Σεισμός Τουρκία:Για τη φονική σεισμική δόνηση στη γειτονική χώρα, μιλούν στο flash.gr, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος,Δρ Σεισμολογίας, Επιστημονικός συνεργάτης Ευρωπαϊκής Ένωσης και UNESCO, και ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρος ΟΑΣΠ.. Πιο αναλυτικά ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε:

«Ο σεισμός ήταν σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας 6,8 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται κοντά στην πόλη Μαλάτια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Το Γεωδυναμικό Γερμανικό Ινστιτούτο δίνει μέγεθος σεισμού 6,9 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα, άρα μιλάμε για έναν σεισμό επιφανειακό και για αυτό τις επόμενες ώρες περιμένουμε πολλούς μετασεισμούς που το μέγεθος τους θα φτάνει τα 6 Ρίχτερ, ακόμη και τα 6,5 Ρίχτερ».

-Είναι αυτός ο κύριος σεισμός;

Εάν δεν περάσουν 48 ώρες δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αυτός είναι ο κύριος σεισμός, ωστόσο επειδή το μέγεθος του είναι μεγάλο πιθανολογούμε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

– Πόσο πρέπει να ανησυχούμε στην Ελλάδα;

Με δεδομένο ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολιας και πολύ μακριά από την Ελλάδα θα έλεγα πως δεν υπάρχει λόγος άμεσης ανησυχίας. Ωστόσο κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να πει κατηγορηματικά ναι η όχι για το αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Συναξιολογούμε τα επιστημονικά δεδομένα και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Πάντως δεν πρόκειται για το γνωστό ρήγμα της βόρειας Ανατολιας που περνά από τη θάλασσα του Μάρμαρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Λέκκας επεσήμανε:

«Είχαμε σεισμό στην Τουρκία κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Κοντά στο επίκεντρο είναι η Μαλατια και το Ντιργιαμπακιρ. Η δόνηση είχε μικρό εστιακό βάθος γι αυτό και ο κόσμος έχει θορυβηθεί πολύ.Το επίκεντρο είναι στην περιοχή που υπάρχει διεμβόλιση της πλάκας της Αραβίας με την Τουρκία. Παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο».

– Πόσο πρέπει να ανησυχούμε στην Ελλάδα;

«Θα έλεγα, σχεδόν καθόλου».

Διαβάστε: Σεισμός τώρα Τουρκία: 6,9 Ρίχτερ ταρακούνησαν το ανατολικό τμήμα της χώρας – 4 νεκροί – Κατέρρευσαν κτίρια [LIVE εξελίξεις]
Διαβάστε: Σεισμός Τουρκία: Δείτε συγκλονιστικά βίντεο από την ισχυρή δόνηση [vids]


Βίντεο από την περιοχή