Πλατεία Ομονοίας: Εδώ και αρκετό διάστημα η πλατεία έχει κλείσει με λαμαρίνες περιμετρικά και ο εσωτερικός της χώρος έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Αλλάζει μορφή, ενώ η σημαντικότερη αλλαγή δεν είναι άλλη απο την επαναφορά του σιντριβανιού.

Σεσημερινές φωτογραφίες φαίνεται η πλατεία από ψηλά με το συντριβάνι να δεσπόζει. Τα έργα γίνονται με χορηγίες ιδιωτών. Αρχικός στόχος ήταν τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ωστόσο δεν έγινε εφικτό. Η νέα κατασκευή θα παραπέμπει στο ιστορικό συντριβάνι που ήταν το κόσμημα όλης της περιοχής κατά το παρελθόν.


Με βάση όσα ανέφεραν οι χορηγοί, πάνω στην πολύπαθη κεντρική πλατεία θα εγκατασταθεί:

  • Σιντριβάνι με διάμετρο 30 μέτρων, 13 πίδακες νερού, 188 δέσμες νερού και 90 υποβρύχιους προβολείς.
  • Ένας πίδακας που θα εξακοντίζει νερό σε ύψος 20 μέτρων θα βρίσκεται στο κέντρο του σιντριβανιού.
  • Τέσσερις πίδακες θα βρίσκονται σε ακτίνα 12 μέτρων και θα πετούν νερό σε ύψος 14 μέτρων.
  • Άλλοι οκτώ πίδακες θα βρίσκονται σε ακτίνα 17 μέτρων και θα πετούν νερό σε ύψος 8 μέτρων.
  • Περιφερειακά στα 30 μέτρα και μέσα από κυκλικό αγωγό θα πετάγονται 188 δέσμες νερού με ύψος κορυφής τα 5 μέτρα.


Η τελευταία ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας έγινε την περίοδο πριν από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και προκάλεσε γενική κατακραυγή για το αισθητικό της αποτέλεσμα.

Η επαναφορά του υδάτινου στοιχείου στην Ομόνοια αλλάζει πολλά, αναφέρει ο Νίκος Βατόπουλος στην Καθημερινή, εξηγώντας ότι, καθώς «καταργεί τον ρόλο της πλατείας ως κέντρο διερχομένων και σηματοδοτεί μια μεταβολή που σφραγίζεται από ένα αέρα αισιοδοξίας. Οργανώνει το βλέμμα γύρω από άξονες και φέρνει ένα στοιχείο κίνησης, διασπώντας ένα γκρίζο τοπίο».


Θυμηθείτε πώς έμοιαζε όταν είχε ακόμα συντριβάνι

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις