Νεες ταυτότητες και άλλα επίκαιρα ζητήματα ήταν οι αφορμές σφοδρής αντιπαράθεσης στη Βουλή ανάμεσα στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στον Δημήτρη Τζανακόπουλο, με αιχμή την επίκαιρη ερώτηση 68 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την «αστυνομική βία και την αύξηση της εγκληματικότητας». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για «fake stories»και σενάρια, ενώ επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για«υπουργό των βασανιστηρίων». Χαρακτήρισε αήθη τα λεγόμενα του κ. Χρυσοχοϊδη για τα όσα βρήκε, και τον κάλεσε να δώσει στη δημοσιότητα τις καταγγελίες.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι ήταν πολλαπλά ατελής ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ για τις ταυτότητες και για αυτό επαναπροκηρύχθηκε. «Όταν πήγα στο υπουργείο, είχα τρεις καταγγελίες για τον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά δεν ανέφερα τίποτα, διότι ξέρω τι γίνεται σε αυτούς τους διαγωνισμούς», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Εξηγώντας την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο προηγούμενος δεν περιλάμβανε από την αρχή την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση». Όπως είπε, δεν αγοράζουμε ταυτότητα, αλλά κάρτα πολίτη (χρήση για ΕΦΚΑ, εφορία κά) που θα φέρει εξοικονόμηση 05% – 0,7% στο ΑΕΠ.«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η κάρτα θα είναι ακριβότερη. Είναι ψέμα»,είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Δέκα ευρώ ήταν το κόστος για τον πολίτη, δέκα θα είναι και τώρα. Ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο. Όμως ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και 30 εκατ. για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, άρα το τελικό ποσό είναι το ίδιο, επισήμανε. Ότι η έγχρωμη φωτογραφία θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος. Όμως και στον προηγούμενο διαγωνισμό υπήρχε πρόβλεψη για έγχρωμη φωτογραφία μετά από πέντε χρόνια. Τώρα την προβλέπει από την αρχή. Ότι οι υποψήφιοι θα είναι λιγότεροι λόγω της έγχρωμης. Η αλήθεια είναι ότι κλήθηκαν 25 εταιρίες στον πρώτο διαγωνισμό και 25, οι ίδιες, είναι και στο δεύτερο διαγωνισμό. Ότι γνωμοδότησε το ΣτΕ αρνητικά για την "ψηφιακή διακυβέρνηση". Όμως η κυβέρνηση συμμορφώθηκε και ψήφισε σχετικό νόμο.Ότι είναι πιο αδύναμη από άποψη ασφαλείας η έγχρωμη φωτογραφία. Αυτό δεν ισχύει», σημείωσε.

Όσο για το εάν θα είναι έτοιμη η Ελλάδα λόγω επαναπροκήρυξης διαγωνισμού, να εκδώσει τις ταυτότητες έγκαιρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι ο κανονισμός της ενίσχυσης ασφάλειας ταυτοτήτων ορίζει ότι η εφαρμογή ξεκινά 2/8/2021, και ότι θα τελειώσει 3/8/2026. «Όσοι δεν βιάστηκαν τότε υπέρ του πολίτη, βιάζονται τώρα με έωλες κατηγορίες», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.


Ασφάλεια

O κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η ασφάλεια αποτελεί πυλώνα δικαίου για την κυβέρνηση, οδηγεί την ΕΛΑΣ στην αποστολή της και δεν ανέχεται τις υπερβάσεις της. Αναφερόμενος μάλιστα σε πρόσφατη δημοσκόπηση, σημείωσε ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης στην ασφάλεια. Όσο για τα περιστατικά βίας που ονοματίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην επερώτησή τους, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι, «πλέον δεν έχουμε φέικ νιους αλλά φέικ στόρις, σενάρια ολόκληρα, που σκαρφίζονται ορισμένοι. Από τα 11 περιστατικά που αναφέρονται μόνο σε δύο έχουμε περιστατικά υπέρβασης και αυτά ελέγχονται», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Πρόσθεσε, δε, χαρακτηριστικά ότι εάν κάποιοι (αστυνομικοί) δεν είναι σε θέση να κρατήσουν το στόμα ή τα χέρια τους τότε θα πάνε σε άλλες υπηρεσίες.. «Δεν ψάχνουμε για παλικαράδες στην ΕΛΑΣ»,είπε ο υπουργός.Απευθυνόμενος μάλιστα στους επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Επικαλείστε ανύπαρκτη έξαρση αστυνομικής βίας και δεν μιλάτε για τη βία κατά της αστυνομίας. Τριάντα εργαζόμενα παιδιά είναι στα νοσοκομεία "από πλημελληματικούς τσιμεντόλιθους, δικαιωματικά στειλιάρια και εφηβικές μολότοφ"».


Τζανακόπουλος: « Ουπουργός των βασανιστηρίων»

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος,χαρακτήρισε αήθη τα λεγόμενα του κ. Χρυσοχοϊδη για τα όσα βρήκε, καλώντας τον να δώσει στη δημοσιότητα τις καταγγελίες. «Σας παρακολουθούμε πολύ στενά διότι δεν σας εμπιστευόμαστε ούτε πολιτικά ούτε προσωπικά», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Ο κ. υπουργός έδειξε να μην έχει ούτε ιερό ούτε όσιο. Έκανε αυτό που κάνει καλά εδώ και επτά μήνες: να λέει ψέματα, να διαστρεβλώνει, και να κάνει αήθεις, αστήρικτες, και ψευδείς καταγγελίες κατά πρώην υπουργών. Έχετε υποχρέωση να δώσετε στη δημοσιότητα τις καταγγελίες που είπατε ότι πετάξατε ή να ανακαλέσετε», είπε ο ΔημήτρηςΤζανακόπουλος. «Επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε όλα τα εργαλεία της πιο ακραίας δεξιάς. Επιλέξατε να ταυτίσετε την προσπάθεια των φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ να κάνουν γενική συνέλευση με την τρομοκρατία. Επιλέξατε να εμπλέξετε τον τσιμεντόλιθο στην εισβολή στο σπίτι του κ. Ινδαρέ. Ξεχάσατε τα χαστούκια σε 11χρονο παιδί. Ξεχάσατε ότι ακροδεξιοί τσάκισαν στο ξύλο στην πλατεία Συντάγματος Γερμανό δημοσιογράφο και τα ΜΑΤ παρακολουθούσαν. Ξεχάσατε την επίθεση των ΜΑΤ στο δημοσιογράφο κ. Αραβαντινό στα Εξάρχεια. Ξεχάσατε τις απειλές αστυνομικών κατά δημοσιογράφου του OmniaTV. Ξεχάσατε ότι δύο φοιτητές της οργάνωσης «Ξεκίνημα» βρέθηκαν χτυπημένοι και με ψευδή κακουργήματα στην πλάτη τους. Ξεχάσατε τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας περί βασανιστηρίων από αστυνομικούς υπαλλήλους. Ξεχάσατε την επίθεση των ΜΑΤ σε 20χρονη με κλομπ και κλωτσιές. Ξεχάσατε τις καταγγελίες ότι αστυνομικοί βασάνισαν 18χρονο φοιτητή», επισήμανε ο ίδιος.


Δείτε τα σχετικά βίντεο:

Όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ «Εδώ και αρκετά χρόνια έχει συντελεστεί στη ΝΔ μια ακροδεξιά στροφή. Αυτή η ακραία μετατόπιση ολοκληρώθηκε την περίοδο της ηγεσίας του κ. Μητσοτάκη. Και εκφράστηκε στη συμφωνία των Πρεσπών, στο προσφυγικό, και στο δόγμα νόμος και τάξη που θα έπρεπε να ονομάζεται δόγμα του τρόμου και της καταστολής. Ο κ. Μητσοτάκης επένδυσε σε ένα λόγο που αντιγράφει όλα τα συνθήματα, τη θεματολογία, το ύφος, και τις πρακτικές της εναλλακτική δεξιάς επειδή θεωρεί πως μέσω αυτής της πολιτικής επιλογής θα αποκτήσει πρόσβαση στα λαϊκά στρώματα. Εσείς κ. Χρυσοχοΐδη προσφερθήκατε να παίξετε το ρόλο του πολιορκητικού κριού της ολοκλήρωσης αυτής της ακροδεξιάς μετατόπισης. Εκπροσωπείτε ό,τι πιο αντικοινωνικό στο σύγχρονο κόσμο. Έχετε μπερδέψει την αστυνομοκρατία με την αστυνόμευση. Έχετε καταφέρει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να καταγραφείτε ως ο υπουργός των βασανιστηρίων, της ταπείνωσης, των ξεγυμνωμάτων και των παράνομων παρακολουθήσεων. Η άλλη όψη της άκρας δεξιάς ήταν πάντοτε η πολιτική απάτη. Και γι’ αυτό είμαστε πάρα πολύ καχύποπτοι για όσα ετοιμάζετε με το διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες. Για εμάς η ακύρωση του διαγωνισμού δεν ήταν καθόλου τυχαία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησής σας».

Σε υψηλούς τόνους επέκρινετην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος κατέθεσε μάλιστα στη Βουλή ένα πολύ σύντομο βίντεο με εικόνες από δρόμους του κέντρου στους οποίους έχει μετακινηθεί η παραβατικότητα. Ένα βίντεο που, όπως τόνισε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, «πιστοποιεί πως η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας έχει τέτοια "αποτελέσματα", όπως τα αποτελέσματα που έχει κάποιος που πιέζει από τη μια μεριά ένα μπαλόνι γεμάτο αέρα. Το μόνο που καταφέρνει είναι απλώς να μεταφέρει τον αέρα που έχει μέσα το μπαλόνι προς την άλλη πλευρά του». «Δεν μειώνουν την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα, απλώς τις μετακινούν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Ραγκούσης.Ο Γ. Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, «ακριβώς ίδια με αυτήν που διαχρονικά χρησιμοποιούσαν τα κάθε λογής και ιδιότητας μισθοφόροι της δεξιάς και της ακροδεξιάς».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τα προβλήματα της ασφάλειας, εντελώς επικοινωνιακά και με σχεδόν μηδενικά αποτελέσματα και ότι δίνει «αστυνομικό θέαμα στους πολίτες γιατί δεν μπορεί να τους δώσει ανάπτυξη, παιδεία και πολιτισμό». «Το δόγμα σας δεν είναι τελικά το δόγμα "νόμος και τάξη" αλλά "αστυνομικός λαϊκισμός και μπίζνες"», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Ραγκούσης.Ο ίδιοςστάθηκε επίσης «στον ύποπτο διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ και πλέον», λέγοντας ότι «η πρώτη απόφαση Μητσοτάκη μόλις ανέλαβε καθήκοντα δεν ήταν ούτε για τα εθνικά θέματα, ούτε για την κοινωνία: Μόλις αναλάβατε σπεύσατε να ακυρώσετε έναν διαγωνισμό εγκεκριμένο από την ΕΕ, που βρισκόταν στο τελικό του στάδιο και που εξασφάλιζε τη συμμετοχή δεκάδων εταιρειών», είπε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «εσείς προχωράτε σε ένα νέο διαγωνισμό που αλίμονό σας εάν τελικά επιβεβαιωθεί ότι θα επιτρέψει μόνο σε μία ή ελάχιστες εταιρείες να καταθέσουν προσφορά. Κανονίστε, γιατί έτσι όπως το πάτε θα έχετε άσχημα ξεμπερδέματα».Απότην πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της ασφάλειας ενώ η ΝΔ ακολουθεί το δόγμα «τρόμος και πάταξη».Το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών υπερασπίστηκε και η Όλγα Γεροβασίλη υποστηρίζοντας ότι η κριτική που υπήρχε εκείνη την περίοδο προερχόταν από μερίδα συνδικαλιστών που έχασαν τα προνόμιά τους. «Εμείς αφήσαμε την αστυνομία να κάνει την δουλειά της. Σε αντίθεση με όσα έλεγαν ορισμένοι συνδικαλιστές, που έπαιρναν άδεια 30 μέρες το μήνα και είχαν χρόνια να πατήσουν στην Υπηρεσία – άδειες που εμείς κόψαμε και εσείς επαναφέρατε», τόνισε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις