Πτολεμαϊδα:Ένταση επικράτησεστην Πτολεμαΐδα σε ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση έξω από το ξενοδοχείο όπου διεξαγόταν ημερίδα για την απολιγνιτοποπίηση. Κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Την ίδια ώρα μερίδα διαδηλωτών παραβίασε την αυλόπορτα του ξενοδοχείου και η αστυνομία τους απώθησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων.Στην ημερίδα μίλησε και ο υπουργός ΑνάπτυξηςΆδωνις Γεωργιάδης.

Δείτε το βίντεο από το:e-ptolemeos.gr

Μιλώντας στην ημερίδα ο Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε για επενδύσεις στο χώρο των ΑΠΕ, φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή, ειδικά φορολογικά κίνητρα για τους κατοίκους που θα χάσουν την δουλειά τους και ειδικά κίνητρα για όσους θα συνδεθούν με τα δίκτυα του φυσικού αερίου που θα γίνουν στην περιοχή.Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε ότι: «Με την τεράστια επένδυση στην εγκατάσταση των νέων φωτοβολταικών συστημάτων θα ξεκινήσουν το ταχύτερο όλες οι αναγκαίες χωματουργικές εργασίες και τα συναφή τεχνικά έργα έτσι ώστε εργαζόμενοι που δουλεύουν σήμερα σε υπεργολάβους να μπορέσουν να βρουν δουλειά χωρίς να δημιουργηθεί κενό μετάβασης στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι στις 17 Φεβρουαρίου στην Αθήνα «υπογράφεται συμφωνία μεταξύ των ΕΛΠΕ στην οποία το Δημόσιο έχει συμμετοχή, και μιας μεγάλης γερμανικής εταιρείας για την εγκατάσταση στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 205ΜW» και δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε σχέση με το εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΠΟΤ) για τις λιγνιτικές περιοχές διότι «αποτελεί σημαντική ενίσχυση για τους κατοίκους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης».

Διαβεβαίωσε ότι οι λιγνιτικές περιοχές «θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω του Πράσινου Ταμείου και ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να αξιοποιηθούν τα κονδύλια αυτά με το βέλτιστο τρόπο» και τόνισε ότι η ΔΕΗ «θα προχωρήσει με ταχύτητα στην αποκατάσταση των ορυχείων». Επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο συμβατική υποχρέωση της ΔΕΗ αλλά είναι κυρίως υποχρέωση απέναντι στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Πρόσθεσε ακόμη ότι η αποκατάσταση των ορυχείων θα αποτελέσει μια δραστηριότητα γέφυρα που θα βοηθήσει στην άμεση απορρόφηση θέσεων εργασίας. «Αυτοί που μέχρι τώρα σκάβουν, τώρα θα σκεπάζουν για την αποκατάσταση, ανοίγοντας τον δρόμο για την αξιοποίηση των εδαφών με νέους τρόπους».

Ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, με αρμοδιότητα στηνΕπιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, σε πρόσφατο άρθρο του στο flash.gr με τίτλο: "Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη: Έχει νόημα να πεθάνεις μέσα στο κάρβουνο;", αναπτύσσει την αναγκαιότητακατάργησηςλειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. Χαρακτηριστικά αναφέρει:
"Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να διασφαλίσουμε ένα ακόμη πιο ριζοσπαστικό Green Deal που να οδηγήσει σε ριζοσπαστικές αλλαγές. Ο στρουθοκαμηλισμός, οι χαμένες μάχες οπισθοφυλακής και η άγνοια της πραγματικότητας αποτελούν τροχοπέδη σε μια κατεπείγουσα διαδικασία στην οποία δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου.Η μάχη για μια δίκαιη και όχι βίαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή πρέπει να κερδηθεί και θα κερδηθεί. Το οφείλουμε στους εργαζομένους, τις τοπικές κοινωνίες, την παρούσα αλλά και τις μελλοντικές γενιές."

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις