Προσφυγικό Ελλάδα: «Κόκκινο πανί» αποτελεί για το δημοτικό συμβούλιο της δυτικής Λέσβου η «αιφνιδιαστική» – όπως την χαρακτηρίζουν – κυβερνητική απόφαση με τηνΠράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για επιτάξεις χώρων που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία κλειστών κέντρων για μετανάστες στα νησιά. Αποφασίστηκε κλιμάκωση των αντιδράσεων ακόμη και με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι αντιδράσεις είναι πολλές, όχι μόνο στις τοπικές αρχές των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης αλλά και στην αντιπολίτευση.

Έντονη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, καθώς τα κυβερνητικά σχέδια προβλέπουν τη δημιουργίας νέας δομής στη θέση Καραβάς έξω από το Μανταμάδο. Το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου και όπως έγινε γνωστό αποφάσισε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.«Είναι προφανές ότι θα αντιδράσουμε στην απόφαση αυτή με κάθε νόμιμο τρόπο και από εκεί και πέρα ξεκινάμε με τη λαϊκή συνέλευση που θα γίνει στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, στο Μανταμάδο και θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας», δήλωσε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, μετά τη συνεδρίαση. Ο ίδιοςξεκαθάρισε πως δεν θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη, για την Πέμπτη, σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία έχουν προσκληθεί η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου και οι πέντε Δημοτικές Αρχές Λέσβου, Χίου και Σάμου.«Δεν θα συμμετέχουμε γιατί πλέον το θεωρούμε ως εμπαιγμό» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί το πρωί της Δευτέρας να καλούμαστε επίσημα σε σύσκεψη με τρεις – τέσσερις υπουργούς και το μεσημέρι να γίνεται η επίταξη».Τέλος, έκανε γνωστό πως έχει καλέσει το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης σε κοινή συνεδρίαση.Θύελλα αντιδράσεων και από την αντιπολίτευση.«Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει ''κλειστό'' και την άλλη δήθεν ''ελεγχόμενο''», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.«Επί εφτά μήνες κλείνει τα μάτια και τα αυτιά στο πρόβλημα. Και τώρα εγκλωβισμένη κάνει επίδειξη αυταρχισμού στις τοπικές κοινωνίες και τις, δημοκρατικά εκλεγμένες, αρχές των νησιών. «Τα νέα κέντρα, είτε με επίταξη είτε χωρίς, δεν θα λύσουν από μόνα τους το πρόβλημα», τονίζει ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Παύλος Χρηστίδης και προειδοποιεί πως η κυβέρνηση «τώρα παίζει με τη φωτιά».«Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση των νησιωτών, προχωρά τον επικίνδυνο σχεδιασμό της για τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων-κλειστών hotspot, καταδικάζοντας τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες» σχολιάζει το ΚΚΕ και τονίζει ότι: «Η μεθόδευσή της είναι απαράδεκτη. Προχωρά με το “αποφασίζουμε και διατάζουμε”, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Οι δικαιολογίες, που επικαλείται, αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα».

Τη «δυσφορία της για την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης των Δήμων επί του συνολικού σχεδιασμού και των κριτηρίων επιλογής, καθώς και για την έλλειψη επαρκούς συνεργασίας» εξέφρασε η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της, μετά τη συνάντηση του προέδρου της, Δημήτρη Παπαστεργίου με τονπρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.«Σήμερα η ΚΕΔΕ, με αφορμή αφενός τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος για το ενδεχόμενο δημιουργίας από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου νέων δομών φιλοξενίας ή επέκτασης των υπαρχόντων και αφετέρου την πρόσφατη τροπολογία που υπερψηφίστηκε στην Βουλή σχετικά με τοπροσφυγικό – μεταναστευτικό, επιθυμεί να εκφράσει τη δυσφορία της για την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης των Δήμων επί του συνολικού σχεδιασμού και των κριτηρίων επιλογής, καθώς και για την έλλειψη επαρκούς συνεργασίας.Ζητούμε το αυτονόητο, η Αυτοδιοίκηση να συμμετέχει και όχι μόνο να καλείται να εφαρμόζει προειλημμένες αποφάσεις. Ναι, «δεν διοικούμε εμείς την
χώρα», ζούμε όμως, κυκλοφορούμε και έχουμε την ευθύνη των τοπικών μας κοινωνιών, τις οποίες οφείλουμε να ενημερώσουμε και στις οποίες καθημερινά λογοδοτούμε», τονίζεται στην ανακοίνωση. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, που ανέφερε ότι ο κ. Μηταράκης του προανήγγειλε τα σχέδια. «Όμως, εγώ δεσμεύομαι από τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων και του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι οποίες λένε καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφισταμένων δομών. Τούτο, είναι πέραν των αποφάσεων που έχουμε και κατά συνέπεια θα πρέπει να συνομιλήσω και με τον κόσμο, με τους συνεργάτες μου και με τις υπόλοιπες παρατάξεις να δούμε πως θα το χειριστούμε», δήλωσε στον Real Fm.


Ποιους χώρους επιτάσσουν

Υπενθυμίζεται ότι μευπουργική απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη, επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

  • Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
  • Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
  • Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

  • Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
  • Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στις νέες δομές θα διαμένουν πρώτον, «οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής».Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, «βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια», πρόσθεσε ο υπουργός.Από την πλευρά του, ο Νότης Μηταράκης, μιλώνταςστον Alpha είπε πως οι χώροι θα «επιτάσσονται για τρία χρόνια, ενώ οι ιδιοκτήτες του θα λάβουν αποζημιώσεις».Σύμφωνα με τον υπουργό «ο νέος σχεδιασμός από τις 40.000 θέσεις που υπάρχουν, σήμερα, στα νησιά προβλέπει τις μισές και, μάλιστα, κλειστές, ενώ τα κέντρα αποκτούν αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης και ιατρική αυτονομία. Το 2020 θα πραγματοποιηθεί η αποσυμφόρηση των νησιών με ένα βιώσιμο τρόπο που λειτουργεί το άσυλο και, κυρίως, η πολιτική διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών, που στηρίζεται πάνω στη λογική των επιστροφών».«Οι κλειστές ελεγχόμενες δομές θα είναι οι μισές από τις σημερινές, ασφαλείς και ιατρικά αυτόνομες», υποστήριξε.Μάλιστα, εν μέσω αντιδράσεων, εξέφρασε την πεποίθηση πως: «Είμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Και η κεντρική Κυβέρνηση και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι».«Υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν κατάλληλους χώρους, λόγω των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε περιοχές» ανέφερε ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να κάνουμε αυτό που μας ζητάει κόσμος. Να δώσουμε λύσεις. Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις