Μόρια Λέσβου: Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημιουργήσει το πρώτο κλειστό κέντρο κράτησης προσφύγων, «δείχνει» τις ΜΚΟ ως υποκινητές για τα επεισόδια στη Μόρια. Όμως και η ίδια γνωρίζει ότι η κατάσταση της Μόριας, που εξοντώνει τους κατοίκους του νησιού και τους χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες, είναι δημιούργημά της και μάλιστα όχι τυχαίο. Αφού δημιουργήσει εστίες αγανάκτησης στα νησιά υποδοχής, κλείνοντας τα σύνορα σε εκείνα τα σημεία, συσσωρεύοντας πρόσφυγες και δημιουργώντας «συνθήκες εξαθλίωσης», θα μπορέσει να περάσει στον επόμενο σχεδιασμό «κλειστά κέντρα προσφύγων».

Όταν η Λιβαδειά (με την στήριξη της τότε δημοτικής αρχής) κατά την χρονική περίοδο μεγάλου προσφυγικού κύματος γινόταν η πρώτη ελληνική πόλη -εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- που φιλοξένησε πιλοτικό πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, βοηθώντας 570 πρόσφυγες να βρουν κατοικία και αξιοπρεπή διαβίωση σε 70 διαμερίσματα στην πόλη. Από αυτούς οι 211 έχουν ήδη μετεγκατασταθεί στην Ευρώπη.Η κυβέρνηση στον προεκλογικό της λόγο, επένδυσε τα μάλα στο αντι-προσφυγικό με κυρίαρχο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούσε συνθήκες προσέλευσης και με κάποιους να υιοθετούν ρητορική μίσους. Σήμερα ως κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά Ευρωπαϊκό, μετά το σόου «κλείνω το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής» το επανασυγκροτεί, αλλά συνεχίζει να απεχθάνεται τους πρόσφυγες, ως ανθρώπους ενός κατώτερους θεού.

Και δυστυχώς γι΄ αυτούς και τους κατοίκους των νησιών αντί να ακολουθεί πολιτική αποσυμπίεσης, οξύνει της συνθήκες οι οποίες θα κάνουν αποδεκτά στην κοινή γνώμη τα κλειστά κέντρα κράτησης και για την ώρα χρεώνεις στις ΜΚΟ ότι ευθύνονται για το ξέσπασμα στη Μόρια και ότι αυτές το υποκινούν. Και βεβαίως εφαρμόζει σκληρή στάση απέναντι τους.Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του για το θέμα αυτό, αναφέρει: «Οι τραγικές εικόνες που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μόρια, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης κάνοντας χρήση χημικών ακόμα και ενάντια σε ανήλικα παιδιά, είναι απόρροια της πλήρους ανευθυνότητας με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις