Κορονοϊός 2020: Τρεις Έλληνες εγκλωβισμένοι στην Κίνα - Οι προσπάθειες της Αθήνας να τους φέρει πίσω [vid]

Κορονοϊός 2020: Τρεις Έλληνες εγκλωβισμένοι στην Κίνα - Οι προσπάθειες της Αθήνας να τους φέρει πίσω [vid]

Κορονοϊός 2020: Καλά στην υγεία τους είναι οι τρεις Έλληνες που παραμένουν σε καραντίνα στην Κίνα. Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την υπόθεση και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Κορονοϊός 2020: Στην εφιαλτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κίνα έχουν εγκλωβιστεί τρεις Έλληνες πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, 330 χιλιόμετρα από την πόλη Ουχάν η οποία θεωρείται το επίκεντρο του φονικού ιού. Πρόκειται για έναν μόνιμο κάτοικο και άλλους δυο ανθρώπους  που βρέθηκαν στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους, και οι οποίοι δεν μπορούν να φύγουν, καθώς οι κινεζικές Αρχές δεν επιτρέπουν την προσέγγιση μεταφορικών μέσων στην επαρχία Χουμπέι. Η καραντίνα στην οποία έχει τεθεί ολόκληρη η περιοχή, δυσχεραίνει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές Αρχές για τον απεγκλωβισμό των τριών Ελλήνων και τον επαναπατρισμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις είναι καλά στην υγεία τους. Ακόμη κι αν οι κινεζικές Αρχές δώσουν την έγκριση να μεταφερθούν οι Έλληνες στο κοντινότερο αεροδρόμιο, θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες πτήσεις, πράγμα που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω των περιορισμένων δρομολογίων. Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την υπόθεση και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για του Έλληνες πολίτες. Παράλληλα, η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κίνα, με ανακοίνωσή της, συνιστά να περιοριστούν οι μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών προς την Κίνα στις απολύτως αναγκαίες, δεδομένου ότι, «πέραν της μικρής ακόμα πιθανότητας νόσησης, αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες στις μετακινήσεις τους εντός της χώρας, λόγω αναστολής της λειτουργίας πολλών μέσων μεταφοράς και της αδυναμίας πρόσβασης σε συγκεκριμένες περιοχές». Στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα, συστήνεται αφ’ ενός η πλήρης συμμόρφωση με τις οδηγίες των τοπικών Αρχών και αφ’ ετέρου η αποφυγή μετακίνησης για οποιονδήποτε λόγο προς την επαρχία Χουμπέι, καθώς και προς όσες άλλες περιοχές τεθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Διαβάστε: Κορονοϊός 2020 Κίνα: Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ - 213 νεκροί, οικονομικές επιπτώσεις βλέπει το ΔΝΤ


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Κορονοϊός 2020: Συγκλονιστικές φωτογραφίες

Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η κατάσταση στην πόλη που αποτελεί το «επίκεντρο» του φονικού κορονoϊού. Τον γύρο του κόσμου κάνει συγκλονιστικές εικόνες με νεκρό άνδρα πεσμένο σε πεζοδρόμιο της Ουχάν. Κορονοϊός 2020 Κίνα: Ένας γκριζομάλλης άνδρας που φοράει μια χειρουργική μάσκα κείται νεκρός για πολλές ώρες σε ένα πεζοδρόμιο της Ουχάν, του επίκεντρου του νέου κορονοϊού. Στο ένα του χέρι κρατάει μια πλαστική σακούλα. Είναι μαυροντυμένος, περίπου 60 ετών. Μέχρι πρόσφατα, ο δρόμος αυτός ήταν γεμάτος κόσμο. Χθες όμως στη βιομηχανική αυτή πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, που βρίσκεται σε καραντίνα εξαιτίας του ιού, ελάχιστοι πολίτες περπατούσαν στον δρόμο και δεν τολμούσαν να πλησιάσουν τον νεκρό άνδρα.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) είδαν το πτώμα χθες το πρωί, λίγο πριν φθάσει επί τόπου ένα όχημα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, στο οποίο επέβαιναν ιατρικό προσωπικό και αστυνομικοί φορώντας ειδικές στολές προστασίας. Το πτώμα του άνδρα ήταν ανάσκελα, μπροστά από ένα κλειστό κατάστημα επίπλων, ένα τετράγωνο πιο μακριά από το Νοσοκομείο Αριθμός Έξι της Ουχάν, από τα βασικά ιατρικά κέντρα για την αντιμετώπιση των περιστατικών που αφορούν τον κορονοϊό. Ιατρικό προσωπικό με ολόσωμες μπλε στολές σκέπασαν το πτώμα του με μια μπλε κουβέρτα. Οι αρχές έχουν επιβάλει πρωτοφανή μέτρα στην Ουχάν αποκλείοντας δρόμους που οδηγούν εκτός της πόλης και απαγορεύοντας τις πτήσεις σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού. Όσοι έχουν εγκλωβιστεί μέσα στην πόλη αναμένουν βασανιστικά να αρθεί η καραντίνα, να βρεθεί θεραπεία ή έστω να μπορέσουν να πάνε για εξετάσεις στα κατάμεστα νοσοκομεία. (Διαβάστε αναλυτικά)

Διαβάστε: Κορονοϊός 2020 Κίνα: Νεκρός άνδρας πεσμένος σε πεζοδρόμιο της Ουχάν [vid]


Δείτε το σχετικό βίντεο:Κορονοϊός 2020: Βήμα - βήμα η εξέλιξη της επιδημίας

Από την πρώτη του εμφάνιση στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας μέχρι την ενίσχυση των διεθνών προληπτικών μέτρων, τα κύρια στάδια της εξέλιξης της επιδημίας που προκλήθηκε από έναν νέο κινεζικό ιό:

Πρώτος συναγερμός

 • Ο πρώτος συναγερμός χτυπά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ, WHO) στις 31 Δεκεμβρίου. Οι κινεζικές αρχές προειδοποιούν για την εμφάνιση κρουσμάτων πνευμονίας αγνώστου προελεύσεως στην πόλη Ουχάν, 11 εκατομμυρίων κατοίκων, της επαρχίας Χουμπέι.
 • Πολλοί από τους ασθενείς ήταν εργαζόμενοι στην κεντρική αγορά τροφίμων της πόλης, που έκλεισε από τις αρχές την 1η Ιανουαρίου.
 • Στις 7 Ιανουαρίου, οι πρώτες κινεζικές αναλύσεις επιτρέπουν τον εντοπισμό ενός νέου ιού, τύπου κορώνας (coronavirus).

Πρώτος θάνατος και πρώτο κρούσμα στο εξωτερικό

 • Στις 11 Ιανουαρίου, οι κινεζικές αρχές κάνουν λόγο για τον πρώτο (καταγεγραμμένο) θάνατο. Παράλληλα, δύο ημέρες μετά, το πρώτο κρούσμα της νέας κινεζικής ιογενούς πνευμονίας εντοπίζεται εκτός της Κίνας, στην Ταϊλάνδη, πριν από την εμφάνιση κρουσμάτων αλλού στην Ασία.
 • Εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου σε πολλά διεθνή αεροδρόμια.

Διαβάστε: Κορονοϊός 2020: Σε κατάσταση συναγερμού η Ιταλία [vids]


Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

 • Στις 20 Ιανουαρίου, κινέζος ειδικός επιβεβαιώνει ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
 • Περί το ήμισυ των επαρχιών της Κίνας έχει πληγεί από τον ιό, ανάμεσά τους και οι μεγαλουπόλεις του Πεκίνου, της Σανγκάης και του Σεντζέν.
 • Στις 21 Ιανουαρίου, εντοπίζεται το πρώτο κρούσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουχάν απομονωμένη από τον κόσμο

 • Στις 23 Ιανουαρίου, τρένα και αεροπλάνα διακόπτουν τα δρομολόγιά τους από την Ουχάν, οι αυτοκινητόδρομοι κλείνουν. Οι εορτασμοί για το νέο κινεζικό έτος ματαιώνονται στο Πεκίνο. Κλείνει η Απαγορευμένη Πόλη.
 • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχεται την ύπαρξη κρίσης στην Κίνα.
 • Τρία κρούσματα εντοπίζονται στην Γαλλία. Είναι τα πρώτα στην Ευρώπη.


56 εκατομμύρια άνθρωποι σε αποκλεισμό

 • Στις 25 Ιανουαρίου, το Πεκίνο διατάζει την λήψη μέτρων ελέγχου και ανίχνευσης κρουσμάτων στα μέσα μεταφοράς σε εθνικό επίπεδο. Στην πράξη, ολόκληρη η επαρχία Χουμπέι είναι αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο: περισσότεροι των 56 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκονται εγκλωβισμένοι.
 • Το Χονγκ Κονγκ κηρύσσεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.
 • Στις 26 Ιανουαρίου, το Πεκίνο διακόπτει τα οργανωμένα ταξίδια στην Κίνα και το εξωτερικό. Πολλά μέσα μεταφοράς στο εσωτερικό της Κίνας αναστέλλουν την λειτουργία τους. Οι διακοπές του νέου κινεζικού έτους παρατείνονται μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου.
 • Στις 27 Ιανουαρίου, ο ιός προκαλεί τον πρώτο θάνατο στο Πεκίνο.
 • Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνιστούν στους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στην Κίνα.

Μετάδοση εκτός της Κίνας

 • Στις 28 Ιανουαρίου, οι δύο πρώτες περιπτώσεις απευθείας μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας εντοπίζονται στην Ιαπωνία και την Γερμανία.
 • Στις ΗΠΑ, ξεκινά η ανάπτυξη πιθανών εμβολίων.
 • Στις 29 Ιανουαρίου, η επιδημία ξεπερνά τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της επιδημίας του Οξέος και Σοβαρού Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS). Τα πρώτα κρούσματα στην Μέση Ανατολή εντοπίζονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί «ολόκληρο τον κόσμο να δράσει» κατά του ιού. Η Unicef στέλνει έξι τόνους βοήθειας στην Κίνα, στην οποία περιλαμβάνονται μάσκες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Ένα τετράχρονο παιδί από την περιφέρεια Κλουζ είναι το τελευταίο θύμα της εποχικής γρίπης στη Ρουμανία, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους έντεκα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Επιτήρησης και Ελέγχου των Μεταδοτικών Ασθενειών και το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ρουμανίας. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι, το παιδί είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και δεν είχε εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο. 

Πρώτοι επαναπατρισμοί

 • Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αρχίζουν τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού των πολιτών τους. Οι αεροπορικές εταιρείες British Airways (βρετανική) και Lufthansa (γερμανική) διακόπτουν τις πτήσεις τους προς την ηπειρωτική Κίνα (εκτός Χονγκ Κονγκ), ενώ άλλες εταιρείες περιορίζουν τα δρομολόγιά τους.
 • Πολλά εργοστάσια του ιαπωνικού ομίλου Toyota στην Κίνα διακόπτουν την λειτουργία τους τουλάχιστον μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου. Η αμερικανική αλυσίδα Starbucks κλείνει τουλάχιστον το ήμισυ των καταστημάτων της στην Κίνα.

Παγκόσμια Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

 • Στις 30 Ιανουαρίου, το Παρίσι ανακοινώνει το 6ο κρούσμα στην Γαλλία, στην πρώτη περίπτωση μετάδοσης του ιού επί του γαλλικού εδάφους.
 • Η Ρωσία ανακοινώνει την πρόθεσή της να κλείσει τα σύνορά της με την Κίνα μήκους 4.250 χιλιομέτρων.
 • Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την επιδημία «Κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης σε Παγκόσμιο Επίπεδο», κρίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει λόγος για περιορισμό των ταξιδιών και των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα.
 • Στις 31 Ιανουαρίου, η Κίνα ανακοινώνει τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό από την έναρξη της επιδημίας: 43 θάνατοι σε 24 ώρες. Συνολικά, 213 είναι μέχρι σήμερα οι (καταγεγραμμένοι) θάνατοι στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ τα (καταγεγραμμένα) κρούσματα ανέρχονται σε 10.000.
 • Ένα πρώτο γαλλικό αεροσκάφος επαναπατρίζει 200 Γάλλους από το Ουχάν. Το Ηνωμένο Βασίλειο, που αντιμετωπίζει τα δύο πρώτα του κρούσματα, πραγματοποιεί επίσης επιχείρηση επαναπατρισμού. Η Ιταλία, στην οποία έχουν εντοπισθεί την προηγουμένη τα δύο πρώτα κρούσματα, κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το εμβόλιο

Το Ινστιτούτο Παστέρ επιδιώκει την ανάπτυξη εμβολίου για τον νέο κινεζικό ιό, ανακοίνωσε σήμερα στέλεχος του ινστιτούτου. Το εμβόλιο είναι πιθανόν να είναι διαθέσιμο διάστημα 20 μηνών, διευκρίνισε ο Κριστόφ ντ'Ανφέρ, στέλεχος του Ινστιτούτου Παστέρ.