Μόρια τώρα: Oι συνθήκες διαβίωσης των 22.000 που είναι εγκλωβισμένοι στη Μόρια είναι φρικτές και δεν έχουν σχέση με τον ευρωπαίκό πολιτισμό είπε ο περιφερειάρχης ο οποίος απέρριψε κάθε αιτίαση, και συγκεκριμένα του αντιτπεριφερειάρχη Άρη Χατζηκομνηνού, περί υποκίνησης επεισοδίων μετά από επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί: «Δεν υπάρχει κανέναν τέτοιο στοιχείο» τόνισε. Επέμεινε ωστόσο στην έκκλησή του να κηρυχθούν τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αίτημα που απέρριψε χθες η κυβέρνηση. «Με την έκτακτη ανάγκη εννοούμε μέτρα αποσυμφόρησης, διακοπή εισόδου και ενισχύσεις με γιατρούς για περίθαλψη των εγκλωβισμένων» είπε ο περιφερειάρχης.

Η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηκομνηνού

Μεταμεσονύκτια ένταση

Ένταση προκλήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης 4/2, όταν αλληλέγγυοι των προσφύγων συγκεντρώθηκαν στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης με σκοπό να κάνουν πορεία προς τη Μόρια. Σύμφωνα με το lesvosnews, η συγκέντρωση ήταν η απάντηση για όλα όσα έγιναν το απόγευμα στη Μόρια όπου ομάδες ατόμων με την ανοχή της Αστυνομίας έκαναν έλεγχο στις εισόδους του χωριού απαγορεύοντας τη διέλευση των προσφύγων. Στην Επάνω Σκάλα συγκεντρώθηκαν περίπου 120 άτομα και ξεκίνησαν προς την Μόρια, ωστόσο στην περιοχή του Καρά Τεπέ οι αστυνομικές δυνάμεις έχοντας κλείσει το δρόμο απαγόρευσαν τη συνέχιση της πορείας.

Η πορεία τελικά άλλαξε προορισμό και κατευθύνθηκε προς το κέντρο της Μυτιλήνης. Για αρκετή ώρα υπήρξε ένταση στην πόλη της Μυτιλήνης καθώς είχαν συγκεντρωθεί ομάδες ατόμων που ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους αλληλέγγυους των προσφύγων. Στους δρόμους γύρω από την Ερμού ακολούθησε πετροπόλεμος και κυνηγητό ενώ μονάδες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Πέτσας: «Όχι τώρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

«Εμείς από την πρώτη στιγμή που είδαμε την κατάσταση αυτή να ξεφεύγει χθες, είχαμε την ανάλογη αντίδραση. Στείλαμε ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας για να ελέγξει την κατάσταση. Ανταποκρίθηκαμε στο κάλεσμα του Περιφερειάρχη για να του εξηγήσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Μίλησε με τον κ. Μηταράκη και με εμένα, επομένως έχουμε αναδείξει από την πρώτη στιγμή ότι όταν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες, ανταποκρινόμαστε αμέσως. Θα παραμείνουν οι ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ταυτόχρονα διατάζουμε τον έλεγχο των υποκινητών αυτών των επεισοδίων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, με τον Αντώνη Σρόιτερ.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα συμφωνήσει με το αίτημα του Περιφερειράρχη Βορείου Αιγαίου για κήρυξη των νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Αυτή τη στιγμή όχι, δεν εξετάζεται αυτό το ζήτημα. Θα επαναθεωρήσουμε τη θέση μας εάν υπάρξουν κάποια νεώτερα στοιχεία που να το επιβάλλουν αυτό. Αυτό που κάναμε είναι να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της Αστυνομίας στην περιοχή και να ελεγχθεί η κατάσταση. Αλλά για να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση πρέπει να εφαρμοστεί όλο το σχέδιο όπως το έχουμε αναπτύξει. Μέσα στο οποίο σχέδιο, είναι η κατασκευή των κλειστών δομών, προκειμένου να κλείσουν οι άναρχες, ανοιχτές δομές, όπως αυτή που υπάρχει σήμερα στη Μόρια, για να μην βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις