Πρόεδρος Κορέας – σεξιστικό σχόλιο: Έχοντας μπερδέψει εμφανώς, θύτες και θύματα, δήλωσε πως οι άνδρες ζουν με τον φόβο ότι θα τους καταγγείλουν για παρενόχληση και πως οι γυναίκες καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση, μόνο όταν ο δράστης είναι άσχημος. Το βίντεο διαδόθηκε μέσω των social media και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.Μετά από αυτό ο πρόεδρος -γνωστός για την υποτέλειά του προς τις ΗΠΑ– διαβεβαίωσε πως σέβεται τις γυναίκες.

Όπως γράφει το BBC, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στηπόλη Γκουαγιακίλ, o Μορένο δήλωσε συγκεκριμένα: "Οι άνδρες είναι μόνιμα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να τους καταγγείλουν για παρενόχληση. Οι γυναίκες συχνά καταγγέλλουν παρενόχληση, αυτό είναι αλήθεια, και καλά κάνουν, αλλά πρόκειται για “παρενόχληση”μόνο όταν προέρχεται από έναν άσχημο άνδρα. Αν προέρχεται από κάποιον όμορφο, τότε δεν το θεωρούν παρενόχληση".

Χαρακτηριστικό το Tweet γυναίκας: "Σύμφωνα με τον Μορένο, οι γυναίκες καταγγέλλουν παρενόχληση μόνο αν ο δράστης είναι άσχημος… Έτσι εξηγείται το γεγονός πως έκοψαν 876.000 δολάρια από προγράμματα για την έμφυλη βία. Για κάτι τέτοιους η ζωή μας είναι χωρίς αξία. Μας κυβερνά ένας μισογύνης!".

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, ο πρόεδρος επανήλθε στο θέμα για να πει πως δεν ήταν πρόθεσή του "να υποβαθμίσει ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η βία". "Λυπάμαι αν το εξέλαβαν με αυτόν τον τρόπο. Εγώ απορρίπτω την βία κατά των γυναικών σε κάθε μορφή της!" πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Λενίν Μορένο δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία", καθώς πρόκειται για ένα πρόεδρο με πολύ συντηρητική και αμφιλεγόμενη πολιτική. Είναι ο άνθρωπος που ήρε το άσυλο στον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ, (νο 1 εχθρό των ΗΠΑ) ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φυλακές ύψιστης ασφαλείας, σε απομόνωση.

Τον Φεβρουάριο του 2019, συμφώνησε σε δάνειο 10 δισ. από το ΔΝΤ, από το οποίο είχε αποδεσμεύσει τη χώρα η προηγούμενη κυβέρνηση, "με επιτόκιο κάτω του 5% και αποπληρωμή σε ορίζοντα 30 ετών".

Τον Ιούνιο του 2019, η κυβέρνησή του αντιμετώπισε διαδηλώσεις από ιθαγενείς και ακτιβιστές, καθώς επέτρεψε στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιεί αεροπορική βάση του Εκουαδόρ, στα Γκαλαπάγκος.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, απέρριψε νομοθεσία που θα έκανε πιο χαλαρή την αυστηρή πολιτική της χώρας του, κατά των αμβλώσεων, με την νομοθεσία να αφορά την επιλογή για άμβλωση σε περίπτωση βιασμού.

Η καριέρα του ξεκίνησε με δημοφιλία στο 77% το 2017, έπεσε στο 69% στις αρχές του 2018 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάπου στο 30%…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις