Γρίπη 2020: Σε πλήρη έξαρση βρίσκονται αυτή την περίοδο τόσο η γρίπη όσο και οι απλές ιώσεις, με αποτέλεσμα να αδειάζουν κυριολεκτικά οι σχολικές αίθουσες, καθώς πάνω από τα 2/3 των μαθητών απουσιάζουν λόγω ασθένειας. Παράλληλα, κάποιοι δήμοι έλαβαν την απόφαση να βάλουν «λουκέτο» σε δεκάδες Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια στιγμή πάντως, οι υγειονομικές Αρχές υποστηρίζουν ότι «είναι λάθος να κλείνουν τα σχολεία εξαιτίας της γρίπης».

Η αυξημένη κινητοποίηση που υπήρξε φέτος από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού, είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν 1 εκατομμύριο περισσότεροι συμπολίτες μας σε σχέση με πέρυσι. Παρ’ όλα αυτά οι ανάγκες σε αντιγριπικά εμβόλια αυξάνονται με αποτέλεσμα το Υπουργείο Υγείας να εφοδιάσει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με 50.000 επιπλέον εμβόλια. Για να καλυφθούν, επίσης, οι αυξημένες ανάγκες σε αντιιικά φάρμακα, επιστρατεύτηκαν και επιπλέον προμήθειες του φαρμάκου Tamiflu.

Γρίπη 2020: Πόσες απουσίες δικαιολογούνται

Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη υπέγραψε μια νέα εγκύκλιο για τις απουσίες, στην οποία αναφέρεται ότι μπορούν να «σβήνονται» έως 5 ημέρες απουσιών λόγω ασθενείας. Αναλυτικά, η εγκύκλιος για τη γρίπη αναφέρει τα εξής:

  • Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020.
  • Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Σύμφωνα με ενημερώσεις για τη γρίπη – βάσει οδηγιών του ΕΟΔΥ – που κοινοποιούν σε γονείς διοικήσεις σχολείων, μετά από οποιαδήποτε ίωση ο μαθητής «θα πρέπει να παραμένει απύρετος στο σπίτι για τουλάχιστον 3 ημέρες».

«Λάθος να κλείνουν τα σχολεία»

Η απόφαση Περιφερειών ανά την Ελλάδα ή Διευθυντών Σχολείων να κλείνουν όσα σχολεία εμφανίζονται πολλά κρούσματα γρίπης, ωστόσο, χαρακτηρίζεται ως «λάθος στρατηγική» για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως αναφέρουν έλληνες επιστήμονες. Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, «υπερβολή» το κλείσιμο των σχολείων και δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με το μέτρο αυτό.

«Δεν συμβαίνει τίποτε περισσότερο, από τις αναμενόμενες για την εποχή επιπτώσεις που βιώνει η χώρα μας εξαιτίας της γρίπης», σχολιάζει μιλώντας στο iatropedia.gr ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Ερωτώμενος εάν αυτή η φετινή εικόνα της γρίπης συνιστά κάτι διαφορετικό επιδημιολογικά σε σχέση με τα παιδιά, συγκριτικά πάντα με τα προηγούμενα χρόνια, και εάν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ο λοιμωξιολόγος είναι καθησυχαστικός:

«Νοσούν πολλά παιδιά, αυτό είναι αλήθεια. Ξέρουμε ότι τα παιδάκια είναι από τις κύριες ομάδες του πληθυσμού που διασπείρουν εύκολα την γρίπη. Δεν είναι κάτι διαφορετικό φέτος. Κάθε χρόνο το ίδιο ζούμε. Είναι κάποιοι άνθρωποι που κλείνουν σχολεία. Ελπίζω να μην είναι αλήθεια, αν είναι αλήθεια τουλάχιστον εμείς ως επιστήμονες το αποδοκιμάζουμε. Εμείς στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δεν το επιδοκιμάζουμε αυτό, το τονίζω», καταλήγει ο κ. Τσιόδρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις