Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο:Χωρίς τέλος η παραβατικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο. Πιο αναλυτικά, 16 τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε 68 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου την Τετάρτη, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Επίσης, σημειώθηκαν και εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Επιπλέον, τα τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4 και δύο CN-235) προέβησαν και σε 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.Πέντε από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αγαθονήσι, Παναγιά και Οινούσσες.Παράλληλα, οκτώ από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.


Με φόντο τα ρεκόρ παραβιάσεων που σπάει η τουρκική αεροπορία στο Αιγαίο, το πρωί της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου 2020,ξεκινούν ξανά οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας.Να σημειωθεί ότι είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο οι υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά από τουρκικά μαχητικά, καθώς από τον αρχή του χρόνου έχουν σημειωθεί συνολικά 78 τέτοιες ενέργειες. Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, συνολικά 12 αεροσκάφη, τέσσερις σχηματισμοί με δυάδες F-16 και ένας με ζεύγος F-4E , καθώς και ένα ελικόπτερο και ένα ναυτικής συνεργασίας CN-235 προχώρησαν σε 21 παραβιάσεις, 11 παραβάσεις και έξι εικονικά dog fights στην περιοχή του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Την τακτική των προκλήσεων πάνω από το Αιγαίου συνέχισεη Τουρκία με τουρκικά μαχητικά να πραγματοποιούν συνολικά οχτώ υπερπτήσεις σε λιγότερο από 40 λεπτά πάνω από Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά. Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, η ελληνική αντιπροσωπείαθα συζητήσει με Τούρκους για τα μέτραοικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Για «την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς», ενημέρωσε ο Νίκος Δένδιας τους εκπροσώπους των κομμάτων κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνεδρίαση, δήλωσε ότι διαπιστώθηκε συναίνεση σε ότι αφορά τις θεμελιώσεις διαπιστώσεις, ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων,παρά τις επιμέρους εκτιμήσεις. «Αυτό είναι το σημαντικότερο εφόδιο στην διπλωματική φαρέτρα της χώρας», ο κ. Δένδιας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις