Απόδραση κρατουμένου: Το περιστατικό σημειώθηκε όταν ο κρατούμενος ζήτησε να πάει στην τουαλέτα και την ώρα που τον οδηγούσαν εκεί, έσπρωξε το φρουρό και απέδρασε.Αμέσως σήμανε συναγερμός και παρά την μεγάλη κινητοποίηση για τον εντοπισμό του, αλλά μέχρι στιγμής παραμένει άφαντος. Ο Αιγύπτιος είχε συλληφθεί και μεταφερθεί από τους αστυνομικούς στο ΑΤ Κυψέλης, καθώς εις βάρος του εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για διάφορα αδικήματα.Ήδη έχει διαταχθεί ΕΔΕ για το περιστατικό της απόδρασης.

Έγγραφο ΕΛ.ΑΣ.:Αστυνομικοί αδιαφορούν για περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων

Την ίδια ώρα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», προ ημερών η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έστειλε εντολή σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής να σταματήσουν να αδιαφορούν στα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων που καταγγέλλουν οι πολίτες. Ουσιαστικά το έγγραφο αυτό αποτελεί μια έμμεση παραδοχή των προϊσταμένων της ΕΛ.ΑΣ. ότι σε δεκάδες αστυνομικά τμήματα της Αττικής δεν καταγράφονται και δεν ερευνώνται χιλιάδες αδικήματα εις βάρος πολιτών. Επιπλέον πολλές φορές αποφεύγονται οι συλλήψεις των δραστών με επίκληση έλλειψης προσωπικού ή γιατί αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν μάταιη τη σχετική διαδικασία αφού «προβλέπουν» ότι οι συλληφθέντες θ’ αφεθούν ελεύθεροι.

Κάθε χρόνο λοιπόν σε όλη τη χώρα δηλώνονται επισήμως από την ΕΛ.ΑΣ. περίπου 75.000 κλοπές και διαρρήξεις: 19.000 αφορούν ΙΧ, αρπαγές αντικειμένων και πορτοφολιών, περίπου 5.000 γίνονται σε συγκοινωνιακά μέσα, 10.000 σε ανοικτούς χώρους, 10.000 αφορούν αρπαγές τσαντών και περίπου 12.000 άλλων μορφών κλοπές. Ακόμη σημειώνονται περίπου 2.000 ληστείες με απειλή όπλου, μαχαιριού από τους δράστες σε μετρό, λεωφορεία κ.λπ. ή και στη μέση του δρόμου. Ποσοστό περίπου 65% αυτών των εγκληματικών ενεργειών διαπράττεται στην Αττική.

Όμως, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, αυτοί οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν την αλήθεια και θεωρούνται ότι τα σχετικά αδικήματα εις βάρος πολιτών είναι τουλάχιστον τριπλάσια. Κι αυτό γιατί χιλιάδες πολίτες που σπεύδουν σε αστυνομικές υπηρεσίες να καταγγείλουν ότι έπεσαν θύματα κλοπής ή ληστείας δέχονται τις προτροπές και τις παραινέσεις αστυνομικών να μην υποβάλουν μήνυση (σε αυτήν την περίπτωση η κλοπή καταγράφεται επισήμως στο online σύστημα της ΕΛ.ΑΣ.) με βασική αιτιολογία ότι είναι αναρμόδιοι, έχουν έλλειψη προσωπικού και οι μηνύσεις οδηγούν σε προανάκριση στην οποία δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν και θα υπάρξει καθυστέρηση στην αντικατάσταση των χαμένων ταυτοτήτων, πιστωτικών καρτών που βρίσκονται σε κλεμμένες τσάντες, πορτοφόλια κ.λπ. Αυτή λοιπόν η προβληματική κατάσταση αποτυπώνεται στο έγγραφο με τίτλο «Ανταπόκριση των αστυνομικών υπηρεσιών σε περιστατικά κλοπών και ληστειών εις βάρος πολιτών» που στάλθηκε από ανώτατους αξιωματικούς στις 7 Φεβρουαρίου 2020.

Σ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις