Μάνδρα πλημμύρες: Ξεκινά σήμερα η δίκη για τις φονικές πλημμύρες [vid]

Συγκλονιστικές εικόνες από την Μάνδρα
Συγκλονιστικές εικόνες από την Μάνδρα

Μάνδρα πλημμύρες δίκη: Στο Πλημμελειοδικείο Αθηνών ξεκινά την Παρασκευή η δίκη για τις φονικές πλημμύρες

Μάνδρα πλημμύρες δίκη: Στο Πλημμελειοδικείο Αθηνών αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή η δίκη για τους υπεύθυνους της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα Αττικής, που πριν από δύο χρόνια στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους. Κατηγορούμενοι στη δίκη είναι η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, οι πρώην δήμαρχοι Ελευσίνας, Μάνδρας και Μεγαρέων, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιοι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω, αλλά και των πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας, καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για σωματικές βλάβες, πρόκληση πλημμύρας, ανθρωποκτονίες από αμέλεια και παράβαση καθήκοντος. Σημειώνεται, πως η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου είχε διενεργήσει έρευνα για την τραγωδία στην Μάνδρα, όπου η θεομηνία εκτός από ανθρώπινες απώλειες, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, με τόνους λάσπης που καταπλάκωσαν σπίτια, η οποία είχε καταλήξει στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά περίπου δέκα προσώπων μεταξύ των οποίων η πρώην περιφερειάρχης Αττικής.

Την δικογραφία, λόγω σοβαρότητας της υπόθεσης και της συρροής των αδικημάτων, είχε χειριστεί η 7η τακτική ανακρίτρια ενώπιον της οποίας απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι το περασμένο καλοκαίρι, με την Ρένα Δούρου να αφήνεται ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Σύμφωνα με το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, στην περιοχή είχαν διαπιστωθεί κατά τις έρευνες, δεκάδες παραβάσεις του νόμου και παραλείψεις ενεργειών, με κορυφαίες την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Παράλληλα, καταγράφονται σοβαρότατοι παράγοντες που επέδρασαν στο τραγικό αποτέλεσμα, όπως η καταπάτηση ρεμάτων και η αυθαίρετη δόμηση  από τον Δήμο Μάνδρας και ιδιώτες. Συνολικά καταγράφηκαν 39 αυθαίρετες κατασκευές εντός ρεμάτων, μεταξύ των οποίων δημοτικό αμαξοστάσιο, κέντρο διασκέδασης, βενζινάδικα, γήπεδο, κατοικίες και αποθήκες.