Ρόδος νέα:Αποζημίωση-μαμούθ, ύψους 600.000 ευρώ, διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο ο 24χρονος , που ξυλοκοπήθηκε άγρια από έναν συνάδελφό του. Ο λόγος; Επειδή του ανακοίνωσε ότι θα τον… ξυπνούσε δέκα λεπτά νωρίτερα από το καθιερωμένο για να αναλάβει υπηρεσία θαλαμοφύλακα.

Όπως υποστηρίζει το θύμα στην αγωγή του, όλα ξεκίνησαν γύρω στις 20.30 στις 23 Οκτωβρίου 2017, ενώ ετοιμαζόταν για την εκτέλεση της υπηρεσίας του, που θα ξεκινούσε τα μεσάνυχτα. Τότε ο 24χρονος ανακοίνωσε στον συνάδελφό του, που θα τον αντικαθιστούσε στις 2 τα ξημερώματα, ότι θα τον ξυπνούσε δέκα λεπτά νωρίτερα, επειδή γνώριζε ότι έχει βαθύ ύπνο, με αποτέλεσμα εκείνος να γίνει έξω φρενών και να αρχίσει να τον χτυπά με μανία στο πρόσωπο. Ο άτυχος άνδρας διακομίστηκε στη συνέχεια στο 401 ΓΣΝΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε τραυματιστεί σοβαρά στο αριστερό μάτι, ενώ κατέθεσε μήνυση, με αποτέλεσμα ο δράστης να καταδικαστεί σε 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.


Γραφείο Στήριξης Οπλιτών

Τον Ιανουάριο του 2019, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) παρουσίασε τον απολογισμό του Γραφείου Στήριξης Οπλιτών για το έτος 2018. Μάλιστα, χαρακτήρισε το 2018 ως έτος μέριμνας προσωπικού. Το βράδυ της ίδιας μέρας, 17ης Ιανουαρίου 2019, που το ΓΕΣ διαφήμιζε το Γραφείο Στήριξης Οπλιτών (ΓΣΟ), υπήρξε νέα απόπειρα αυτοκτονίας φαντάρου. Σύμφωνα με το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, «η απόπειρα αυτοκτονίας νεαρού φαντάρου σημειώθηκε στο 647 ΜΚ ΤΠ, στο Λιτόχωρο. Την Πέμπτη το βράδυ, ο νεαρός αφού απομακρύνθηκε από τη σκοπιά όπου εκτελούσε υπηρεσία, πήγε στα μπάνια, όπου αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες του. Ευτυχώς, τον βρήκαν οι συνάδελφοί του.

Φυσικά, δεν ήταν η πρώτη απόπειρα αυτοχειρίας που σημειώθηκε στον Ελληνικό Στρατό. Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 20, Νόμου 4163/2016, από τις 17 Φεβρουαρίου 2016 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Γραφείο Στήριξης Οπλιτών του ΓΕΣ, ενώ όπως λέει το ΓΕΣ συστάθηκε με σκοπό α) την παροχή συναισθηματικής / ψυχολογικής στήριξης μέσα από τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας και β) την καταγραφή και αξιολόγηση τηλεφωνικών ή εγγράφων καταγγελιών-παραπόνων οπλιτών.Το ΓΕΣ δεν ανακοινώνει τις απόπειρες αυτοκτονίας των στρατευμένων, είτε αυτές αφορούν μόνιμα στελέχη του Στρατού, είτε οπλίτες που υπηρετούν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία. Ανακοινώνει μόνο τις αυτοκτονίες στις οποίες ο φαντάρος τελικά «πετυχαίνει» την αυτοχειρία.

Όπως αναφέρει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, αυτό συμβαίνει ακριβώς για να μείνει στην αφάνεια το ήδη αθέατο πρόβλημα των αυτοκτονιών στον Στρατό, για να μην αντιμετωπιστούν οι ευθύνες και τα προβλήματα που ωθούν σε αυτοκτονίες νέα παιδιά που εκτελούν υποχρεωτικά τη στρατιωτική τους θητεία, όπως οι εξαντλητικές και ατελείωτες υπηρεσίες, οι προσβολές, τα καψώνια, η επιθετική συμπεριφορά στελεχών, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής: κοριοί στους θαλάμους, κατσαρίδες στα μαγειρεία, έλλειψη στορουχισμό, στο νερό, θέρμανση, ακόμα και ανοιχτή δράση φασιστών.

Με πληροφορίες από vice.com

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις