Κορονοϊός 2020 Ελλάδα: Νέα δέσμη μέτρων για τον κοροναϊό προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας που συνεδρίασε παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Η δέσμη περιλαμβάνει ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό των εργαστηριών στα δημόσια νοσοκομεία και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προσλήψεις που θα γίνουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με στόχο να αντιμετωπιστούν άμεσα τα κενά όπου υπάρχουν.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά τη σύσκεψη, «προχωράμε στη σύσταση Διατομεακής Επιτροπής σε επίπεδο γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών των υπουργείων, για τον καλύτερο συντονισμό. Δεύτερον, εξουσιοδοτούμε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έτσι ώστε να προβεί σε αυτές τις άμεσες προσλήψεις που χρειάζονται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να ενισχύσει τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία με γιατρούς, ειδικούς επιστήμονες, την task force, τις πύλες εισόδου της χώρας. Και τρίτον, θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά, να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για ένα θέμα δημόσιας Υγείας, το οποίο είναι ευαίσθητο και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας συνέστησε στο κοινό να ακούει τους ειδικούς επιστήμονες- λοιμωξιολόγους για τους κανόνες υγιεινής, αλλά και να επικοινωνεί και να ενημερώνει το γιατρό του, κι αυτός με τη σειρά του, αν το κρίνει σκόπιμο, τα νοσοκομεία της χώρας, τα νοσοκομεία αναφοράς και τέλος τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.


Διαβάστε: Κορονοϊός 2020: Αυτό είναι το εντυπωσιακό νοσοκομείο που χτίστηκε μέσα σε μόλις 8 ημέρες [vid]Η δήλωση του Βασίλη Κικίλια

«Θα ήθελα να αναγγείλω τη σύσταση επιτροπής, στα επίπεδα των Γενικών Γραμματέων ή Γενικών Διευθυντών των υπουργείων, για τον καλύτερο συντονισμό πρώτον, δεύτερον την εξουσιοδότηση στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, έτσι ώστε να προβεί στις άμεσες προσλήψεις που χρειάζονται, με διαδικασία του κατεπείγοντος, έτσι ώστε να ενισχύσει τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία με γιατρούς, ειδικούς επιστήμονες, τις πύλες εισόδου και τρίτον, θα ήθελα να ζητήσω για ακόμα μια φορά να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για ένα θέμα Δημόσιας Υγείας, το οποίο είναι ευαίσθητο και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.ΕΟΔΥ: Δεν αποκλείεται να έχουμε κρούσμα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες

Από την πλευρά του ο εξουσιοδοτημένος επιστήμονας, που έχει οριστεί εκπρόσωπος επικοινωνίας για τα θέματα του νέου κορονοϊού, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, επισήμανε ότι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες δεν αποκλείεται να υπάρξει κρούσμα και στη χώρα μας. Επίσης, πρόσθεσε: "Είναι ώρα για επιστημονικά δεδομένα και όχι για φόβο και φήμες. Υπάρχει επαγρύπνηση, επικαιροποιηθηκε το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα με αυξημένη ετοιμότητα στις Πύλες εισόδου της χώρας, καθώς από την Πέμπτη ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την επιδημία "διασυνοριακή απειλή". Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Τσιόδρας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανόν να υπάρξει κρούσμα στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι στα επιδημιολογικά εργαστήρια έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής 29 "ψευτο-ύποπτα κρούσματα", όπως τα χαρακτήρισε τα οποία ήταν αρνητικά.Διαβάστε: Κορονοϊός Ελλάδα: Η μαρτυρία του Ελληνα που επέστρεψε από τη Γουχάν στη Γαλλία: «Θα είμαστε σε καραντίνα για 14 ημέρες»

Καθησυχαστικός ήταν στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως είπε, υπάρχει επάρκεια μέτρων "για ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε ακόμα ασθενή στη χώρα μας. Η θνητότητα είναι χαμηλή, δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, το 98% των περιπτώσεων πάει καλά. Όσοι έχουν συμπτώματα και ανησυχούν να μένουν σπίτι και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.Κατεπείγουσα εντολή ΕΚΑΒ για ασκήσεις ετοιμότητας

Ασκήσεις ετοιμότητας σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς για τον νέο κορονoϊό θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνος της Κυριακής» με κατεπείγουσα εντολή του το ΕΚΑΒ προς όλα τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορoνοϊό που έχουν ορισθεί σε όλη την επικράτεια, θα πρέπει εντός της εβδομάδος να πραγματοποιηθούν ασκήσεις ετοιμότητας στο μεγαλύτερο βαθμό συναγερμού.Οι ασκήσεις μέσα από τις οποίες θα διαφανούν τα όποια κενά υπάρχουν ώστε να γίνουν βελτιώσεις, θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΚΑΒ και με την παρουσία τόσο ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όσο και μελών της επιτροπής λοιμώξεων του κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις