Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος Κικίλιας:«Είναι προφανές ότι ο υπουργός Υγείας δεν είναι σωστά πληροφορημένος για τον αριθμό των φαρμάκων που λείπουν από την ελληνική αγορά. Ασφαλώς και δεν είναι μόνο 27 που αναφέρει ο ΕΟΦ, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών. Είναι πάρα πολύ περισσότερα τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων και ταλαιπωρούνται ασθενείς και φαρμακοποιοί», δηλώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), απαντώντας σε δηλώσεις του υπουργού Βασίλη Κικίλια και σε ανακοίνωση του Οργανισμού.

Όπως σημειώνει, στη σύσκεψη που ζήτησε και θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας στο υπουργείο Υγείας, οι φαρμακοποιοί θα παρουσιάσουν λίστα με τα ελλειπτικά φάρμακα σε πανελλαδικό επίπεδο. Επίσης, θα καταθέσουν και προτάσεις για την άμεση λύση του προβλήματος, «στις οποίες είναι υποχρεωμένοι να συμβάλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διακίνηση του φαρμάκου». Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος του Έλληνα ασθενούς που αδυνατεί να βρει το φάρμακό του.

«Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος», επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Υπογράμμισεότι και στο παρελθόν έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει τις πτυχές του προβλήματος, χωρίς να έχει δοθεί λύση από την Πολιτεία.

Δηλώσεις του Γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στην ΕΡΤ3 για τις ελλείψεις φαρμάκων

Κικίλιας: Ένα παιχνίδι που φαίνεται κάποιοι θέλουν να παίξουν

Σημειώνεται πως σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους προέδρους των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας «σε υπεύθυνη και σοβαρή στάση έναντι της πολιτείας και του κοινωνικού συνόλου». Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις αιτιάσεις περί έλλειψης φαρμάκων από την αγορά, αμφισβήτησε τα όσα καταγγέλλονται, λέγονταςχαρακτηριστικά: «Ο ΕΟΦ έβγαλε ανακοίνωση σε ό,τι έχει να κάνει με τα φάρμακα τα οποία διακινούνται, υπάρχουν, δεν υπάρχουν στην αγορά. Βλέπω ότι υπάρχουν ανακοινώσεις και δηλώσεις από διαφόρους. Κάποιοι μιλούν για 400 φάρμακα τα οποία λείπουν από την αγορά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΦ, τα φάρμακα αυτά είναι 27. Είναι ένα παιχνίδι το οποίο φαίνεται κάποιοι θέλουν να παίξουν.

Η υπεύθυνη και οργανωμένη Πολιτεία οφείλει να τα ελέγξει όλα. Ζήτησα από τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να καταγράψει με όλους τους Συλλόγους ανά τη χώρα, τι ελλείψεις υπάρχουν στα φαρμακεία. Να ελέγξει και τα φαρμακεία, σε συνδυασμό με τα φάρμακα τα οποία είναι στοκαρισμένα ή όχι στις φαρμακαποθήκες και τι κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες. Πιστέψτε με, ένα οργανωμένο και δομημένο κράτος έχει τον τρόπο του να φτάσει στην αλήθεια σε όλα τα επίπεδα. Αν κάποιος τεχνητά θέλει να κάνει εξαγωγέςπαράλληλες ή να κερδοσκοπήσει σε βάρος των πολιτών και των ασθενών στην Ελλάδα, να είναι σίγουρος ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα το ελέγξει και θα το πατάξει με την επίβλεψη του Υπουργείου Υγείας».