέργεια και εμπορία μαριχουάνας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Πασίγνωστο παράδειγμα είναι το χωριό Ζωνιανά, φημισμένο για τους κρητικούς βαρώνους ναρκωτικών, όπως η οικογένεια Παρασύρη.
Οι ευρωπαϊκές πόλεις πλήττονται αρκετά από το ελληνικό οργανωμένο έγκλημα με τη μορφή του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Πρόσφατα, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έντειναν τον πόλεμο τους στο λαθρεμπόριο, κάνοντας πολλές συλλήψεις και απενεργοποιώντας τους οργανισμούς σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.


Με την Ελλάδα να κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας θαλάσσιας εμπορικής ναυτιλίας, μια σημαντική ποσότητα ελληνικής μαριχουάνας [αλλά χημικές ναρκωτικές ουσίες], μεταφέρεται σε ολόκληρη την Ευρώπη σε ετήσια βάση. Καλλιεργείται σε απομακρυσμένες γεωργικές εκτάσεις [Κρήτης και Πελοπόννησο κυρίως]
Εκτός των εγχώριων ελληνικών εγκληματικών οργανώσεων, οι μαφίες τηςΣικελίας, Αλβανίας, Ρωσίας, Γεωργίας αλλά και της Καμόρα, ενεργοποιούνται στην Ελλάδα σε συνεργασία με τα εγχώρια εγκληματικά συνδικάτα.

Νέοι ομόκεντροι κύκλοι αίματος με εν ψυχρώ δολοφονίες, νέα ανεξιχνίαστα εγκλήματα της ελληνικής μαφίας
Είναι γνωστές αλλά άλυτες πολλές υποθέσεις του μακρινού παρελθόντος. Και δεν είναι ότι η αστυνομία δεν έχει απαντήσεις ή δεν κάνει έργο. Απλά δεν έχει τη δυνατότητα να δέσει τις αλήθειες που γνωρίζει με τα στοιχεία ικανά να οδηγούν σε συλλήψεις.Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν προκύψει πολλά συμβόλαια θανάτου και μαφιόζικες ενέδρες ανοίγοντας νέους κύκλους αίματος, κυρίωςστην Αθήνα.


Τα περιστατικά είναι πολλά και περιλαμβάνουν εν ψυχρώ δολοφονίες ανάμεσα σε ανυποψίαστους πολίτες, ακόμα και έξω από σχολικά συγκροτήματα ή μέσα στην κίνηση. Οι δολοφόνοι εκτελούν τα συμβόλαια θανάτου στα ονόματα της νύχτας της δεκαετίας του 90 που είχαν απασχολήσει τις Αρχές για «προστασίες» νυχτερινών καταστημάτων, μπροστά δε δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες.

Οι Αρχές αποδίδουν τουλάχιστον δώδεκα δολοφονίες σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών κι έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των υψηλόβαθμων Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Προσπαθούν να ξεμπλέξουν το σκοτεινό ματωμένο κουβάρι και να αποτυπώσουν τους νέους γεωμετρικούς συνδυασμούς των επαφών μεταξύ των θυμάτων και επαφών, τις ποινικές τους διασυνδέσεις, προκειμένου να εντοπίσουν τα κίνητρα και τους δράστες των εκτελέσεων.

Εκτέλεση στη Βάρη: Καταζητούμενοι της Interpol τα θύματα [vid]

Όμως η νύχτα έχει τους δικούς της άγραφους νόμους, με κορυφαίο τον νόμο «της Σιωπής και η επικράτηση του Ισχυρού». Ο νέος κύκλος αιματηρών ξεκαθαρισμάτων προβληματίζει της ΕΛΑΣ, καθώς «καμία δολοφονία δε μένει χωρίς αντίποινα στην τιμή του τελευταίου που έφυγε». Τρεις είναι οιβασικοί λόγοι που διαιωνίζουν την ανελέητη εσωτερική εμπόλεμη κατάστασης της ελληνικής μαφίας και έχουν ωςαποτέλεσμανεκρούς από όλες τις πλευρές:

  • ο πόλεμος για την επικράτηση
  • ανακατατάξεις για την ανάδειξη νέων αρχηγών στα κυκλώματα της μαφίας
  • οικονομικές διαφορές

Οι ομάδες της Greek Mafia έχουν εμπλακεί σε έναν νέο κύκλο αίματος.Βασίλη Στεφανάκος, Γιώργος Λίτσας [Μπου ή Μπούμπης], Βασίλης Γρίβας, είναι οι τελευταίες «διάσημες» εκτελέσεις, και το πιο πρόσφατο χτύπημα [Οκτώβριο του 2019] είναι του49χρονου επιχειρηματία, πουδολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Χαϊδαρίου.


ΕκτέλεσηΒασίληΣτεφανάκου,το πλέον ακριβό συμβόλαιο θανάτου της τελευταίας εικοσαετίας

Στα τελευταία συμβάντα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζονται πως υπάρχουν πληροφοριακές ενδείξεις «ενοικιαζόμενης» ομάδας εκτελεστών που αποτελείται από τρεις τουλάχιστον αλλοδαπούς και έναν Έλληνα. Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για «τουρισμό» πληρωμένων δολοφόνων.Έρχονται, χτυπούν και φεύγουν στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της εκβιαστικής «επεκτατικής πολιτικής» των αντιμαχόμενων συμμοριών. Εμφανίζονται στην Ελλάδα μόνο λίγο πριν τις εκτελέσεις για καθαρά προπαρασκευαστικές ενέργειες παρακολούθησης του στόχου, να παραλάβουν οχήματα και οπλισμό.

Το πρόσφατο σκληρό συμβάν που έλαβε χώρα, χτες Κυριακή βράδυ, στην κοσμική ταβέρνα στα Βλάχικα της Βάρης, δείχνει ότι η Ελλάδα πλέον αρχίζει και γίνεται τόπος εκτέλεσης συμβολαίων, που αφορούν διενέξεις οργανωμένων εγκλημάτων ξένων χωρών. Μία ακόμα εξαιρετικής σοβαρότητας εξέλιξη, ανεβάζει δραματικά τον πήχη ευθύνης για την ΕΛΑΣ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις