ΗΡόζα Παρκςέμελλε να μείνει στην ιστορία όταν, στις1 Δεκεμβρίου1955, στοΜοντγκόμερυτηςΑλαμπάμα, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στολεωφορείοσε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτικήφυλετικού διαχωρισμούτων ΗΠΑ που απαιτούσε από τους μαύρουςπολίτες να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς. Η πράξη αυτήπολιτικής ανυπακοήςγέννησε ένα κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού στην πόλη αυτή, που άμεσα εκφράστηκε με μποϊκοτάζ των λεωφορείων (Montgomery Bus Boycott) από τους μαύρους επί 381 ημέρες.

Αντ’ αυτού, πήγαιναν στους προορισμούς τους είτε με τα πόδια (σε πολλές περιπτώσεις οδοιπορούσαν για περισσότερα από 30 χιλιόμετρα), είτε χρησιμοποιώντας το κοινόχρηστο δίκτυο μετακίνησης που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει με τα δικά τους ΙΧ. Η ίδια ήτανενεργό μέλος του Εθνικού Συνδέσμου για την Πρόοδο των Εγχρώμων Ανθρώπων (NAACP) και με την ενέργεια της αυτή και τη βοήθεια ενός 26χρονου πάστορα ο οποίος άκουγε στο όνομαΜάρτιν Λούθερ Κινγκ,ξεκίνησε ηπορείαπρος την ανάδειξή του σε κεντρική πολιτική φιγούρα στην Αμερική.

Ως αποτέλεσμα της αντίδρασης αυτής, προέκυψε ένα χρεωκοπημένο σύστημα συγκοινωνιών, ορισμένες σπασμωδικές ενέργειες της αντιδραστικήςΚου-Κλουξ-Κλαν, μία γενίκευση του ενδιαφέροντος σε ολόκληρη τη χώρα, η μεταφορά της δικαστικής διαμάχης της Παρκς στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ (1956) καιη αρχική δικαίωση του αγώνα για την κατάργηση των νόμων και των πρακτικών φυλετικού διαχωρισμού.

Η Parks γεννήθηκεστο Tuskegee της Αλαμπάμα. Οι γονείς της, ο James και η Leona McCauley, χώρισαν όταν αυτή ήταν 2 ετών. Η μητέρα τηςμετακόμισε με την οικογένεια της στην Αλαμπάμα, για να ζήσει με τους γονείς της. Και οι δύο παππούδες της Parksήταν πρώην δούλοι και υπέρμαχοι της φυλετικής ισότητας. Η παιδική της ηλικίαέφερε και τις πρώιμες εμπειρίες της με τις φυλετικές διακρίσεις και τον ακτιβισμόγια φυλετική ισότητα. Ο παππούς της Parks βρισκόταν μπροστά από το σπίτι τους με ένα κυνηγετικό όπλο, όταν τα μέλη της Ku Klux Klan κατέβαιναν στον δρόμο.

Η σύλληψη

Την 1η Δεκεμβρίου 1955, η Parks συνελήφθη επειδή αρνήθηκε μετά από εντολή τουοδηγούτου λεωφορείου να δώσειτην θέσητηςσε έναν λευκό επιβάτη. Αργότερα, η ίδια δήλωσε: «Πάντα παραχωρούσα τη θέση μου αλλά εκείνη την ημέρα ήμουν πολύ κουρασμένη, όχι από τη δουλειά αλλά από το να υποχωρώ συνέχεια…». Ήταν μιαμακρά μέρα στη δουλειά σε ένα πολυκατάστημα στο Montgomery, όπου εργαζόταν ως μοδίστρα, και η Παρκς κάθισε στις θέσειςπου προορίζονταν για του μαύρους επιβάτες.Ο κώδικας πόλεων του Μοντγκόμερι απαιτούσε να διαχωρίζονται όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες και οι οδηγοί λεωφορείων να έχουν την «εξουσίααστυνομικού της πόλης για κάθε λεωφορείο και για την εκτέλεση των διατάξεων»του κώδικα.

Υπήρχεμια γραμμή περίπου στη μέση του λεωφορείου που χώριζε τουςλευκούς επιβάτες στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου και τους αφροαμερικάνους στο βάθος. Όταν ένας Αφροαμερικανός επιβάτης επιβιβαζότανστο λεωφορείο, έπρεπε να προχωρήσει μπροστά για να πληρώσει το εισιτήριό του και στη συνέχεια να κατέβεικαι να ξαναμπείστο λεωφορείο από την πίσω πόρτα. Τολεωφορείο σύντομα γέμισε με λευκούς επιβάτες και ο οδηγός παρατήρησε ότι αρκετοί λευκοί επιβάτες ήταν όρθιοι στον διάδρομο. Ο οδηγόςσταμάτησε και ζήτησεαπό τέσσερις μαύρους επιβάτες να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.Τρεις από τους άλλους μαύρους επιβάτες στο λεωφορείο συμμορφώθηκαν με τον οδηγό, αλλά η Parks αρνήθηκε και παρέμεινε καθισμένη. Ο οδηγός την ρώτησε γιατί δεν σηκώνεται και αυτή απάντησε ότι «δεν νομίζω ότι θα πρέπει να σταθώ όρθια».

Ο οδηγός κάλεσε την αστυνομία,τη συνέλαβαν και κατηγορήθηκεγια παραβίαση του Κεφαλαίου 6, Τμήμα 11, του κώδικα πόλεων του Montgomery. Μεταφέρθηκε στην έδρα της αστυνομίας, όπου αργότερα εκείνη τη νύχτα απελευθερώθηκε με εγγύηση. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η αντίδραση αφού τα μέλη της αφροαμερικανικής κοινότητας κλήθηκαν να παραμείνουν εκτός λεωφορείων της πόλης από εκείνητη Δευτέρα.

Για όλη της δράση και τον αγώνα η Ρόζα Παρκς σήμερα αναφέρεται ως «Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων».Το 1996 της απονεμήθηκε τοΠροεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Το 1999 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τον αγώνα της κατά τουρατσισμού. Είναι η πρώτη γυναίκα της οποίας η σορός εκτέθηκε σελαϊκό προσκύνημαστη Ροτόντα τουΚαπιτωλίου.Πέθανε στις 24 Οκτωβρίου 2005.

.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις