Νάντια Γιαννακοπούλου: Όταν ανοίγεις συζήτηση με έναν άνθρωπο που η ζωή του είναι τόσο διαφορετική από τη δική σου, τα ερωτήματα που θέτεις είναι πηγαία. Και τελικά το συμπέρασμα είναι ότι καθένας και καθεμία επιλέγει ττων βάρος των ευθυνών που του ταιριάζουν. Η εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, βουλευτής, μαμά καισύζυγος είναι μια κυρία που έχει μια βεντάλια ευθυνών, ιδιαίτερα απαιτητικών. Κι όμως όλεςαυτές οι απαιτήσει,δεν αφαιρούν κάτι από τη χάρη της. Ένας θαυμασμός λοιπόν προς όλες τις γυναίκες που δεν φοβούνται να αναμετρηθούν με το νόημα της ζωής.


Όλες οι επιλογές ευθύνης ήταν βιωματικές και τις εμπέδωσε στη διάρκειατηςανέμεληςηλικίας

Κυρία Γιαννακοπούλου,α ξεκινήσουμε από μια ερώτηση αυτονόητη. Σπουδάσατε στηΝομική Σχολή Αθηνών, αλλά, στη συνέχεια, τα μεταπτυχιακά σας είχαν κατεύθυνση στην Ευρωπαϊκή Πολιτική στο Τμήμα Κυβερνητικής Πολιτικής. Από τα φοιτητικά χρόνια η ενασχόλησή σας με την πολιτική ήταν ήδη προειλημμένη;
Από μικρό παιδί γαλουχήθηκα, από την οικογένειά μου, με την ιδέα ότι η ευαισθησία για όσα συμβαίνουν γύρω μας, ο προβληματισμός και η ενεργοποίηση αποτελεί χρέος. Είναι χαρακτηριστικό ενός υπεύθυνου και ενεργού πολίτη που θέλει να παρεμβαίνει. Από και πολύ νέα ήθελα να μην αποφασίζουν άλλοι πριν από εμάς για εμάς.Η σχέση μου λοιπόν με την κοινωνική ενεργοποίηση και την πολιτική δραστηριότητα είναι σχέση βιωματική και όχι κάποιο πλάνο ζωής.. Είτε στα κινήματα και σε συλλόγους, είτε ως κομματικό στέλεχος και ως βουλευτής, προσπαθούσα πάντα να συμβάλω στην προώθηση λύσεων στα προβλήματα της κοινωνίας.


Άνθρωπος με πολλές ιδιότητες, διανύει, επιτυχώς, έναν δρόμο που δεν είναι πάντα στρωμένος με τριαντάφυλλα

Είστε νέα, αφήνετε τον εαυτό σας ελεύθερο στο αναπάντεχο ή υπάρχει ήδη μία… σκαλέτα για τη μελλοντική σας ζωή
Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ να δρω μεθοδικά και στοχευμένα. Έτσι κατανοώ ότι είμαι πιο αποτελεσματική αλλά και πιο χρήσιμη. Ωστόσο ποιος μπορεί να αρνηθεί άραγε τον ρόλο του αναπάντεχου ή του τυχαίου…; Τον ρόλο αιφνιδιαστικών γεγονότων και της συγκυρίας στη μεταβολή όσων συμβαίνουν γύρω μας. Αλλά και στη μεταβολή προσανατολισμών και προτεραιοτήτων στην ζωή μας…

Αν και το κόμμα σας έχει γυναίκα πρόεδρο, ο δικός σας βαθμός δυσκολίας στον ανδροκρατούμενο χώρο της πολιτικής σε τι επίπεδα κινήθηκε;
Ανήκω σε ένα χώρο που πρωτοποριακά, από την δεκαετία του ΄80, άλλαξε πολλά τόσο στο επίπεδο του θεσμικού πλαισίου, όσο και στο επίπεδο των αντιλήψεων για την ισότητα, για τα δικαιώματα των γυναικών. Αυτά τα θέματα όμως δεν λύνονται με μιας. Ο δρόμος μιας γυναίκας στην πολιτική, αλλά και σε άλλους χώρους δραστηριότητας, δεν είναι δρόμος ανθόσπαρτος. Η εμπειρία μου αθροίζεται με την εμπειρία άλλων γυναικών και το συμπέρασμα είναι ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια απ΄ ότι ένας άνδρας. Παλεύεις περισσότερο για να αποδείξεις ότι μπορείς, ότι μπορούν να σε εμπιστευτούν, αλλά και ότι πολλά θα μπορούσαν να είναι καλύτερα αν υπήρχε μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στα Κέντρα λήψης αποφάσεων.


H κυρία Γιαννακοπούλου, μικρό παιδί με την αδελφούλα της και τον αγαπημένο πατέρα.

Η μητρότητα είναι σχεδόν πιο απαιτητική από την πολιτική. Και οι μαμάδες συχνά, αν και κάνετε τα μέγιστα, διακατέχεστε από αίσθημα ενοχής. Εσείς πως υπάρχετε εντός οικογενείας;
Κατ΄ εμέ δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τη μητρότητα, από τη σχέση της μητέρας με τα παιδιά της. Είναι μαγική και συνάμα μεγάλη ευθύνη η αίσθηση ότι μεγαλώνεις ανθρώπους, διαμορφώνεις χαρακτήρες, ευαισθησίες, αξίες. Από την προσωπική μου εμπειρία ως παιδί αλλά και τώρα, η ίδια ως μητέρα, γνωρίζω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο αναντικατάστατο από την μητρική αγάπη, από το να παίζεις, να μιλάς, να ασχολείσαι με τα παιδιά σου. Είναι αλήθεια ότι η πολιτική, όπως και κάθε απαιτητική εργασία, σου περιορίζει πολλά από αυτά που θα ήθελες να ζήσεις με τα παιδιά σου. Θέλεις και δεν μπορείς. Προσπαθώ όμως. Για εμάς τις μητέρες ένας διαρκής αγώνας η εξεύρεση ισορροπιών ανάμεσα στην απαίτηση της ζωής, ειδικά αν εκπροσωπείς χιλιάδες ανθρώπους μιας περιοχής και όλης της χώρας, και την εξασφάλιση του χρόνου που θες να μοιραστείς με την οικογένεια, τον σύζυγό σου, τα παιδιά. Ξέρετε, συχνά αυτό μοιάζει με τον τετραγωνισμό του κύκλου.

Η πολιτική έχει εισέλθει στοlifestyleή το αντίθετο; Όπως και να ‘χει, εσείς πιστεύετε ότι η πολιτική πρέπει να έχει αυστηρά τα δικά της κριτήρια;
Ζούμε σε μια εποχή που τοlifestyleκαθορίζει σημαντικά κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές. Γνωρίζουμε καλά ότι η επικοινωνία και τα Μ.Μ.Ε σχεδόν καθορίζουν την ουσία της πολιτικής. Όσο με αφορά πιστεύω στην αυτοτελή αξία της πολιτικής, στην προσήλωσή της στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων, γι΄ αυτό και αρνούμαι να δεχτώ ως χρήσιμη για τους πολίτες, την υπόκλιση της πολιτικής στοshow, στο θεαθήναι. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αυτοχειριασμό της.


Στην ανέμελη περίοδο της φοιτητικής ζωής

Κυρία Γιαννακοπούλου διεκδικείτε την ψήφο των συμπολιτών σας σε μια δύσκολη περιφέρεια, τη Β2 του δυτικού τομέα της Αθήνας. Ποιο είναι το πιο ακραίο πράγμα που σας έχει ζητήσει ψηφοφόρος; Έχουμε ακούσει από συναδέλφους σας να ζητάνε ακόμα και νύφες ή γαμπρούς.
Εκλέχτηκα και εκπροσωπώ μια περιοχή που ξεχωρίζει δυστυχώς για την οξύτητα των κοινωνικών προβλημάτων, την καθυστέρηση σε μια νέα ανάπτυξη. Αυτό καθορίζει και όσα θέματα μπορεί να εκφράζουν οι πολίτες στην περιοχή μου όταν ερχόμαστε σε επαφή. Να γνωρίζετε ότι σε προσωπικό επίπεδο, ένα πρόβλημα κυριαρχεί. Αυτό της ανεργίας ειδικά των νέων ανθρώπων. Δεν έχω συναντήσει κάτι το «περίεργο» και βέβαια δεν θα ήθελα να σας πω κάτι εγκεφαλικό για να φανεί σαν αλατοπίπερο στην συνέντευξη.

Που καταφεύγετε όταν θέλετε να ανανεώσετε την ενέργειά σας;
Με κάθε ευκαιρία προσπαθώ να βρεθώ με την οικογένεια μου. Μια βόλτα με τον άντρα μου, τα παιδιά μου είναι ότι πιο αναζωογονητικό μπορεί να υπάρχει. Μου αρέσει όμως να πηγαίνω σε μια καλή θεατρική παράσταση ή να δω μια καλή κινηματογραφική ταινία, να διαβάσω ένα καλό βιβλίο είτε είναι μυθιστόρημα είτε πολιτικό βιβλίο. Νομίζω ότι η ενέργεια έρχεται ότι υπάρχουν στη ζωή μας και διαφορετικές απλές πηγές, σαν αυτές που προανέφερα.


Το νεναικό πνεύμα στα βουλευτικά έδραναως προσόν και όχι ως μειονέκτημα

Επανέρχομαι στο νεαρό της ηλικίας σας, το οποίο θεωρώ προστιθέμενη αξία σε όσους εμπλέκονται στην πολιτική και όχι μειονέκτημα όπως συνήθωςαντιμετωπίζεται. Είναι εύκολη ή δύσκολη η διαχείριση των στερεότυπων αντιλήψεων εντός της πολιτικής;
Είναι αλήθεια… ζούμε σε μια χώρα με ισχυρά στερεότυπα, με ένα συντηρητισμό πιο ισχυρό απ΄ ότι αφήνεται να φανεί. Με μυθοπλασίες και αντιλήψεις άλλων εποχών. Υπάρχουν στερεότυπα από τότε που ιδρυθήκαμε σαν κράτος, αλλά και ισχυρά δήθεν προοδευτικά στερεότυπα που μας έχει αφήσει ακόμα η εποχή της μεταπολίτευσης. Η αντιμετώπισή τους, η προβολή νέων προτάσεων, σκέψεων και αντιλήψεων δεν ήταν ποτέ μία εύκολη υπόθεση. Η παρουσία νέων ανθρώπων μπορεί να ανανεώσει πολύ αυτό το πλαίσιο, αν και υπάρχουν νέοι που μεταφέρουν τις πιο παλιές αντιλήψεις και μεγάλα σε ηλικία πολιτικά στελέχη που διαθέτουν εντυπωσιακό βαθμό προσαρμογής στις νέες ανάγκες. Αυτό είναι ένα σχήμα οξύμωρο αλλά την ίδια στιγμή είναι και χαρμόσυνο. Με την έννοια ότι τον τελευταίο λόγο τελικά δεν τον έχει η ηλικία αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος.


Υπάρχει ένα και μόνο μυστικό πουανανεώνει συνεχώς τις μακροχρόνιες σχέσεις…

Ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που η μαθητική γνωριμία κατέληξε «εις γάμου κοινωνίαν». Επιτρέψατε μας να θέσουν με δύο τα ερωτήματα. Ποια τα προτερήματα των μακροχρόνιων σχέσεων; Το αίσθημα της κτητικότητας υποχωρεί σε αυτές τις σχέσεις ή παραμένει ανθηρό;
Πράγματι η μαθητική γνωριμία μου κατέληξε σε γάμο και μια μακρά συμβίωση. Δεν ένιωσα ποτέ και νομίζω ούτε ο σύζυγός μου κτητικότητα. Για να υπάρξουν τέτοιες μακροχρόνιες σχέσεις υπάρχει ένα και μόνο μυστικό που τις ανανεώνει συνεχώς. Μιλάω για την αγάπη. Είναι τόσο απλό.

Οι γυναίκες παλαιότερων εποχών σήκωναν στην πλάτη τους μεγάλα βάρη, κι αυτό είναι κάτι που ξεχνιέται. Θέλετε να μας περιγράψετε το πρόγραμμα μιας καθημερινής ημέρας της σύγχρονης γυναίκας, μητέρας και πολιτικού;
Καλύτερα να μην σας το περιγράψω! Μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα νευρικότητας, σε όσους το διαβάσουν, η περιγραφή των ρυθμών μίας ζωής με έντονη καθημερινότητα, μεγάλη απαιτητικότητα και πολυμορφία αναγκών που πρέπει να καλυφτούν. Και δεν μιλώ για κάτι περιστασιακό, αναφέρομαι σε ένα καθημερινό πρόγραμμα που είναι αγώνας πραγματικός από το πρωί νωρίς μέχρι αργά το βράδυ, ανάμεσα σε πολλούς ρόλους.

Κυρία Γιαννακοπούλου ευχαριστούμε για όσα μοιραστήκατε μαζί μας. Σε ποια συνάδελφό σας επιθυμείτε να δώσετε το βήμα;
Κι εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε για θέματα που σε κλασσικές συνεντεύξεις εξαφανίζονται ή το λιγότερο υποβαθμίζονται. Θα ήθελα να «δώσω το βήμα» σε μια ξεχωριστή συνάδελφο της βουλής, την κυρίαΝόνη Δούνια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις