Κώστας Βαξεβάνης: Ο εισαγγελέας τόνισε ότι η φράση που αναγράφεται στην ανάρτηση του κ. Βαξεβάνη προσβάλει την προσωπικότητα του μηνυτή: «Παρουσιάζει τον εγκαλούντα να εξαπολύει απειλές και έχει τα μέσα να τις πραγματοποιήσει ακόμα και αν χρειαστεί να προβεί σε παράνομη πράξη. Η φράση είναι προσβλητική της τιμής και της υπόληψης του κ. Σαμαρά. Δεν είναι σάτιρα, δεν είναι αστείο αυτό, πόσο μάλλον όταν πάνω αναγράφεται η λέξη «λες» που προσδίδει μία σοβαρή διάσταση. Επιπλέον, δεν δικαιολογείται ο ισχυρισμός περί σάτιρας από το επάγγελμα του κατηγορουμένου. Προτείνω κατά ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό ο κατηγορούμενος να κηρυχθεί ένοχος για εξύβριση».

Η δίκη ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας αφορούσε τη μήνυση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε βάρος του εκδότη και δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για tweet που αναρτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 με σκίτσο του πρώην Πρωθυπουργού η οποία συνοδευόταν από τη φράση «όποιος ανοίγει το στοματάκι του θα έχει τη τύχη του Μαυρίκου…το αισθάνομαι». Ο εκδότης πάνω από τη φωτογραφία έγραφε το σχόλιο «λες;».Οι συνήγοροι του κ. Βαξεβάνη υποστήριξαν πως «είναι προφανές πως πρόκειται για σάτιρα».

Από την πλευρά των δικηγόρων του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίχθηκε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για σάτιρα, καθώς η επίμαχη ανάρτηση συνδέει τον πρώην πρωθυπουργό με ένα θανατηφόρο ατύχημα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η υπόθεση της Novartis και υπήρχαν προστατευόμενοι μάρτυρες.


Το documento, site του κ. Βαξεβάνη, γράφει:

«Να ποινικοποιήσει το twitter και τα memes κατάφερε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη μήνυση που κατέθεσε κατά του εκδότη του Documento για ένα meme που δεν ήταν καν δικό του αλλά το είχε κάνει retweet στον προσωπικό του λογαριασμό. Το δικαστήριο έκρινε ότι το επίμαχο meme δεν συνιστούσε συκοφαντική δυσφήμηση, αδίκημα για το οποίο έδωσαν αγώνα οι δικηγόροι και οι μάρτυρες της πλευράς Σαμαρά, αλλά μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή εξύβριση. Την ίδια άποψη ότι δηλαδή δεν στοιχειοθετούνταν συκοφαντική δυσφήμηση του πρώην πρωθυπουργού εξέφρασε στην εισήγησή του και ο εισαγγελέας της έδρας.

Η απόφαση του δικαστηρίου ανοίγει στην ουσία τον δρόμο για δεκάδες μηνύσεις και αγωγές από υποτιθέμενα εξυβριζόμενα πρόσωπα με αφορμή την αναπαραγωγή οποιουδήποτε meme, εικονιδίων δηλαδή σατιρικού περιεχομένου κάτι που συνηθίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως.

«Ξεκινάει ένα κυνήγι μαγισσών με την ποινικοποίηση των memes και του twitter» τόνισε ο Κώστας Βαξεβάνης μετά την ανακοίνωση της απόφασης, για την οποία ο εκδότης του Documento άσκησε έφεση ώστε η υπόθεση να εκδικαστεί εκ νέου από δικαστήριο δευτέρου βαθμού. Η ποινή που επέβαλλε το δικαστήριο ήταν φυλάκιση πέντε μηνών με τριετή αναστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη έγινε απόντος του κ. Σαμαρά που εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους του, παρά το γεγονός ότι στην προηγούμενη δικάσιμο είχε αιτηθεί αναβολή (μέσω των πληρεξουσίων του) επειδή δεν μπορούσε και τότε να παραστεί, αλλά επιθυμούσε, όπως είχε υποστηριχθεί, να είναι παρόν στη δίκη για να υποστηρίξει τη μήνυσή του».


Αυτός που χάρηκε πάντως και δεν το έκρυψε κι όλας είναι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης:

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις