Οι γυναίκες της πολιτικής συνήθωςέχουν ή οπαδούς ή αντιπάθειες. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο ανδροκρατικό περιβάλλον της πολιτικής, δεν μπορούν να υπάρξουν αν είναι «λίγο απ' όλα». Γι΄αυτό κι αναγνωρίζουν η μία την άλλη, ακόμα κι αν τις χωρίζουν πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αναγνωρίζουν την προστιθέμενη αξία τους αλλά και το επιπλέον κόστος να πρωταγωνιστούν ισότιμα με τους άνδρες στην πολιτική σκηνή. Το δια ταύτα είναι ότι ηκυρία Γεροβασίλη πέτυχε να είναι διακριτή αλλά όχι διάτρητη. Και προσεκτική στο δημόσιο λόγο της.

Παραφράζοντας κάποιος τoν τίτλο της ταινίας «Επίμονος κηπουρός», θα μπορούσε να σας χαρακτηρίσει με τη φράση «Επίμονη πολιτικός»; Έχετε καταγράψει στο ενεργητικό σας αρκετές συμμετοχές σε εκλογικές αναμετρήσεις. Και για τον Δήμο Άρτας αλλά και ως βουλευτής.
Η πολιτική, όπως τη ζω εγώ -και οι περισσότεροι ανθρώπους του δικού μας πολιτικού χώρου- είναι η αγωνιστική διεκδίκηση των αρχών και των αξιών μας. Ο εμπλουτισμός του εφικτού με προωθητικά, προοδευτικά οράματα. Είναι μια πορεία που απαιτεί υπομονή, επιμονή, και κρίνεται συνεχώς. Πολλά πράγματα απ' αυτά που νόμιζες αδύνατα τελικά συμβαίνουν και ανακαλύπτεις πως έκανες πολλά περισσότερα από όσα στόχευες στην αρχή! Στη ζωή δεν κατεβαίνεις βάσει σχεδίου, κατεβαίνεις με αρχές. Η επιμονή λοιπόν δεν είναι παρά ένα συστατικό του πάθους και της αφοσίωσης. Προκύπτει, δεν προηγείται.

Στηρίξατε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σε δύσκολες καταστάσεις. Τελικά οι γυναίκες «καθαρίζουν» στα δύσκολα;
Η στήριξη στην οποία αναφέρεστε προς τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, σε όποια θεσμική θέση ευθύνης είχε αναλάβει κατά το παρελθόν και σε όποια θα κληθεί να αναλάβει ξανά στο μέλλον,είναι για εμένα αυτονόητη. Την αντιλαμβάνομαι ως ευθύνη, υποχρέωση, συντροφικότητα κι αποτελεί επεξεργασμένη πολιτική μου επιλογή.
Όσο για τα «δύσκολα», οι γυναίκες καλούμαστε να ανταποκριθούμε επιτυχώς σε πολλαπλούς και απαιτητικούς ρόλους στη σύγχρονη κοινωνία. Της μητέρας, της συντρόφου, της φίλης, της επαγγελματία, της πολιτικού και σε πολλούς άλλους. Και συνήθως ταυτόχρονα! Ρόλους που απαιτούν αποφασιστικότητα, επιλογή, αφοσίωση και προσήλωση. Όμως η διαφορετική γυναικεία προσέγγιση στα πράγματα απέδειξε πως μπορεί να παίξει με επιτυχία.

Καθίσατε στην άβολη καρέκλα της κυβερνητικής εκπροσώπου κι εν συνεχεία αναλάβατε το καυτό χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πώς σας αντιμετώπισαν σε αυτό το ιδιαίτερα σκληρό ανδροκρατούμενο περιβάλλον; Τι θυμάστε από εκείνες τις ημέρες;
Η γυναικεία προσέγγιση και οι δεξιότητες, που σας προανέφερα, αποδείχθηκαν χρησιμότατες σε κάθε θέση που κλήθηκα να υπηρετήσω. Της κυβερνητικής εκπροσώπου, της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και αργότερα της Υπουργού Προστασίας Πολίτη. Ειδικότερα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία ζωής για εμένα, εκτιμώ και για εκείνους! Πάντως, ξεπεράσαμε όλοι πολύ γρήγορα το πρωτόγνωρο. Δεν υπήρχε η πολυτέλεια του χρόνου, με την καθημερινότητα και τις απαιτήσεις της Υπουργικής θέσης να πιέζουν έντονα από την πρώτη στιγμή.


Συνολικά αυτό που αποκόμισα και μπορώ να σας μεταφέρω ήταν ο σεβασμός και ο επαγγελματισμός από το σύνολο του προσωπικού με το οποίο συνεργάστηκα.Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο, απαιτητικό Υπουργείο και απαιτεί απόλυτη προσήλωση, ψυχραιμία, καθαρό μυαλό και πάρα πολλή δουλειά.Θέλω να σας επισημάνω ότι, αν και πράγματι η ιεραρχία είναι ακόμη κυρίως ανδροκρατούμενη, χιλιάδες γυναίκες στελεχώνουν με επιτυχία κρίσιμες και μάχιμες υπηρεσίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, συνεισφέροντας ουσιαστικά στο έργο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Με αφορμή την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα [πρώτη φορά μια γυναίκα γίνεται ΠτΔ], θεωρείτε ότι καταρρίπτονται στερεότυπα ή είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος;
Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μία προοδευτική γυναίκα, που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη αλλά διαθέτει αρκετές σημαντικές προοδευτικές αρχές. Η εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, δικαιώνει την επιλογή μας να την προτείνουμε ως την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο του ΣτΕ και να στηρίξουμε την υποψηφιότητά της για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Αυτοί που την καταψήφισαν τότε, είναι οι μόνοι που δυσκολεύονται να εξηγήσουν τώρα και να πείσουν για τους πραγματικούς λόγους της διαφοροποιημένης σημερινής τους επιλογής.

Βέβαια η εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αρκεί για να καταρρίψει βαθιά ριζωμένα στερεότυπα ή να εξωραΐσει την εικόνα των μόλις πέντε γυναικών μελών του υπουργικού συμβουλίου, της σημερινής κυβέρνησης. Δεν παύει ωστόσο να αποτελεί ισχυρό και ελπιδοφόρο συμβολισμό. Όσο όμως χρειάζονται τέτοιοι συμβολισμοί για να υποδεικνύουν τη δέουσα θέση των γυναικών στην κοινωνία, τόσο αναδεικνύεται η προβληματική καθημερινότητα κι ο δρόμος που έχουμε ακόμα να διανύσουμε.


Η κυρία Γεροβασίλη ως εκπρόσωπος του Σύριζα, σε εκδήλωσητης Νέας Δημοκρατίας

Μία πολιτική ερώτηση με κωδικό «νέες ταυτότητες». Ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ακύρωσε τον διαγωνισμό που είχατε προκηρύξει με αποτέλεσμα το νέο κόστος της αλλαγής να είναι εξαιρετικά μεγαλύτερο από αυτό που είχατε εξασφαλίσει εσείς. Θέλετε να το σχολιάσετε;
Δεν χρειάζεται να σχολιάσω πολλά, η υπόθεση του διαγωνισμού για τις ταυτότητες από μόνη της προκαλεί εύλογες απορίες. Η ακύρωση του διαγωνισμού και η επτάμηνη καθυστέρηση σε αυτή την υπόθεση δεν είναι κάτι απλό, καθώς αφορά υποχρεώσεις της χώρας στην ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναπροκήρυξε το διαγωνισμό με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά με χρήση έγχρωμης φωτογραφίας! Μια επιλογή που αυξάνει το κόστος και δεν ενισχύει την ασφάλεια των ταυτοτήτων. 24 άλλες χώρες στην ΕΕ χρησιμοποιούν ασπρόμαυρες! Αυτή την προϋπόθεση μπορούσαν να τις καλύψουν ελάχιστες εταιρείες, με αποτέλεσμα την μείωση του ανταγωνισμού, την εκτίναξη του κόστους και χωρίς τελικά να υπάρχει βελτίωση των όρων ασφάλειας. Εάν δεν απαντήσουν με σαφήνεια, μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.


Ο επίσης Ηπειρώτης και αείμνηστος Γιάννης Μπανιάς, ήταν ο κουμπάρος του ζεύγους.

Έχετε 3 παιδιά, τον Φαίδωνα, την Αγγελική και τον Κωνσταντίνο. Αυτά ίσως είναι και οι πιο αυστηροί κριτές σας. Εσείς τι μάνα είστε; Της συνομοταξίας «ζακέτα να πάρεις» ή πιο χαλαρή;
Τα παιδιά μου είναι κριτές και σύμμαχοι συνάμα, οι πιο πολύτιμοι καταλύτες της ψυχικής μου δύναμης. Όσο μεγαλώνουν, προτιμώ το ρόλο του ίσκιου που αγκαλιάζει διακριτικά την αυτονομία τους και τον ζωτικό τους χώρο. Τα οποίαμοιραία, σε ένα βαθμό και για κάποιες εξελικτικές περιόδους της δικής τους ζωής, ο δημόσιος ρόλος μου τα είχε συρρικνώσει.
Αυτό δε σημαίνει πως δεν ήμουν και δεν είμαι και του «ζακέτα να πάρεις» και του «έφαγες;» και του «διάβασες τα μαθήματά σου;» και του «πρόσεχε» και του«πώς πάει η σχολή;». Ανήκω μάλλον κι εγώ στις «ελληνίδες μάνες».Πιστεύω όμως πως λιγότερο με τα λόγια και πολύ περισσότερο μέσα από τη στάση ζωής μεταδίδονται τα μηνύματα που θέλω να τους δώσω, μαζί βέβαια με τη βαθιά κι απεριόριστη αγάπη μου.

Εμφανώς, δεν είστε αυτό που λέμε «του κομματικού σωλήνα». Σε συνδυασμό με το ότι είστε γυναίκα, σας αντιμετώπισαν στο κόμμα σας με μεγαλύτερη αυστηρότητα; Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι σύνηθες στην πολιτική.
Μάλλον το κρύβω καλά… Είναι αλήθεια όμως… πολλές φορές είμαστε αναγκασμένες να κοπιάζουμε περισσότερο, να αποδεικνύουμε πράγματα που για τους άντρες θεωρούνται αυτονόητα. Πάντως, στον πολιτικό μας χώρο, είμαστε μαθημένοι στο να κρίνουμε και να κρινόμαστε, σε βαθμό που ενδεχομένως κάποιες φορές ξενίζει. Εξαιρέσεις βέβαια μπορεί να υπάρχουν, αλλά γενικά προωθούμε έμπρακτα την υπόθεση της ουσιαστικής ισότητας στο εσωτερικό μας, πράγμα που δυστυχώς δε νομίζω πως συμβαίνει επαρκώς στο υπόλοιπο πολιτικό φάσμα.


Στα Τζουμέρκα, στηνιστορικήγέφυραΠλάκας, όπου έπεσε εξαιτίας σφοδρής κακοκαιρίας

Κάθε είδους εξουσία έλκει. Εσείς, που την εκπροσωπήσατε, νιώσατε να σας φλερτάρουν γι΄αυτόν το λόγο;
Η αλήθεια είναι πως καμία φορά στα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχω αισθανθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, έχω γίνει μάρτυρας πολλών περιπτώσεων ανθρώπων που φλέρταραν και φλερτάρουν, συχνά απελπισμένα, με την εξουσία. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, η υπόθεση καταλήγει μοιραία στον «πλατωνικό» έρωτα…

Ποια προτείνετε να είναι η επόμενη γυναίκα συνάδελφος της Βουλής, από άλλο κόμμα, για να συζητήσουμε μαζί της;
Προτείνω την κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη. Πιστεύω πως θα έχετε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί της.

Ευχαριστούμε πολύ. Θα το προσπαθήσουμε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις