Ζακ Κωστόπουλος πως πέθανε: Το πόρισμα όσο και η πειθαρχική δίωξη που ακολούθως ασκήθηκε από τη διοίκηση του Κέντρου κατά του εργαζομένου του παραμένουν τους τελευταίους οκτώ μήνες καταχωνιασμένα στα συρτάρια του ΕΚΑΒ. Η ΕΔΕ, που άργησε λίγο, διατάχθηκε τελικά στα τέλη Νοεμβρίου του 2018 από τον Παναγιώτη Α. Τζανετή, όταν ο διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» ανέλαβε πρόεδρος του ΕΚΑΒ. Ο ίδιος κίνησε και την πειθαρχική δίωξη εναντίον του διασώστη. Μέχρι στιγμής, η υπόθεση δεν έχει εξεταστεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο παρόλο που η διαδικασία είναι απλή, αφού το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο μετατρέπεται σε πειθαρχικό όργανο του Κέντρου.

Το χρονικό

Στις 21 Σεπτεμβρίου, από το σημείο όπου οι δύο πολίτες έχουν λιντσάρει τον Ζακ Κωστόπουλο διέρχεται ο διασώστης του ΕΚΑΒ. Η η περιοχή είναι ο τομέας ευθύνης του. Σταματάει λόγω της φασαρίας, κατεβαίνει από τη μηχανή του, παίρνει τη βαλίτσα του και κατευθύνεται προς το Ζακ. Επεμβαίνει αυτοβούλως, χωρίς να έχει εντολή από το κέντρο. Ενημερώνει από τον ασύρματο το ΕΚΑΒ ότι στην οδό Γλάδστωνος υπάρχει τραυματίας και ζήτα ασθενοφόρο, αφού δεν μπορεί να κάνει διακομιδή. Ξεκινάει την περίδεση του κεφαλιού του Ζακ, που έφερε θλαστικό τραύμα. Λίγο πριν ολοκληρώσει, ο Ζακ ανακτά τις αισθήσεις του και με ένα κομμάτι γυαλί κινείται προς το μέρος του διασώστη. Επεμβαίνουν οι άνδρες της ομάδας «Ζ». Ο διασώστης κάνει πίσω ως οφείλει, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΚΑΒ. Μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του μόνο όταν του το επιτρέψει η αστυνομία. Ένας αστυνομικός με γκλοπ τον βρίσκει πίσω στη γάμπα και ο Ζακ παραπατάει, πέφτει πάνω σε ένα τραπέζι καφετέριας και σωριάζεται. Στο σημείο φτάνουν άνδρες της ομάδας Δίας. Επιλαμβάνονται οι αστυνομικοί. Οκτώ ή δέκα στον αριθμό.Το δεύτερο λιντσάρισμα λαμβάνει χώρα. Ο Ζακ είναι κάτω μπρούμυτα στον αστυνομικό κλοιό .Είχε τελειώσει η δέσμευση των χεριών του πίσω με δερματικό.

Ο διασώστης μοτοσικλετιστής επιστρέφει στον αιμόφυρτο ακινητοποιημένο Ζακ. Κι εδώ ξεκινούν ,σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ του ΕΚΑΒ, οι ευθύνες του διασώστη. Κρίνει πως ο Ζακ είναι νεκρός δεν κάνει ανάληψη και επιπλέον αποτρέπει και το πλήρωμα του ασθενοφόρου που έχει φτάσει πλέον στο σημείο από το να παράσχει τις τις πρώτες βοήθειες. Πέθανε ένας άνθρωπος μπροστά στο διασώστη κι εκείνος δεν έκανε καμία προσπάθεια ανάνηψης. σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ. Ο Ζακ στερήθηκε κάποιες -όποιες- πιθανότητες είχε να επανέλθει, να ζήσει. Από έναν κατά γενική ομολογία καλό υπάλληλο του ΕΚΑΒ, μέλος της επίλεκτης ομάδας των διασωστών μοτοσικλετιστών, με πλήρη κατάρτιση, από τον οποίο περιμένει κανείς τουλάχιστον να κάνει τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο του Κέντρου, δηλαδή να προχωρήσει στη διαδικασία ανάνηψης.

Ας σημειωθεί ότι η ανάνηψη πραγματοποιείται από διασώστες του ΕΚΑΒ σε ανθρώπους που ανασύρονται από ποτάμια ή λίμνες ύστερα από ώρες ή και μέρες. Διότι, βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΚΑΒ, όλοι είναι εν δυνάμει διασωζώμενοι. Μετά το δεύτερο λιντσάρισμα των αστυνομικών ο Ζακ δεν έχει σφυγμό, έχει πάθει ανακοπή, λέει το πόρισμα της ΕΔΕ. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΚΑΒ, δεν ζητάει κάνεις από τον διασώστη να εκφράσει γνώμη ή να προχωρήσει σε κρίση αν ο διασωζόμενος είναι νεκρός ή όχι. Οι γνώμες και οι κρίσεις μπορεί να είναι λανθασμένες. Γι΄ αυτό υπάρχουν τα πρωτόκολλα της υπηρεσίας του, τα οποία του ζητούν να κάνει συγκεκριμένα πράγματα: Ανάνηψη.«Δεν υπάρχει κανένας άρρωστος χαμένος» διδάσκονται οι διασώστες. Σύμφωνα με το πόρισμα, η πειθαρχική ευθύνη του διασώστη είναι αδιαμφισβήτητη. Η δικαιοσύνη αποφάσισε τη μη παραπομπή του σε δίκη, χωρίς όμως ο Εισαγγελέας να έχει το πόρισμα στα χέρια του. Και η εφημερίδα των Συντακτών καταλήγει θέτοντας κάποια ερωτήματα: Γιατί παρατηρείται αυτή η ολιγωρία από την πλευρά της νέας διοίκησης του ΕΚΑΒ στην οποία «έπεσε» η πειθαρχική δίωξη του διασώστη; Γιατί εδώ και 8 μήνες δεν έχει τελεσιδικήσει το πόρισμα της ΕΔΕ.

Στα μαλακά οι εμπλεκόμενοι – Πολλά τα ερωτήματα

Γροθιά στο στομάχι το ιατροδικαστικό πόρισμα για τις αιτίες θανάτου του Ζακ. Πέθανε από το στρες που τον κατέβαλε από τα χτυπήματα. Οι «αλλοιώσεις μυοκαρδίου σε έδαφος πολλαπλών τραυμάτων σώματος από τις οποίες επήλθε ο θάνατος συνδέονται αιτιωδώς με τα πολλαπλά τραύματα που έφερε ο θανών σε διάφορα σημεία του σώματος». Αυτά τα χτυπήματα του «προκάλεσαν έντονη στρεσογόνα κατάσταση που απέβη μοιραία για τη ζωή του». Στον οργανισμό του θύματος του περιστατικού στη Γλάδστωνος δεν ανιχνεύτηκε καμία ναρκωτική ουσία, ενώ η εξέταση είναι θετική μόνο στην κατηγορία των οργανικών φαρμάκων, όπου ανιχνεύτηκε ουσία που εμπεριέχεται στα κοινά αναλγητικά φάρμακα. Η ποσότητα αλκοόλ στο αίμα δε, ήταν τόσο μικρή που δεν εμπίπτει καν στους κανονισμούς για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Αυτά τα ευρήματα απαντούν και σε όσους ελαφρά τη καρδία και δίχως να έχουν καμία γνώση των δεδομένων, αποκαλούσαν τις πρώτες ώρες δημοσίως τον Ζακ Κωστόπουλο τοξικομανή. Σταύρωσαν δηλαδή έναν άνθρωπο που είχε μόλις φύγει από τη ζωή με βάναυσο τρόπο ακολουθώντας τον όχλο των λαϊκών δικαστηρίων.

Στα έγγραφα της δικογραφίας που σχηματίστηκε αρχικά δεν καταγραφόταν πουθενά το περιστατικό της κτηνώδους επίθεσης σε βάρος του Ζακ, ούτε εμπεριεχόταν το σχετικό βίντεο. Αναφερόταν μόνο η κατάσχεση μαχαιριού, που φέρεται να εντόπισε η αστυνομία μέσα στο κοσμηματοπωλείο, ενώ δεν υπήρχε έκθεση έρευνας μέσα στο μαγαζί. Ήταν μια δικογραφία στοχευμένη αποκλειστικά πάνω στον νεκρό και στα… αδικήματα που κατά την αστυνομία είχε διαπράξει ο ίδιος ο Ζακ. Δείγματα DNA ή άρση τηλεφωνικού απορρήτου δεν ζητήθηκαν ποτέ για τους 2 φυσικούς αυτουργούς, ενώ ο μάρτυρας – κλειδί με το κίτρινο μπλουζάκι που συνομιλεί με τους αστυνομικούς εμφανίζεται μόνο μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας του Forensic Architecture, κατόπιν «συμβουλής φίλου αστυνομικού», για τον οποίο οι αστυνομικοί κατέθεσαν στον ανακριτή ότι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν. Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας αυτός δικαιολογεί τους αστυνομικούς.

Τελικά, παρά τις αντιρρήσεις της πολιτικής αγωγής, που ζητούσε την παραπομπή με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση ρίχνοντάς τους στα «μαλακά». Ο εισαγγελέας στο σκεπτικό του δεν αποδέχεται κανένα επιχείρημα περί άμυνας. Αναφέρεται σε «τιμωρητικές ενέργειες» των δραστών και στον «εξευτελισμό του θύματος στα όρια του λιντσαρίσματος». Επισημαίνει ρητά ότι ο θάνατος του Ζακ δεν θα επέρχονταν, εάν δεν είχε πληγεί με το συγκεκριμένο τρόπο στη οδό Γλάδστωνος και αναγνωρίζει ότι όταν χτυπάς έναν άνθρωπο με σφοδρότητα στο κεφάλι ξέρεις καλά ότι μπορεί να τον σκοτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι το επιδιώκεις ή τουλάχιστον το αναλαμβάνεις σαν ενδεχόμενο. Ωστόσο, δεν αποδίδει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Συγκεκριμένα και οι έξι εμπλεκόμενοι, δηλαδή ο καταστηματάρχης και ο μεσίτης που επιτέθηκαν στον Ζακ Κωστόπουλο, αλλά και οι τέσσερις αστυνομικοί, που επίσης τον χτύπησαν άγρια για να τον συλλάβουν, παραπέμπονται με το αδίκημα της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης.

Κλοπιμαία δεν βρέθηκαν, δεν απείλησε τη ζωή κανενός και δεν έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών… Στο βίντεο που κυκλοφόρησε το μόνο που τελικά που βλέπει κανείς, είναι ένας τρομοκρατημένος άνθρωπος, που νιώθει εγκλωβισμένος και στην προσπάθεια του να ξεφύγει από αυτούς που τον θεωρούν απειλή σέρνεται στο έδαφος εμφανώς αδύναμος. Κι αυτοί τον κλωτσούν με μανία. Και σε δεύτερη φάση ενώ προσπαθεί να τρέξει μακριά δέχεται κλωτσιά στην πλάτη και μετά ακινητοποιείται από ομάδα αστυνομικών που πέφτουν πάνω του. H ποινική διερεύνηση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου παραμένει μέχρι σήμερα ένα μνημείο θορυβώδους απροθυμίας των αρχών να κάνουν τη δουλειά τους. Πέρα από την ολιγωρία και την αδιαφορία για τη διαφύλαξη πειστηρίων και αποδεικτικού υλικού από τη σκηνή του εγκλήματος, την αναζήτηση οπτικοακουστικού υλικού και τον εντοπισμό μαρτύρων που έχουνε πολλάκις υπογραμμιστεί, ο κατάλογος των κρίσιμων παραλείψεων, αβλεψιών και σκόπιμων αστοχιών είναι μεγάλος. Το πιο σημαντικό; Δε διερευνήθηκε το ρατσιστικό κίνητρο παρά τη σχετική παραγγελία από την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και παρά το γεγονός ότι το θύμα ήταν ένας πολύ γνωστός και ενεργός ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, της οροθετικότητας, του αντιφασισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν μόλις 33 ετών. Σε μια «προφητική» συνέντευξή του στο 3pointmagazine είχε αναρωτηθεί: «Όταν βλέπεις να επιτίθενται σε κάποιον, γιατί κοιτάς από την άλλη;». Τραγική ειρωνεία στη δική του περίπτωση αυτό ακριβώς συνέβη. Σχεδόν κανείς από τους περαστικούς δεν είδε… το λιντσάρισμά του!