Κορονοϊός 2020:Είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα μέσω Σιγκαπούρης, αλλά και Γερμανίας, ερχόμενος σε επαφή με δεκάδες Κινέζους. Όπως ανέφερε ο διοικητής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Στέργιος Γκανάτσιος, «τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο και σύμφωνα με τις οδηγίες, ο ασθενής έχει μπει για τις επόμενες 48 ώρες σε θάλαμο απομόνωσης, μέχρι να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα κορονοϊου ή όχι. Πάντως οι περισσότερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι πρόκειται για γρίπη, αλλά θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις». Τελικά δεν έχει προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό,αφού όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου «δεν πληροί τον ορισμό του ύποπτου κρούσματος».

Υπενθυμίζεται ότι συναγερμός είχε σημάνει και την Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, στο Αττικό Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε ένας Κινέζος με συμπτώματα που παρέπεμπανσε ύποπτο κρούσμα κορονοϊού. Εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι τελικά ο άνδρας δεν είχε προσβληθεί από τον ιό, αλλά επρόκειτο για γρίπη.


Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου: Οι ασθενείς μη συρρέουν στα νοσοκομεία

Ο Αριστομένης Εξαδάκτυλος,πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ήταν απόλυτος στο ότι όσοι εμφανίζουν συμπτώματα δεν πρέπει να επισκέπτονται τα νοσοκομεία, αλλά να παραμένουν σπίτι τους. Όπως εξήγησε εμφατικά, ο λόγος που δεν πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, είναι γιατί αν πάνε στα εξωτερικά ιατρεία θα προκαλέσουν μετάδοση του ιού. Η ενδεδειγμένη διαδικασία είναι να παραμείνουν σπίτι τους, να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και ακολούθως να πάνε στα ειδικά κέντρα ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες διάδοσης.

Επίσης στην αρχή της συνέντευξης, προέβλεψε ότι πιθανώς η να είμαστε κοντά στην κορύφωση της επιδημίας και στο μέλλον να υπάρξει κάμψη. Πάντως, όπως επισήμανε, χάρη στις κινεζικές Αρχές και την άμεση αντίδρασήτους δεν υπήρξε παγκόσμια πανδημία του ιούCOVID-19, όπως είναι πλέον το όνομά του. (διαβάστε εδώ)


Πάνω από 1.000 οι νεκροί

Συνολικά 99 νέους θανάτους και 2.015 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού που έχει προκαλέσει επιδημία πνευμονίας κατέγραψαν χθες Τρίτη οι υγειονομικές αρχές στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Και οι δύο αριθμοί είναι χαμηλότεροι από τους απολογισμούς της προηγουμένης (108 και 2.478 αντίστοιχα). Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν χθες είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από την 30ή Ιανουαρίου. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε σε 1.115 ως τα μεσάνυχτα της 11ης Φεβρουαρίου, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 44.653.

Οι περισσότεροι θάνατοι (94) καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, όπως και τα περισσότερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα (1.638). Στην Ουχάν, πρωτεύουσα αυτής της επαρχίας, εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός τον Δεκέμβριο.