Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Σε 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τη Δευτέρα 15 τουρκικά αεροσκάφη, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και τρεις εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.Τα τουρκικά αεροσκάφη (10 F-16, δύο F-4, ένα CN-235 και δύο ελικόπτερα), προέβησαν επίσης σε 14 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.Οκτώ τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι παραβιάσεις Εθνικών Χωρικών Υδάτων από τις 90 το 2009 έφτασαν τις 2.032 το 2019. Κατά την τελευταία τριετία κινούνται μεταξύ 1.479 και 2032, όταν το διάστημα 2009 – 2016 ήταν μεταξύ 90 και 414 κατ’ έτος. Σημειώθηκαν δε, όπως επισημαίνεται στα στοιχεία που αποστέλλονται καθημερινά από το ΓΕΕΘΑ στο ΥΠΕΞ, από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και την Τουρκική Ακτοφυλακή.Ας σημειωθεί ότι στη θάλασσα υπήρχε ένα άτυπο μορατόριουμ συνεννόησης και επικοινωνίας μεταξύ των Γενικών Επιτελείων Ναυτικού των δύο χωρών σε κορυφαίο επίπεδο, ώστε να αποφεύγονται εντάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κορύφωση μια κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.Να σημειωθεί ότι οιδείκτες των παραβιάσεων σε αέρα και θάλασσα βαίνουν αυξανόμενοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία.Στις Ένοπλες Δυνάμεις στη γειτονική χώρα – και σύμμαχο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ – έγιναν μαζικές εκκαθαρίσεις σε στρατό, ναυτικό και αεροπορία. Έμπειροι αξιωματικοί και πιλότοι μαχητικών οδηγήθηκαν σε αποστρατεία και στα δικαστήρια με αποτέλεσμα η νέα τάξη πραγμάτων στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο να ακολουθεί τη ρητορική της έντασης της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και να εμφανίζει «νευρικότητα».

Όπως εξηγούν έμπειροι έλληνες αξιωματικοί, η«νευρικότητα» που εμφανίζουν τούρκοι πιλότοι μαχητικών κατά τις αερομαχίες των τελευταίων ετών εγείρει σοβαρούς κινδύνους για ατύχημα. Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα, όταν την περασμένη Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020,ένα τουρκικό ζευγάρι F-16 παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Χίου. Στην περιοχή έσπευσαν ελληνικά αεροσκάφη προκειμένου να αναχαιτίσουν τα τουρκικά. Κατά την ώρα της αερομαχίας, ένας από τους Τούρκους πιλότους προέβη σε δύο επικίνδυνες ενέργειες που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες.Ο Τούρκος πιλότος κατέβασε το αεροσκάφος του σε χαμηλότερο ύψος για να παρασύρει τον Έλληνα πιλότο προς τα κάτω. Και όταν ο Έλληνας πιλότος τον ακολούθησε και κατάφερε να του «πάρει την ουρά», ο Τούρκος προσπάθησε να ξεφύγει κάνοντας χρήση flares (θερμοβολίδες). Η εμπειρία του Έλληνα πιλότου και η ψυχραιμία ήταν το κλειδί για να αποφευχθεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.