Μαραθώνας εργάτες γης: Στον εισαγγελέα οδηγείται την Τετάρτη 29 Ιανουαρίουο αγρότης – εργοδότης που φέρεται να πυροβόλησε εναντίον εργατών του, με καταγωγή από την Ινδία, όταν εκείνοι του ζήτησαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ο δράστης παραδόθηκε στηναστυνομία το μεσημέρι της Τρίτης 28 Ιανουαρίου.Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 8 το βράδυ της Δευτέρας, μετά από ένταση που δημιουργήθηκε όταν ο 23χρονος εργάτης γης, που δούλευε στον συγκεκριμένο εργοδότη, ζήτησε να πληρωθεί τα δεδουλευμένα του.

Συγκεκριμένα, ένας 23χρονος Ινδός μαζί με έναν συνάδελφό του πήγαν στον χώρο εργασίας τους για να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους. Ο εργοδότης, όπως καταγγέλλεται, πήρε την καραμπίνα και πυροβόλησε προς το μέρος του 23χρονου.Ο εργάτης αν και τραυματίστηκε κατάφερε να ειδοποιήσει την αστυνομία και το ΕΚΑΒ, ενώ ο δράστης αρχικά διέφυγε προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open, ο εργοδότης υποστήριξε στην αστυνομία ότι οι Ινδοί εργάτες τον πλησίασαν με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο και πως ο ίδιος πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Την καταγγελία για το περιστατικό που θυμίζει τις δολοφονικές επιθέσεις στη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας, έκαναν οι ίδιοι οι μετανάστες στην αστυνομία. Σαν να μην έφταναν οι πυροβολισμοί και η απίστευτη εργοδοτική βία, οι μετανάστες εργάτες σημείωναν ότι μετά το περιστατικό συγγενείς του αφεντικού τους τηλεφωνούν και τους απειλούν ότι θα πάθουν χειρότερα αν τολμήσουν να καταθέσουν μήνυση.Όπως καταγγέλλουν μάλιστα μέλη του Συνδικάτου Τροφίμων, που βρέθηκαν στο πλευρό των εργατών, ο συγκεκριμένος εργοδότης συνηθίζει να προσλαμβάνει αλλοδαπούς εργαζόμενους και να μην τους πληρώνει, ενώ τέτοια επεισόδια έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε στην περιοχή, όπου συναντήθηκε και μίλησε με εκατοντάδες από τους μετανάστες εργάτες γης, που δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας και μένουν σε παραπήγματα, μέσα στα κτήματα που τους παραχωρεί η εργοδοσία. Με την οργή τους να ξεχειλίζει, κατήγγειλαν κάμποσα περιστατικά εργοδοτικής βίας και αυθαιρεσίας.Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων – Λαυρεωτικής Αττικής του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η κανονικότητα της ανάπτυξης περνάει από σκάγια, καραμπίνες και σφαίρες. Περνάει στην κυριολεξία από το αίμα των εργαζομένων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το τελευταίο περιστατικό με τους πυροβολισμούς που δέχθηκε μετανάστης εργάτης γης στην περιοχή του Μαραθώνα, από τον εργοδότη του, όταν πήγε να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του.Η τροχιά "της ανάπτυξης για όλους" και "της κανονικότητας", που η κυβέρνηση της ΝΔ διαφημίζει, περνάει από την απληρωσιά, τη δουλειά χωρίς ασφάλιση, στη λογική του "σήμερα δουλεύεις και αύριο όχι". Στην Ελλάδα των αγωγών και της ενεργειακής αναβάθμισης χωράνε προφανώς και τα σκάγια του εργοδότη.

Στην περιοχή του Μαραθώνα, αλλά και όλης της Ανατολικής Αττικής απασχολούνται χιλιάδες εργάτες γης. Ζουν σε άθλιες συνθήκες σε παραπήγματα, σε χωράφια, χωρίς θέρμανση, με νερό από γεωτρήσεις, χωρίς πολλές φορές ρεύμα. Χωρίς δηλαδή στοιχειώδεις υποδομές για να ζει ένας άνθρωπος. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που μετράει 5 νεκρούς μετανάστες σε λιγότερο από ένα μήνα λόγω αναθυμιάσεων από θερμαντικά σώματα. Ζούμε ένα έγκλημα διαρκείας στους εργαζόμενους, που σαν σύγχρονοι σκλάβοι δέχονται βρισιές, εξευτελισμούς, ακόμα και σφαίρες από τους σύγχρονους "τσιφλικάδες" εργοδότες.Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε μας γυρνάει χρόνια πίσω. Είναι η πραγματικότητα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια με συγκεκριμένες και διαχρονικές ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.Οι εργαζόμενοι, Έλληνες και μετανάστες, ενωμένοι μπορούν να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Να διεκδικήσουν να πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους, να έχουν υγιείς και ασφαλείς χώρους κατοικίας, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με σύγχρονες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».


Δείτε το σχετικό βίντεο:


ΓΣΕΕ: Τραγική εικόνα της πραγματικότητας των εργαζομένων

Για «απόπειρα δολοφονίας» κάνει λόγο η ΓΣΕΕ, σημειώνοντας πως το περιστατικό αυτό, αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα «των εργαζομένων, Ελλήνων και αλλοδαπών, που διαχρονικά επιχειρείται να παραμένει αθέατη για να μην αποκαλύψει τη “ζούγκλα” στην αγορά εργασίας και την ανενόχλητη εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ:

«Για την απόπειρα δολοφονίας εργαζομένου από εργοδότη στον Μαραθώνα

Το χθεσινό περιστατικό στο Μαραθώνα με τη δολοφονική απόπειρα εργοδότη που πυροβόλησε με καραμπίνα εργαζόμενο, όπως και όσα άλλα δεν γίνονται γνωστά, έρχονται να επιβεβαιώσουν μία τραγική εικόνα της πραγματικότητας των εργαζομένων, Ελλήνων και αλλοδαπών, που διαχρονικά επιχειρείται να παραμένει αθέατη για να μην αποκαλύψει τη «ζούγκλα» στην αγορά εργασίας και την ανενόχλητη εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Αν μάλιστα και στην περίπτωση αυτή επιβεβαιωθεί ότι η επίθεση υποκινήθηκε από το γεγονός ότι ο δράστης χρωστούσε δεδουλευμένα στον εργαζόμενο, τότε επανέρχονται στην επιφάνεια περιστατικά τύπου «Μανωλάδας» όπου εργοδότες όχι μόνο δεν πληρώνουν και απασχολούν ανενόχλητοι σε συνθήκες δουλείας αδήλωτους ή μη εργαζόμενους, αλλά πολλές φορές απειλούν και τη σωματική ακεραιότητα όσων διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, εάν όχι και νερό και τροφή.

Η ΓΣΕΕ έχει κρούσει κατ΄ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου για τις «εργασιακές μανωλάδες» που εξακολουθούν να κυριαρχούν σε όλη την επικράτεια, απαιτώντας αυστηρούς ελέγχους συνθηκών εργασίας και αμοιβής, αλλά και πιθανού ρατσιστικού κινήτρου στα περιστατικά που προσβάλλουν τον πυρήνα ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας. Καλούμε τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας να διερευνήσουν το περιστατικό αυτό και να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, ειδικά σε υποθέσεις που άπτονται του πυρήνα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και την άμεση επαναλειτουργία του αρμόδιου συλλογικού οργάνου του Υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη εργασία.


Το 10% των ασφαλισμένων εργαζόμενων στην Ελλάδα είναι αλλοδαποί

Οι αλλοδαποί άνδρες αντιπροσωπεύουν το 11,79% των ασφαλισμένων ανδρών και οι αλλοδαπές γυναίκες το 7,19% των ασφαλισμένων γυναικών, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ.

  • Στο σύνολο των αλλοδαπών ασφαλισμένων, 51,60% έχουν αλβανική υπηκοότητα.
  • Στους αλλοδαπούς άντρες, 52,74% είναι αλβανικής υπηκοότητας, ακολουθούν οι υπήκοοι του Πακιστάν με 11,51%, και του Μπανγκλαντές με 5,37%.
  • Στις αλλοδαπές γυναίκες, 49,39%, είναι αλβανικής υπηκοότητας, ακολουθούν οι ασφαλισμένες βουλγαρικής υπηκοότητας με 7,36% και ρουμανικής με 7,13%.


Σε ποιους κλάδους απασχολούνται οι αλλοδαποί εργαζόμενοι

  • Στους ασφαλισμένους αλβανικής υπηκοότητας, 23,47% εργάζεται σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», 20,96% στις «Κατασκευές» και 17,66% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες»
  • Στους υπόλοιπους αλλοδαπούς ασφαλισμένους, πλην αυτών χωρών της ΕΕ και των αλβανικής υπηκοότητας, 22,42% απασχολείται στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 22,26% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και 21,33% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια».
  • Από τους εργαζόμενους στις «Κατασκευές», το 31,08% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 4,21% των ασφαλισμένων.
  • Από τους εργαζόμενους σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», το 16,99% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 12,84% των ασφαλισμένων.
  • Ακόμη, από τους εργαζόμενους στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες», το 13,93% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 13,03% των ασφαλισμένων.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις