Τουρκικό πλοίο σε ελληνική υφαλοκρηπίδα: Αποχώρησε το Ορούτς Ρέις - Ο καιρός, τα σενάρια και η αντίδραση της Αθήνας

Αποχώρησε το Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα
Αποχώρησε το Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Τουρκικό πλοίο σε ελληνική υφαλοκρηπίδα: Η κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους συνέπεσε με τη συμπλήρωση 24 ετών από την κρίση των Ιμίων, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις έλληνες αξιωματικοί.

Τουρκικό πλοίο σε ελληνική υφαλοκρηπίδα: Μια μέρα ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας για τη χώρα μας, μια μέρα που η Ελλάδα τιμά τη μνήμη των τριών αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια, το τουρκικό ερευνητικό Ορούτς Ρέις κινήθηκε το πρωί της Παρασκευής οριακά κοντά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, περίπου 200 χλμ. νότια της Καστελόριζου, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.. Το τουρκικό ερευνητικό αποχώρησε μετά από ώρες ωστόσο είχε ήδη σημάνει συναγερμός στο ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα το Oruc Reis, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και σχεδόν τρεις ώρες μετά, βρέθηκε στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, και καθώς δεν ήταν σε λειτουργία τα ερευνητικά όργανά του πλοίου, αποφασίστηκε να αντιμετωπισθεί ως «αβλαβής διέλευση» καθώς το ερευνητικό σκάφος επιχειρούσε να επιστρέψει στην αρχική περιοχή όπου κινούνταν. Τελικά κινήθηκε, μακριά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε απόσταση περίπου 200 μιλίων νότια του Καστελόριζου.

Στρατιωτική δύναμη Ελλάδας - Τουρκίας 2020: Σύγκριση των ενόπλων δυνάμεων [ΠΙΝΑΚΕΣ]

Το χρονικό της πορείας του Oruc Reis

Περίπου στις 06:40 το πρωί της Παρασκευής έφτασε στο υπουργείο Άμυνας η πληροφορία πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κινείται στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αμέσως, όπως ήταν αναμενόμενο, σήμανε συναγερμός.

Ο συναγερμός σήμανε όταν έγινε γνωστό πως ο Oruc Reis εντοπίστηκε ανοιχτά της Κρήτης και της Κύπρου. Η πρώτη ενημέρωση ανέφερε ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρισκόταν αρκετά μακριά από τις δυτικές ακτές της Κύπρου αλλά και ανατολικά της Κρήτης και το στίγμα του εντοπίστηκε στα 200 μίλια νοτίως της Μεγίστης. Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν πως το Oruc Reis δεν ήταν ούτε εντός υφαλοκρηπίδας, ούτε εντός της ελληνικής ΑΟΖ, αν αυτή είχε καθοριστεί. Μάλιστα, σημείωναν πως ίσως να έφτασε στο σημείο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, όπως έγινε γνωστό δεν συνοδεύονταν από τουρκικά πολεμικά πλοία ενώ το κοντινότερο τουρκικό πολεμικό πλοίο βρίσκονταν 55 ναυτικά μίλια ανατολικά. Oruc Reis. Ωστόσο, αμέσως δόθηκε η εντολή στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να ξεκινήσει από την Κάρπαθο και να πλησιάσει στην περιοχή για διακριτική παρακολούθηση ενώ στο σημείο βρισκόταν και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ.

Τα σενάρια για τη «βόλτα» του Oruc Reis

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι είχαν εκδώσει Navtex δηλώνοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό θα ήταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου. Τελικά όμως το Oruc Reis, όπως αναφέρουν «πηγές» από το υπουργείο Άμυνας,  κατευθύνθηκε δυτικότερα προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα γεγονός που προβληματίζει την Αθήνα η οποία προσπάθησε να υποβαθμίσει τη «βόλτα» του Ορουτς Ρέις κοντά στα ελληνικά ύδατα υιοθετώντας το σενάριο ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο κινήθηκε έτσι λόγω καιρού, με αρκετούς πάντως να αμφιβάλλουν για το κατά πόσο ένα τέτοιο πλοίο μπορεί να επηρεαστεί από τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Παράλληλα, εξετάζονται διάφορα σενάρια από την ελληνική πλευρά καθώς το τουρκικό σκάφος δεν φαίνεται να έριξε καλώδια, πράγμα που θα σήμαινε ότι ήταν έτοιμο να πραγματοποιούσε σεισμογραφικές έρευνες. Μία άλλη εκτίμηση, οι Τούρκοι μπορεί απλώς να θέλουν να «τεστάρουν» τις ελληνικές αντιδράσεις, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για επαπειλούμενες μελλοντικές απόπειρες γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Το militaire.gr δημοσίευσε έναν χάρτη του Νίκου Τριάντη δίνοντας το στίγμα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και αυτό της ελληνικής φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ που κινήθηκε για να το παρακολουθεί υποστηρίζοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό βρέθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ωστόσο η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ μιλά για τα όρια του ελληνικού FIR: «Το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ».