Προσφυγικό Ελλάδα:«Κόκκινο πανί» αποτελούν για τις τοπικές κοινωνίες σε Λέσβο,Χίο και Σάμο οι αποφάσεις της κυβέρνησης περί επίταξης χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης. Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάτοικοι δεν κρύβουν την οργή τους και προγραμματίζουν τις αντιδράσεις τους για να εκφράσουν την αντίθεση τους. ΗΠεριφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και πολλά δημοτικά συμβούλια αποφάσισαν σειρά μέτρων προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, σε έκτακτη σύσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, αποφασίστηκαν, σχεδόν ομόφωνα (καθώς αντιτάχθηκαν μόνο ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ανεξάρτητου συνδυασμού «Άλλος δρόμος»), η καταδίκη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και συγκεκριμένο πλέγμα δράσεων.Ειδικότερα, εκτός από την καταδίκη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη, το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε:

  • Διακοπή διαλόγου με την κυβέρνηση μέχρι ανάκλησης της ΠΝΠ και αποσυμφόρησης των νησιών.
  • Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ΠΝΠ
  • Στήριξη στις αποφάσεις για κινητοποιήσεις των δήμων Λέσβου, Χίου και Ανατολικής Σάμου
  • Ενημέρωση των κομμάτων της Ευρωβουλής, αλλά και των αρχηγών των ελληνικών κομμάτων σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • Επιμονή στο αίτημα για καμία νέα δομή στα νησιά
  • Συγκέντρωση – διαδήλωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, Βασιλίσσης Σοφίας 15.

Διαβάστε: Στέλιος Πέτσας: Στα Κλειστά Κέντρα θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες τάξης [vid]Από την πλευρά της, ηαρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περιγράφει μετα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στη Μόρια.Η κατάσταση στη Μόρια είναι πλέον πέραν κάθε χαρακτηρισμού. Οι συνθήκες διαμονής είναι τόσο άθλιες, που η Υπηρεσία του ΟΗΕ ζητεί να απομακρυνθούν άμεσα οικογένειες και ασθενείς. Σύμφωνα με τον Guardian, ο ΟΗΕ εκφράζει έντονες ανησυχίες για εξάπλωση ασθενειών, με 20.000 ανθρώπους να είναι στοιβαγμένοι στον καταυλισμό.Συνολικά, περισσότεροι από 42.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέρο και στην Κω. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της Δρ. Χάνα Ποσπισίλοβα, που είναι μια από τους εθελοντές γιατρούς στην Λέσβο. Η εθελόντρια γιατρός δήλωσε ότι η αδυναμία τους να θεραπεύσουν βαριά άρρωστους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία. (Διαβάστε αναλυτικά).

Εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό έκανε στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας,σημειώνοντας ότι «η πολιτική άλλαξε με κεντρικούς άξονες την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τη δημιουργία κλειστών δομών». Τόνισε ότι «εδώ και δύο μήνες περίπου έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις. Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε ζητήσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έκανε χθες ένα σημαντικό βήμα στο σχέδιό της «να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές».«Ανάλογες δομές, δίπλα σε υφιστάμενες δομές θα δημιουργηθούν και στην Λέρο και στην Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο», είπε και πρόσθεσε: «Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, τόσο ως προς τη λειτουργία τους όσο και ως προς την κίνηση των φιλοξενούμενων. Έξοδος θα γίνεται με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη. Επιπλέον, προχωρούμε στη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), ώστε να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων Μ.Κ.Ο. που λειτουργούν στη χώρα μας». (Διαβάστε αναλυτικά)

Διαβάστε: ΟΗΕ πρόσφυγες Ελλάδα: Άμεση εκκένωση της Μόριας – Μεγάλος ο κίνδυνος για πανδημία [vid]


Προσφυγικό Ελλάδα: Ομάδες περιφρούρησης στη Δυτική Λέσβο

Στο ίδιο μήκος και οι οργισμένες αντιδράσεις από δημοτικά συμβούλια, τα οποία σε έκτακτες συνεδριάσεις έλαβαν αποφάσεις για το πως θα «απαντήσουν» στα κυβερνητικά σχέδια.Το δημοτικό συμβούλιο της Λέσβου αποφάσισε ανάμεσα σε άλλα:

  • Να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα.
  • Να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, αύριο Τετάρτη, το απόγευμα.
  • Να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.
  • Να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης της επίμαχης περιοχής.


Την αντίθεσή του στην διαδικασία της επίταξης δημοτικής έκτασης στην θέση «17» εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Χίου. Παράλληλα, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να υπάρξει προσφυγή κατά της διαδικασίας επίταξης και κατά κάθε άλλης δικαστικής πράξης που σχετίζεται με αυτή. Επίσης, αποφασίστηκε καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του δήμου να συμβάλει στη δημιουργία της δομής. Με την απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο Χίου καλεί τους πολίτες σε εγρήγορση.Τέλος, μετά την απόφαση του Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης να μην αποδεχτεί τη δημιουργία νέας δομής και να επιμείνει στο κλείσιμο των υπαρχόντων, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Από την πρώτη στιγμή δήλωσα σε όλους τους τόνους, ότι ο Δήμος Μυτιλήνης υφίσταται το μεταναστευτικό πρόβλημα στην καθημερινότητα του, υποβαθμίζοντας την ζωή μας και την κανονικότητα μας. Έχοντας επίγνωση της ευθύνης μας στην επίλυση του προβλήματος αυτού, δήλωσα ότι θα είμαι παρών σε όλες τις κυβερνητικές συναντήσεις για να διαπραγματευτώ και να αξιώσω τα δίκαια για τον δήμο μας και το νησί μας, διασφαλίζοντας πρωτίστως τις ορθές προϋποθέσεις για τις συναντήσεις αυτές. Μη υπαρχόντων των προϋποθέσεων αυτών, η προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ματαιώθηκε, δίνοντας με τον τρόπο αυτό, την καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι ο Δήμος Μυτιλήνης δεν θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον του για όφελος των δημοτών μας και του νησιού μας. Σε κάθε περίπτωση, σεβόμενοι της αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου, θα είμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις των λεσβιακών και των αιγαιοπελαγίτικων Συλλόγων, την ερχόμενη Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών».

Να σημειωθεί ότι με φόντο τις οργισμένες αντιδράσεις,ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανακοίνωσε την αναβολή της προγραμματισμένης για την Πέμπτη συνάντησης με τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και τους Δημάρχους των νησιών.Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η οργή, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τα ποσά που αναμένεται να λάβουν οι δήμοι που θα φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις