Αλκοόλ εξαρτήσεις: Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η άμεση εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυρίως στα σχολεία για τις βλαπτικές συνέπειες της έκθεσης των νέων στο αλκοόλ και της κατάχρησής του, αλλά και η εντατικοποίηση ελέγχων στα σημεία διάθεσης αλκοόλ, με βασικό στόχο να μπει φρένο σε κάθε πράξη παράνομης διάθεσης σε ανηλίκους.

Σημαντικό ρόλο για την εφαρμογή των μέτρων αναμένεται να παίξει και η αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις παραβάσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, μέτρο που, όπως διαπιστώθηκε στην πράξη, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Μάχη κατά των εξαρτήσεων δίνει το υπουργείο Υγείας καθώς, εκτός από το κάπνισμα, ψηλά στην ατζέντα του – σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θέτει το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία – μπαίνει και ο περιορισμός των παραγόντων κινδύνου από την έκθεση στο αλκοόλ. Ειδικότερα σε πολυσέλιδο νομοσχέδιο που καταρτίζεται σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων:

  • η αυστηροποίηση των κυρώσεων για παραβάσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία
  • η ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης
  • η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού με έμφαση στην εκπαίδευση ανηλίκων , οδηγών και εγκύων
  • η διαμόρφωση δομών τηλεφωνικής υποστήριξης

Στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας μπαίνει και το πρόβλημα της παχυσαρκίς τόσο στον ενήλικο όσο και στον παιδικό πληθυσμό αλλά και της έλλειψης σωματικής άσκησης. Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • η συνεργασία της πολιτείας με τη βιομηχανία τροφίμων για τη βελτίωση της σύστασης των τυποποιημένων βιομηχανικών τροφίμων
  • η εντατικοποίηση των ελέγχων στα κυλικεία σε σχολεία και εργασιακούς χώρους
  • η επιακιροποίηση των προγραμμάτων φυσικής αγωγής στα σχολεία