Τουρκία Ελλάδα: Νέα πρόκληση - Το τουρκικό ΥΠΕΞ θέτει ζήτημα υφαλοκρηπίδας, νησιών και Ιμίων

Το τουρκικό ΥΠΕΞ θέτει ζήτημα υφαλοκρηπίδας, νησιών και Ιμίων
Το τουρκικό ΥΠΕΞ θέτει ζήτημα υφαλοκρηπίδας, νησιών και Ιμίων

Τουρκία Ελλάδα: Προκαλεί εκ νέου η Τουρκία. Θέτει θέμα υφαλοκρηπίδας, νησιών και Ιμίων

Τουρκία Ελλάδα: Προκαλεί εκ νέου η Τουρκία, καθώς μετά τις χθεσινές αξιώσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών, με ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, ο Τσαγατάι Ερτζίγες, που είχε συντάξει τους χάρτες με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέβασε στο Twitter κείμενο με τις πέντε αξιώσεις του υπουργείου στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι θέτουν και πάλι θέμα με την υφαλοκρηπίδα, για την αποστρατικοποίηση των νησιών και ιδιαίτερα τα Ίμια, την έρευνα και τη διάσωση στο Αιγαίο καθώς και τα 10 μίλια του εναέριου χώρου.

«Το υπουργείο Ενέργειας μάς ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προστίθενται σε εκείνες που εκδόθηκαν το 2009 και το 2012», ανακοίνωσε ο Τσαγατάι Ερτζιγιές, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Σημείωσε πως δύο σεισμογραφικά το Ορούτς Ρέις και το Μπαρμπαρός, βρίσκονται στην Αττάλεια εν αναμονή νέων αποστολών, οι οποίες θα καθοριστούν ανάλογα με το πλάνο εργασίας του υπουργείου Ενέργειας. Υπενθυμίζεται, πως πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει εξερευνήσεις και γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσα στο 2020, με πρώτο το σεισμογραφικό Ορούτς Ρέις.

Το tweet του Ερτζίγες παραπέμπει στο κείμενο του τουρκικού ΥΠΕΞ με τίτλο «τα προβλήματα στο Αιγαίο» και παραθέτει τα εξής τουρκικά αιτήματα:

  1. Το πρώτο αφορά στα χωρικά ύδατα, στην υφαλοκρηπίδα και στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών αυτών των περιοχών.
  2. Το δεύτερο αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, στη Συνθήκη του 1947 και άλλων διεθνών εγγράφων σχετικά με το καθεστώς αφοπλισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου
  3. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα με το Αιγαίο αφορά στο νομικό καθεστώς κάποιων γεωγραφικών σχηματισμών
  4. Το τέταρτο αφορά στον εθνικό εναέριο χώρο, επικρίνοντας τη στάση της Ελλάδας που υποστηρίζει ότι ο χώρος είναι 10 ναυτικά μίλια και εκμεταλλεύεται την ευθύνη της ζώνης πληροφοριών πτήσης (FIR) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
  5. Η πέμπτη κατηγορία θεμάτων του Αιγαίου σχετίζεται με τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης (SAR).