Αμβρόσιος Καλαβρύτων: Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης έχει καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Αιγίου, σε φυλάκιση 7 μηνών με τριετή αναστολή, όταν μετά την εισαγγελική έφεση κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης κάθισε και πάλι στο εδώλιο για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και ρητορική μίσους. Μεταξύ των πολλών άλλων που έγραφε στο επίμαχο κείμενο, ανέφερε για τους ομοφυλόφιλους “αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι. Φτύστε τους. Η ομοφυλοφιλία είναι κακούργημα είναι αμαρτία, εξευτελισμένοι άνθρωποι του σκότους κ.α.

Όπως αναφέρει το dikastiko.gr, στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο ακόμα και η εισαγγελέας της έδρας παρά την αθωωτική για τον Μητροπολίτη, τότε πρόταση της δεν άφησε ασχολίαστα τα λεγόμενα της ανάρτησης του κατηγορούμενου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως το επίμαχο δημοσίευμα: «τουλάχιστον κατά το μέρος που αποτελεί τμήμα του κατηγορητηρίου, βρίθει προσβλητικών και απαξιωτικών εκφράσεων και λέξεων. Ο λόγος του είναι ακραίος, σκληρός και απάνθρωπος. Προσωπικά ως άνθρωπο και ως πολίτη, με βρίσκει ολοκληρωτικά αντίθετη. Την εκφορά ενός τέτοιου λόγου θα αποδοκίμαζα ακόμα κι αν γινόταν στο πλαίσιο της ιδιωτικής ζωής κάποιου, πόσο μάλλον όταν γίνεται δημόσια από έναν θρησκευτικό λειτουργό. Επίσης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προφανώς προσβάλει την τιμή όσων ανήκουν στην συγκεκριμένη ομάδα προσώπων».

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης (την αναίρεση της οποίας αιτείται ο Αμβρόσιος) ο τότε Μητροπολίτης διέπραξε τα αδικήματα για τα οποία οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, καθώς εξετάζοντας ως ενιαίο νοηματικό σύνολο των λεγόμενων του διέκρινε ως προφανές ότι ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος επεδίωκε να στοχοποιήσει τους ομοφυλόφιλους διεγείροντας σε βάρος τους αισθήματα εχθρότητας και μίσους, με τον προτρεπτικό του λόγο, με τον οποίο τους απέδιδε βαρύς χαρακτηρισμούς, με τους οποίους αρνιόταν σ’ αυτούς πέραν του στάτους της τιμής τους, ακόμη και αυτήν την ιδιότητα τους ως ανθρώπων, με προφανή σκοπό να άρει την όποια αναστολή εκείνων των αποδεκτών των προτροπών του, που ενδεχομένως να ήταν ενδοιαστικοί ως προς την εκδήλωση της εχθρότητας του κατά αυτής της ομάδας ανθρώπων με τόσο έντονα καταφρονητικό τρόπο, λέγοντας φτύστε τους…

Σε άλλο σημείο της απόφασης λαμβάνεται υπόψιν το γεγονός της ιδιότητας του κατηγορούμενου ως ιεράρχη, η οποία είναι πρόσφορη να προκαλέσει στο μέσο άνθρωπο έντονα συναισθήματα απέχθειας, αποστροφής ιδιαίτερης εχθρότητας προς τη συγκεκριμένη ομάδα προσώπων και είναι δυνατόν να προκαλέσουν κίνδυνο τέλεσης πράξεων βίας, διασαλεύοντας την ομαλή και κοινωνική συμβίωση και τα ατομικά δικαιώματα.

Αποχή Αγγελή για λόγους συγγένειας

Λίγες μέρες πριν τη σημερινή συζήτηση της αναίρεσης στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής, δήλωσε αποχή από την έδρα προκειμένου, να μην εγερθούν εναντίον του υπόνοιες μεροληψίας, καθώς ο Μητροπολίτης τον είχε στεφανώσει με τη σύζυγό του, η οποία είναι επίσης δικαστική λειτουργός.

Επιπλέον και ο πεθερός του αντεισαγγελέα ΑΠ ήταν ανώτατος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος άμα τη συνταξιοδότηση του, χειροτονήθηκε ιερέας.

Στη θέση του ορίσθηκε ο αντεισαγγελέας ΑΠ Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις