Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Σε τέσσερις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη την Πέμπτη σε Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.Τα 13 τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16 και ένα ελικόπτερο) προέβησαν επίσης σε επτά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.Έξι από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τους Λειψούς.Το πρωί της Τετάρτης, στις 9.32 και 9.33, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τους Λειψούς αρχικά στα 14.000 πόδια και έπειτα πολύ χαμηλά στα 6.000 πόδια, δηλαδή στα 1828 μέτρα ύψος. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η 62η υπερπτήση τουρκικών αεροσκαφών σε ελληνικά νησιά μέσα σε έναν μήνα. Όλη τη χρονιά πέρυσι είχαν καταγραφεί 124 υπερπτήσεις και φέτος ήδη έχουν φτάσει τις 62.Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν κι αναχαιτίστηκαν από ελληνικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, 2020, σε 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν15 τουρκικά αεροσκάφη, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και τρεις εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. Τα τουρκικά αεροσκάφη (10 F-16, δύο F-4, ένα CN-235 και δύο ελικόπτερα), προέβησαν επίσης σε 14 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Οκτώ τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι παραβιάσεις Εθνικών Χωρικών Υδάτων από τις 90 το 2009 έφτασαν τις 2.032 το 2019. Κατά την τελευταία τριετία κινούνται μεταξύ 1.479 και 2032, όταν το διάστημα 2009 – 2016 ήταν μεταξύ 90 και 414 κατ’ έτος. Σημειώθηκαν δε, όπως επισημαίνεται στα στοιχεία που αποστέλλονται καθημερινά από το ΓΕΕΘΑ στο υπουργείο Εξωτερικών, από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και την Τουρκική Ακτοφυλακή. Υπενθυμίζεται ότι στη θάλασσα υπήρχε ένα άτυπο μορατόριουμ συνεννόησης και επικοινωνίας μεταξύ των Γενικών Επιτελείων Ναυτικού των δύο χωρών σε κορυφαίο επίπεδο, ώστε να αποφεύγονται εντάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κορύφωση μια κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δείκτες των παραβιάσεων σε αέρα και θάλασσα βαίνουν αυξανόμενοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις