Κορονοϊός: Εφθασαν στην Ελλάδα δύο ακόμη Ελληνες που επέστρεψαν από την Κίνα και τη Γιουχάχν. Πρόκειται για έναν άνδρακαι μια γυναίκα,που έφτασαν από την Ρώμη, με πτήση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Οι δύο Έλληνεςείναι καλά στην υγεία τους και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα του κορωνοϊό. Εχουν τηρηθεί όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα και έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις για τον κορωνοϊό, αλλά παρ΄όλα αυτάθα οδηγηθούν σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς, το «Σωτηρία», όπου και θα παραμείνουν για 14 ημέρες σε καραντίνα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναφέρει: "Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης, επαναπατρίστηκαν σήμερα δύο Έλληνες πολίτες, που βρίσκονταν στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.Πιο συγκεκριμένα:Οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν μαζί με Βρετανούς και άλλους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο, από την πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι.Έφτασαν στο Λονδίνο και στη συνέχεια οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικό αεροπλάνο, με προορισμό τη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη.Εκεί τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο. Επιβιβάστηκαν σε ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε μεταβεί στη Ρώμη για αυτό το σκοπό και προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.Παρότι οι δύο Έλληνες πολίτες δεν παρουσιάζουν καμία συμπτωματολογία, μεταφέρθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», που αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία διακομιδής, και θα τεθούν σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση για 14 μέρες.Το Υπουργείο Υγείας ευχαριστεί όλο το προσωπικό που συμμετείχε και βοήθησε στον επαναπατρισμό των δύο συμπατριωτών μας"

Δείτε τη στιγμή που οι δύο Ελληνες φθάνουν στο νοσοκομείο:

Το υπουργείο Εξωτερικών

«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός δύο Ελλήνων από την Κίνα», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών με σχετική ανάρτησή του στο twitter. «Ευχαριστούμε τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία για την υποστήριξή τους για την ασφαλή επιστροφή τους».

Πάνω από 800 νεκροί

Στο μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ανέρχεται σε 813 παγκοσμίως, καθώς ακόμη 89 ασθενείς υπέκυψαν στην Κίνα το Σάββατο, ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή υγείας. Στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, κατεγράφησαν επιπλέον 81 θάνατοι. Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, το Σάββατο επιβεβαιώθηκαν άλλα 2.656 νέα κρούσματα του 2019-nCoV. Σύμφωνα με το CNN, τα κρούσματα του κορονοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο αγγίζουν πλέον τις 37.000.

Ρεπορτάζ του Sky News

Όσον αφορά στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί περιστατικά σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ιταλία και Βέλγιο. Στην πλειονότητά τους αφορούσαν ταξιδιώτες που επέστρεφαν από την Κίνα με εξαίρεση κάποια περιστατικά στη Γερμανία και τη Γαλλία. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων θεωρεί ότι ο κίνδυνος νέων εισαγόμενων κρουσμάτων στην Ευρώπη είναι μέτριος ως υψηλός παρ' ότι η πιθανότητα μετάδοσης του ιού εντός των ευρωπαϊκών κρατών θεωρείται χαμηλή. Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές Αρχές στην Ευρώπη είναι σε ύψιστη επιφυλακή για την ταχεία αναγνώριση και αντιμετώπιση νέων κρουσμάτων, όπως αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις