Δίκη Τοπαλούδη: Στις 31 Ιανουαρίου 2020 θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία στην πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, όπου την Τρίτη κυριάρχησε η κατάθεση του ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος, ο οποίος εστίασε στα γεγονότα των μοιραίων ωρών. Ο κ. Κοτρέτσος αναφέρθηκε στα ευρήματα που εντόπισε στο άψυχο σώμα της αδικοχαμένης φοιτήτριας και τα οποία οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας. Από την πλευρά του, ο πατέρας της άτυχης κοπέλας ξέσπασε φωνάζοντας: «βασανιστήρια έκαναν στο κορίτσι μας, το βασάνισαν».

«Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο…», είπε ο ιατροδικαστής αναφερόμενος στον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι η νεαρή φοιτήτρια έκανε μαζί τους συναινετικό σεξ. «Οποιαδήποτε συναίνεση και να υπήρχε δεν υπάρχει περίπτωση να κάλυπτε αυτά που έγιναν μετά…», ανέφερε συμπληρώνοντας πως η συγκεκριμένη υπόθεση «είναι κάτι που εκφεύγει ακόμη και της ακραίας ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μου δίνει την εντύπωση ότι ο δράστης θεωρεί πως αυτή είναι η σωστή πρακτική δεν πρόκειται για αυτό που λέμε ότι ξέφυγε».


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Σύμφωνα με τον κ. Κοτρέτσο, ο θάνατος της Ελένης επήλθε από πνιγμό, ωστόσο, κατά την ιατροδικαστική εξέταση εντόπισε πολλαπλά τραύματα στο σώμα της κοπέλας και αναφέρθηκε κυρίως στις βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που έφερε, απόρροια των χτυπημάτων που, σύμφωνα με την κατηγορία, δέχτηκε από τους δυο κατηγορούμενους. Το κάταγμα στο κρανίο, τα σημάδια στο λαιμό από μαχαίρι αλλά και άλλα που παραπέμπουν σε απόπειρα στραγγαλισμού συνθέτουν το παζλ της εικόνας που παρουσίαζε το άψυχο σώμα της Ελένης σύμφωνα με τον ιατροδικαστή. Μια σοκαριστική περιγραφή που ήρθε να επιβεβαιώσει την εικόνα της Ελένης στις φωτογραφίες που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία και υπέδειξε η πρόεδρος στο μάρτυρα. Να σημειωθεί ότι οπατέρας της άτυχης φοιτήτριας, στη διάρκεια της κατάθεσης, κρατούσε το κεφάλι του και είχε στρέψει το βλέμμα του στο έδαφος.

Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι«το κάταγμα στο κρανίο ήταν πολύ σοβαρό είχε εγκεφαλική αιμορραγία η οποία θα μπορούσε να επιφέρει το θάνατο. Ο θάνατος δεν ήταν ακαριαίος και δεν ξέρουμε ποια θα ήταν η τύχη της αν την είχε φροντίσει γιατρός. Χωρίς, ωστόσο, ιατρική βοήθεια ο θάνατος ήταν σίγουρος… Ένας μη ειδικός που θα έβλεπε την κοπέλα σε κωματώδη κατάσταση πολύ εύκολα θα μπορούσε να πιστέψει ότι η κοπέλα ήταν νεκρή αλλά δεν ήταν». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η Ελένη δεν είχε καμία τύχη από τη στιγμή που βρέθηκε στη θάλασσα. «Δεν θέλαμε να πιστέψουμε (σ.σ. ο ίδιος και οι συνάδελφοι του) ότι ένας άνθρωπος πέταξε έναν άλλο ζωντανό. Θέλαμε να πιστέψουμε ότι πίστευαν πως ξεφορτώθηκαν ένα νεκρό άνθρωπο», είπε εκτιμώντας πως η Ελένη «έμεινε ζωντανή για λίγα μόνο λεπτά μέσα στο νερό. Ένας αναίσθητος άνθρωπος θα πάρει νερό με την πρώτη ανάσα».

Μάλιστα, συμφώνησε με την παρατήρηση της εισαγγελέως ότι ενδεχομένως η περίπτωση της νεαρής φοιτήτριας θα μπορούσε να εξελιχθεί όπως αυτή της Μυρτούς της Πάρου. «Είχε ελπίδες να ζήσει αν είχε πάει στο νοσοκομείο» είπε.Ο μάρτυρας εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δυο κατηγορούμενοι συνεργάστηκαν για να πετάξουν την Ελένη στη θάλασσα σε μια προσπάθεια να εξαφανίσουν τα ίχνη του εγκλήματος τους. «Δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι σύρθηκε για να πεταχτεί. Η απουσία σημαδιών με κάνει να πιστεύω πως δεν την μετέφερε ένας», τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πιθανότητα η Ελένη να μην εντοπιζόταν ποτέ. «Αν την είχαν παρασύρει τα ρεύματα μπορεί να μην την βρίσκαμε ποτέ. Μπορεί να βρισκόταν στην Αίγυπτο», επεσήμανε ο μάρτυρας υπογραμμίζοντας πως σε κάθε περίπτωση το νερό της θάλασσας εξαφάνισε στοιχεία που βοηθούν στην εξιχνίαση του εγκλήματος, όπως το DNA.


Συγκέντρωση στο δικαστήριο

Συγκέντρωση διοργανώθηκεαπό τις φεμινιστικές οργανώσεις μπροστά από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, στην απαίτηση για την παραδειγματική τιμωρία των βιαστών και δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη. Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η Ομάδα Αλληλεγγύης και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου συμμετέχει στη συγκέντρωση και απευθύνει κάλεσμα μέσω του διαδικτύου. Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωση:

«Το άγρια βασανισμένο και δολοφονημένο σώμα της Ελένης Τοπαλούδη δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Ανήκει σε μια αλυσίδα ανθρωποκτονιών που γίνονται από άντρες με θύματα γυναίκες ακριβώς επειδή είναι γυναίκες, τις γυναικοκτονίες. Το φέρετρο της Ελένης ακολούθησαν μια σειρά από φέρετρα με γυναικείο όνομα. Μόνο το 2019 στην Ελλάδα διαπράχθηκαν άλλες 12 γυναικοκτονίες, ενώ παγκοσμίως υπολογίζεται ότι ο αριθμός φθάνει στις 137 γυναίκες καθημερινά. Η Ελένη Τοπαλούδη ενσαρκώνει εμβληματικά το ζήτημα της ακραίας έμφυλης βίας που φθάνει στην ανθρωποκτονία για να ελέγξει τα σώματα και τις επιλογές των γυναικών.

Οι γυναικοκτονίες είναι η ακραία μορφή της έμφυλης βίας και η έμφυλη βία η ακραία μορφή των σχέσεων εξουσίας ανάμεσα στα φύλα. Σχέσεις εξουσίας που φθάνουν μέχρι τη δολοφονία και παρ’ όλα αυτά αναπαράγονται και κανονικοποιούνται μέσα από καθημερινές δήθεν αθώες συμπεριφορές όπως είναι για παράδειγμα τα ανέκδοτα και ο σεξιστικός λόγος, ενισχύονται μέσα από βασικές κοινωνικές πρακτικές όπως είναι η υπο-αντιπροσωπευτικότητα ή και ο αποκλεισμός των γυναικών από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων ή οι μισθολογικές ανισότητες, η σεξουαλική παρενόχληση και ο εκφοβισμός ή και η γελοιοποίηση που υφίσταται η γυναικεία διαμαρτυρία.Να πενθήσουμε την Ελένη Τοπαλούδη. Ήταν ένας δικός μας άνθρωπος. Όλες μας έχουμε βιώσει στον ένα ή στον άλλο βαθμό παραβιάσεις του σώματος και της προσωπικότητάς μας, τις συνέπειες της τοξικής αρρενωπότητας στην οποία καθοδηγούνται με συστηματικό τρόπο τα νέα αγόρια. Να την πενθήσουμε αξιώνοντας την παραδειγματική τιμωρία των βιαστών και δολοφόνων της».Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις