Τσικνοπέμπτη:Σύμφωνα με τη διδασκαλία της χριστιανικής παράδοσης, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι πάρα πολύ σημαντικές οπότε η Πέμπτη θεωρείται μια μέρα όπου ο πιστός μπορεί να καταναλώσει ό,τι θέλει. Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου. Το Τριώδιο αποτελείται από τρεις εβδομάδες εκ των οποίων η πρώτη ονομάζεται Προφωνή, η δεύτερη ονομάζεται Κρεατινή και η τελευταία Τυρινή.

Mε την Τσικνοπέμπτη οι πιστοί έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν όσες ποσότητες κρέατος τους έχουν απομείνει, προκειμένου να οδηγηθούν στην Κυριακή των Απόκρεων που είναι η τελευταία ημέρα που επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος. Έπειτα από αυτή την Κυριακή ακολουθεί η Τυρινή εβδομάδα, όπου επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση γαλακτοκομικών και ψαριού. Σημασιολογικά, η λέξη «τσικνοπέμπτη» περιέχει τον όρο «τσίκνα» που υποδηλώνει την μυρωδιά του ψημένου κρέατος. Ημερολογιακά εορτάζεται έντεκα ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτώντας και επισήμως την προετοιμασία των χριστιανών ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα. Σύμφωνα με την παράδοση, όλοι, ακόμα και οι πιο φτωχοί μιας κοινότητας, πρέπει να ψήσουν κρέας με λίγο λίπος επάνω του ώστε η τσίκνα να γεμίσει την ατμόσφαιρα και οι άλλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν αυτή τη μέρα.


Στα αρχαία χρόνια

Με την Τσικνοπέμπτη αρχίζει η περίοδος της Αποκριάς. Συνώνυμη της λέξης Αποκριά είναι και η λέξη Καρναβάλι (Carnival) που προέρχεται από το λατινικό carnem levare (αποχή από το κρέας). Οι ρίζες των εκδηλώσεων αυτών βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, στη Διονυσιακή λατρεία. Ο Διόνυσος, κατά το δωδεκάθεο, ήταν ο θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι Έλληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια.

Κατά τους εορτασμούς αυτούς, στην αρχαία Αθήνα, γινόταν παρέλαση άρματος. Το άρμα ακολουθούσαν χορευτές και τραγουδιστές μεταμφιεσμένοι με προσωπίδες που τραγουδούσαν σατυρικά τραγούδια. Οι εορτασμοί αυτοί, πέρασαν από πολιτισμό σε πολιτισμό δεχόμενοι επιρροές από διάφορες κουλτούρες.


Το μενού της ημέρας

-Τα λουκάνικα τρώγονται πρώτα, τα παϊδάκια αμέσως μετά, όπως και ταμπιφτέκια και οι μπριζόλες. ¨Λάθος να βάζεις στη σχάρα πρώτα πάνω τα λουκάνικα, άντε και τα καλαμάκια και να αφήνεις τα υπόλοιπα κρέατα για το τέλος. Πρέπει στη μισή σχάρα να έχεις τα γρήγορα και στην άλλη μισή τα αργής καύσης.

-Η πίτα, αν είναι και καλά λαδωμένη, θα φύγει πάρα πολύ γρήγορα στο τραπέζι. Αλλά μην υποτιμήσεις το ψωμί. Ελάχιστο καψάλισμα, λάδι και ρίγανη.

-Μπορεί να είσαι από αυτούς που δεν μαρινάρουν το κρέας. Αλλά για αν αφήσεις τις πανσέτες από το πρωί της Πέμπτης μέσα σε μπίρα με μουστάρδα και θυμάρι ή δενδρολίβανο, το βράδυ θα γλείφεις τα δάχτυλά σου.

-Δεν κάνουμε εκπτώσεις στο σκόρδο στο τζατζίκι.Όχι για να καλύπτει τη γεύση του κρέατος αλλά για να την συνοδεύει ιδανικά, είτε αποφασίσεις να τυλίξεις κανένα μπριζολάκι μέσα σε πίταείτε απλά το έχεις για να βουτάς. Όμως, δεν υπάρχει μόνο τζατζίκι. Υπάρχει και μελιτζανοσαλάτα. Και τυροκαυτερή.

– Το καλό το λουκάνικο έχει πράσο μέσα. Με την πικράδα και την οξύτητα του κρεμμυδιού αλλά την φρεσκάδα και τη γεύση της πρασινάδας. Πανίσχυρο μέσα σε ένα χωριάτικο λουκάνικο. Αν έχει και λίγο πορτοκάλι το λουκάνικο ακόμα καλύτερα.

– Κέτσαπ για τις πατάτες, μουστάρδα για το κρέας, μαγιονέζα για όλα.

– Η σαλάτα είναι χρήσιμη για το ψητό. Ίσως ακόμα πιο χρήσιμη και από τα υπόλοιπα συνοδευτικά. Η τριπλέτα της επιτυχίας είναι:

  • χωριάτικη με φέτα από πάνω και μπόλικο κρεμμύδι
  • μαρουλοσαλάτα για τη δροσιά
  • ένα λάχανο με καρότο και λαδόξυδο

Το γλυκό απαραίτητο

– Μετά την κρεατοφαγία ταιριάζει ιδανικά ένα γαλακτομπούρεκο. Αλλά και σε κάτι σοκολατένιο δεν θα έλεγα όχι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις