Φάρμακα ελλείψεις: Τη λήψη μέτρων αποφάσισαν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ με φόντο τις εκατοντάδες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία που έχουν καταγγείλει οι φαρμακοποιοί. Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Θεσσαλονίκης, καταγγέλλουν ότι λείπουν περισσότερα από 400 φάρμακα από την ελληνική αγορά, ενώ και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζήτησε από τα μέλη του να καταγράψουν τις ελλείψεις. Ωστόσο, ο ΕΟΦ επεσήμανε ότι οι ελλείψεις δεν ξεπερνούν τις 27 και απέδωσε το πρόβλημα στις γενικότερες ελλείψεις φαρμάκων που επικρατούν παγκοσμίως.

Την ίδια στιγμή και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υποστήριξε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου ότι δεν είναι 400 τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, αλλά μόλις 27, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές του ΕΟΦ. Σεσύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου στο υπουργείο Υγείας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο αλλά και τον ΕΟΦ αποφασίσθηκε:

  • Απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί.
  • Εντατικοποίηση ελέγχων, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος.
  • Λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς, στο φάρμακο που έχει ανάγκη.
  • Δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών, σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη.


Να σημειωθείότι μέσα στα σκευάσματα που απαγορεύεται η εξαγωγή τους είναι και το αντιιικό Tamiflu το οποίο λαμβάνεται στις περιπτώσεις της γρίπης. Το φάρμακο παρουσίαζε έλλειψη τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει για την εξάπλωση του ιού της γρίπης. Αποτέλεσμα ήταν να το προμηθεύονται πολλοί πολίτες προληπτικά από τα φαρμακεία, αλλά να μην είναι διαθέσιμο σε περιπτώσεις ανάγκης.


Φάρμακα ελλείψεις: Τι λέει ηΈνωση Ασθενών

Από την πλευρά της, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων κατά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και σε ορισμένες περιπτώσεις τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας. «Η ανησυχία αυτή γίνεται εντονότερη όσο οι ασθενείς βρίσκονται ανάμεσα σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την έκταση των ελλείψεων ανάμεσα στον ΕΟΦ και τους φαρμακευτικούς συλλόγους. Για το λόγο αυτό απαιτείται η εφαρμογή ενός αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης και ελέγχου σε πραγματικό χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά.Το φαινόμενο των ελλείψεων έχει επιδεινωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, παρουσιάζοντας υφέσεις και εξάρσεις. Παράγοντες όπως η μειωμένη παγκόσμια παραγωγή ορισμένων σκευασμάτων, οι περιορισμένες εισαγωγές, η μη συστηματική κατανομή στην επικράτεια και ασφαλώς οι παράλληλες εξαγωγές, συνθέτουν τα κύρια αίτια του.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τα φάρμακα αξίας κάτω των 5 ευρώ αφορούν πάνω από το μισό όγκο των πωληθέντων σκευασμάτων ανά έτος, ο έλεγχος των εξαγωγών σε χώρες με υψηλότερες τιμές, θα πρέπει να συνιστά κυρίαρχο συστατικό της φαρμακευτικής πολιτικής, με γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα ασθενή και πολίτη». «Η απάντηση σε αυτό το σύνθετο και πολυδιάστατο πρόβλημα θα πρέπει να ξεκινήσει από την τεκμηριωμένη καταγραφή της έκτασής του και να επεκταθεί στην εφαρμογή μίας σειράς μέτρων με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών», αναφέρουν οι ασθενείς. Οι ίδιοι προτείνουν:

  • Άμεση συγκρότηση ομάδας διαλόγου με τη συμμετοχή του ΕΟΦ και των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακαποθηκών, των συνεταιρισμών, των φαρμακοποιών και των ασθενών.
  • Αναβάθμιση των εργαλείων παρακολούθησης και του παρεμβατικού ρόλου του συστήματος ελέγχου για τις ελλείψεις φαρμάκων από τον ΕΟΦ.
  • Ελεγκτικός μηχανισμός για την αξιόπιστη καταγραφή και παρακολούθηση των αποθεμάτων.
  • Απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών στους εξαγώγιμους κωδικούς όπου καταγράφονται ελλείψεις, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.
  • Ενίσχυση του μέτρου συνταγογράφησης με δραστική ουσία, ώστε να παρέχεται ευελιξία στον φαρμακοποιό να εξυπηρετήσει τον ασθενή.

«Για την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων απαιτείται ένας συνεχής, δυναμικός και κάθετος έλεγχος σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Κυρίως όμως η πολιτεία οφείλει να διαθέτει, να αξιοποιεί και να επιβεβαιώνει τη στρατηγική πληροφορία σχετικά με την έκταση και την τάση του φαινομένου, προκειμένου να αναπτύξει τις αντίστοιχες πολιτικές παρεμβάσεις, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις