Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία:ΗΕλληνική Κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή τους προκειμένου να υπάρξει συνδρομή στην προστασία σημαντικών υποδομών ενέργειας της χώρας. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε σειρά επαφών Ελλήνων και σαουδαράβων αξιωματούχων για τις τελευταίες λεπτομέρειες Οι Ελληνικοί Patriotθα συζητηθούν και στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ριάντ την επόμενη εβδομάδα. Ηκυβέρνηση εξέταζε καιτο σενάριο αποστολής μιας φρεγάτας στην περιοχή του περσικού κόλπου αλλά τελικά αυτό δεν θα συμβεί προκρίθηκε ο αμυντικός χαρακτήρας της όποιας συμμετοχής.

Μαζί με το οπλικό σύστημα αεράμυνας αναμένεται να μεταβούν στη Σαουδική Αραβία και περίπου 130 άτομα προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας που γνωρίζουν τη λειτουργία τους. Αυτοί οι στρατιωτικοί θα εναλλάσσονται αναλόγως με το χρόνο παραμονής των Patriot στη Σαουδική Αραβία. Ηπανελλαδική ομοσπονδία ενώσεων στρατιωτικών (ΠΟΣ)με επιστολή της στον Υπουργό Άμυνας ζητάει όσα στελέχη μετακινηθούν στη Σαουδική Αραβία να αποζημιώνονται στα επίπεδα των αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς.. (περίπου 3.000 μεσοσταθμικά plus στο μισθό τους και λόγω απόστασης)

Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που η Ελλάδα εκτός πλαισίου διεθνών δυνάμεων ΟΗΕ και λοιπά στέλνει στρατιωτική αποστολή εκτός Ευρώπης. Γίνεται με αυτό τον τρόπο μία σταδιακή αλλαγή του αμυντικού δόγματος με εξωστρέφεια, κάτι το οποίο έχει γίνει και αντικείμενο κριτικής από την αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις