Φαρμακεία αντιγριπικά: Συνεχίζεται η επέλαση των ιώνΑΗ1Ν1 και ΑΗ2Ν3 στην χώρα μας, με αποτέλεσμα τα ράφια των φαρμακείων να αδειάζουν απόαντιιικά φάρμακα. Η απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστείκαι εντατικοποίηση ελέγχων σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος, αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου,Απόστολο Βαλτά και εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου και με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων,Δημήτρη Φίλιππου.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε επίσης η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς στο φάρμακο που έχει ανάγκη και η δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών, σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη. Σημειώνεται, μάλιστα,ότι στη σχετική απόφαση του ΕΟΦ υπογραμμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απόφασης «απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων».

Δείτε εδώ τη σχετική απόφαση

Επιπλέον, η διοίκηση του ΕΟΦ υπενθυμίζει στους εμπλεκόμενους φορείς στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) ότι «η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη».


–Φάρμακα ελλείψεις: Φρένο στις εξαγωγές σκευασμάτων από τον ΕΟΦ – Τα μέτρα που ελήφθησαν


13 θάνατοι

Υπενθυμίζεται πως έχουν σημειωθεί συνολικά 13 θάνατοι από γρίπη σε όλη τη χώρα. Οι επαγγελματίες υγείας επισημαίνουν πως η γρίπη θα βρίσκεται σε έξαρση για τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη, συνεπώς ο εμβολιασμός συστήνεται ακόμη για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης.

Κλειστά σχολεία λόγω γρίπης

Η εξάπλωση του ιού της γρίπης είναι ραγδαία και στα σχολεία ανά την επικράτεια, με το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζει να αγγίζει ακόμη και το 60% στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, είναι πολλά τα σχολεία που μένουν κλειστά. Δείτε εδώ ποια σχολεία δεν λειτουργούν, σήμερα, 29 Ιανουαρίου.

–Γρίπη 2020 σχολεία: Πόσες ημέρες απουσιών δικαιολογούνται

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις