Ιστορική η σημερινή μέρα για την Γ Ελληνική Δημοκρατία καθώςγια πρώτη φορά στα σχεδόν 200 χρόνια του σύγχρονου ελληνικού κράτους μία γυναίκα εκλέγεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μετά από μία αξιομνημόνευτη πορεία στο δικαστικό σώμα βάζει έστω και συμβολικά τέλος στην ανδροκρατία της πολιτικής και δημόσιας ζωής.

Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί δεδομένου πως από τους Δήμους και τις Περιφέρειες μέχρι τη βουλή και την κυβέρνηση είναι περιορισμένος ο αριθμός των γυναικών που αναλαμβάνουν θεσμικές ευθύνες. Ναι μεν υπάρχει ποσόστωση 40% στα ψηφοδέλτια των εκλογώναλλά ως προς το αποτέλεσμα η εκπροσώπηση δεν είναι καθόλου αναλογική.

Ένας ακόμα λόγος που είναι σημαντική η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι το γεγονός ότι η γυναίκα αυτή γεννήθηκε στην Ξάνθη από μία οικογένεια που δεν ανήκει στην πολιτική ή όποια άλλη ελίτ της χώρας. Φαίνεται να έχει εναλλακτικό τρόπο ζωής, οικολογική ευαισθησία, αισθητική. Όσοι συνεργάστηκαν μαζί της ή ακόμα και οι φοιτητές της, μιλούν για μία γυναίκα που δεδομένων των σκληρών συνθηκών της δικαιοσύνης έχει στοιχεία ριζοσπαστισμού. Κατόρθωσε μέσα σε λίγο καιρό να προταθεί τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα για πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας οδηγώντας μάλιστα τα δύο κόμματα και σε συναίνεση μετά από σχεδόν 30 χρόνια (οικουμενική).

Είναι βέβαιο ότι η κυρία Σακελλαροπούλου όπως κάθε γυναίκα που βγαίνει μπροστά θα αμφισβητηθεί. Είναι βέβαιο πώς θα πρέπει να κάνει διπλή και τριπλή προσπάθεια σε σχέση με έναν άνδρα για να πείσει ότι είναι ικανή και αξία για το ρόλο της. Αυτό φυσικά δεν είναι πρόβλημα της κυρίας Σακελλαροπούλου ή της κάθε γυναίκας αλλά της ελληνικής (και όχι μόνο ελληνικής)κοινωνίας.

Επίσης το γεγονός ότι είναι ένας κανονικός ευαίσθητος άνθρωπος ήδη κάποιους τους ενοχλεί. Οι φωτογραφίες της με γάτες έγιναν αντικείμενο κριτικής και ειρωνείας από μερίδα του τύπου που την ίδια ώρα αποθεώνει άντρες πολιτικούς που κυνηγούν ή δαμάζουνάγρια θηρία ανά την υφήλιο. Από την γυναίκα Πρόεδρο Δημοκρατίας μέχρι την γυναίκα οδηγό στους δρόμους, η δυσπιστία και η προκατάληψη καλά κρατεί. Βάλτε στο μυαλό σας ανδρικές συμπεριφορές σε διάφορα επίπεδα της δημόσιας ζωής και αλλάξτε νοητάτο φύλο του πρωταγωνιστή σε πρωταγωνίστρια. Η κριτική και ηαποδόμηση έως και κατακραυγήθα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν ο άντρας ήταν γυναίκα και έκανε αυτά που έχει κάνει ή έλεγε αυτά που λέει.

Ηευαισθησία της κ. Σακελλαροπούλου με κάνει να αισθάνομαι ασφαλής. Ως δικαστικός κατηγορείται για σκληρές αποφάσεις. Ας καταλάβουμε κάποια στιγμή ότι ένας άνθρωπος οφείλει στην επαγγελματική του ζωή να παίρνει σκληρές και δύσκολες αποφάσεις. Ένας άνθρωπος πρέπει να είναι δισυπόστατος. Αλίμονο αν δεν είναι δισυπόστατος.Ένας παλιός μου διευθυντής, μου έλεγε μεταφορικά πως όταν φεύγει από το σπίτι για το γραφείο αφήνει όλο του το αίμα σε ένα δοχείοέξω από το σπίτι, και όταν επιστρέφει το ξαναβάζει το σώμα του και μπαίνει να δει τα παιδιά και την οικογένειά του. Η κ. Σακελλαροπούλου έχει αίμα. Και κρύο και ζεστό. Αρκεί κάποιος να δει τις φωτογραφίες της ζωής της. Προσωπικές και επαγγελματικές.

Η ουσία είναι πως η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου σε μία δύσκολη περίοδο για την χώρα,μετά τους Μιχαήλ Στασινοπούλο,ΚωνσταντίνοΤσάτσο,ΚωνσταντίνοΚαραμανλή, Χρήστο Σαρτζετάκη, Κωστή Στεφανόπουλο,Κάρολο Παπούλια και Προκόπη Παυλόπουλο αναλαμβάνει την σκυτάλη της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όροι γένους θηλυκού

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις