Υπουργείο Εσωτερικών: Στη Βασιλίσσης Σοφίας συγκεντρώθηκαν από τις 10:00 το πρωί δήμαρχοι και κάτοικοι των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση στα ΚΥΤ και την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει με ΠΝΠ συγκεκριμένες περιοχές για τη δημιουργία κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. «Ήρθαμε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα η κυβέρνηση. Είναι ένας τρόπος αυταρχικός, ένας τρόπος που βασίζεται σε επιτάξεις και σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ενώ τόνισε ότι «θέλουμε με δημοκρατικό διάλογο να βρούμε λύσεις». «Όσο υπάρχουν αυτές οι επιτάξεις αρνούμαστε να συζητήσουμε. Εάν η κυβέρνηση εκλογικευτεί και πει ότι θα συζητήσουμε δημοκρατικά, εδώ είμαστε», κατέληξε ο κ. Μουτζούρης.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο Σταμάτης Κάρμαντζης, δήμαρχος της Χίου, εξέφρασε την αγωνία των νησιωτών «για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά μας». «Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αγωνία μας το ότι πρέπει να επιβιώσουμε στα νησιά μας», συμπλήρωσε και τόνισε πως «τετελεσμένες αποφάσεις μας βρίσκουν αντίθετους».

Έδιωξαν με ντουντούκες Κασιδιάρη – Λαγό που πήγαν «μαλωμένοι» για σόου

Να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στα νησιά επιχείρησαν οι Λαγός – Κασιδιάρης που εμφανίστηκαν για ψηφοθηρικούς λόγους στη συγκέντρωση των νησιωτών στην Αθήνα, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν αποδοκιμαζόμενοι από τους διαδηλωτές. Πάρα το γεγονός πως δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα, αφού υπενθυμίζεται πως οι δύο υπόδικοι δεν βρίσκονται πλέον μαζί στην ίδια οργάνωση, στάθηκαν ανάμεσα στους νησιώτες.

Αρχικά υπήρξαν ελάχιστοι που συνομίλησαν μαζί τους, όμως ήταν εμφανές πως αμφότεροι ήταν ανεπιθύμητοι για τους περισσότερους από τους συγκεντρωμένους. Τελικά αυτό έγινε ξεκάθαρο όταν με μια από τις ντουντούκες ζητήθηκε «να αποχωρήσουν οι φασίστες από τη συγκέντρωσή μας. Δεν έχουμε καμία σχέση με δολοφόνους». Η συντριπτική πλειοψηφία του πλήθους χειροκρότησε και φώναξε "Έξω τώρα η Χρυσή Αυγή" και έτσι μετά από λίγα λεπτά, Λαγός και Κασιδιάρης αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

Το ψήφισμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Υπενθυμίζεται ότι ηΠεριφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της την Τρίτη το απόγευμα, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου αναφέρει:

 • Καταδίκη των πρακτικών της επίταξης
 • Διακοπή διαλόγου με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης μέχρι να υπάρξει ανάκληση της ΠΝΠ για την επίταξη
 • Την επαναβεβαίωση προηγούμενης απόφασης για την αποσυμφόρηση των νησιών και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών
 • Να επιμείνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία νέα δομή και να κλείσουν οι ήδη υπάρχουσες
 • Να ζητήσει την πραγματοποίηση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
 • Να ζητήσει την πραγματοποίηση προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή
 • Να ενημερωθεί η Ευρωβουλή
 • Να υπάρξει στήριξη όλων των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων
 • Να κινηθεί δικαστικά με όλα τα μέσα κατά της ΠΝΠ

Μουντζούρης στο flash.gr: «Δεν θέλουμε τα 30 αργύρια της κυβέρνησης»

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στην ανακοίνωση καταβολής χρημάτων -ως ανταποδοτικά τέλη- από την κυβέρνηση στις περιοχές με δομές φιλοξενίας οι οποίες θα συνεχίσουν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του Προσφυγικού, μετά τις επιτάξεις και το σχέδιο για κλειστά κέντρα που ανακοινώθηκε. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο flash.gr ο Κώστας Μουντζούρης: «Δεν θέλουμε τα 30 αργύρια της κυβέρνησης».

Εξήγησε επίσης ότι «τα νησιά έχουν δεχθεί εδώ και πέντε χρόνια πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες. Επιτέλους, ζητάνε να μπορέσουν να αναπνεύσουν, να μοιραστεί το πρόβλημα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν μπορεί τα νησιά αυτά να δέχονται την πίεση επειδή γεωγραφικά έτυχε να βρίσκονται κοντά στην Τουρκία. Η κυβέρνηση επέδειξε ελαφρά επιπολαιότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Δεν υπάρχει συνεκτικό σχέδιο. Εμείς θέλουμε λύσεις και όχι πόλεμο με την κυβέρνηση και επιτάξεις γης».

Ψήφισμα Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής

Ήδη σε ψήφισμά τους 12 Διοικητικά Συμβούλια Λεσβιακών Συλλόγων της Αττικής τονίζουν χαρακτηριστικά:

To προσφυγικό –μεταναστευτικό συνεχίζει να ταλανίζει τα χωριά και το νησί μας. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται και αυξάνονται. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση θα χειροτερεύει και για τους κατοίκους του νησιού, αλλά και για αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους.

Οι Λεσβιακοί Σύλλογοι της Αττικής που συνυπογράφουμε ζητάμε:

 • Tην άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, με στόχο το ταχύτερο κλείσιμο του «σύγχρονου Νταχάου» της Μόριας.
 • ΚΑΜΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.
 • Ο έλεγχος χορήγησης ασύλου να γίνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε οι πρόσφυγες- μετανάστες να μετακινούνται στις χώρες που επιθυμούν.
 • Όσοι παραμείνουν στη χώρα μας να μεταφερθούν σε χώρους αξιοπρεπούς διαβίωσης ή σε σπίτια και να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες.

Οι συμφωνίες των προηγούμενων και τωρινής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία δεν απέδωσαν. Να σταματήσουν οι πόλεμοι και να βοηθηθούν οικονομικά οι χώρες προέλευσης για να εκλείψουν οι λόγοι προσφυγιάς και μετανάστευσης.

Σύλλογος των Απανταχού Αγριτών Λέσβου

Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Λέσβου

Σύλλογος Βρισαγωτών

Σύλλογος των Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος

Μηταράκης: Υποχρέωσή μας το κλείσιμο των ανοιχτών δομών

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, διαμηνύοντας ότι το κυεβρνητικό σχέδιο θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Ηαμετακίνητη στάση που κρατά η κυβέρνηση αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος επισήμανε ότι τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητα για την κράτηση των νεοαφιχθέντων, των παραβατικών, καθώς και των προς επιστροφήμεταναστών. Όπως τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στον Alpha 98,9, η ΒΙΑΛ, η Μόρια και η ανοιχτή δομή της Σάμου θα κλείσουν άμεσα με τη λειτουργία των νέων κέντρων.

Αναφερόμενος στις επιτάξεις νησιωτικών εκτάσεων, εξήγησε πως«δημόσιες εκτάσεις υπήρχαν σε όλα τα νησιά, ωστόσοαυτέςβρίσκονταν πολύ πιο κοντά στους αστικούς ιστούς και θα δημιουργούσαν πολύ περισσότερα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες».

Πλακιωτάκης: Αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε το σχέδιο για το μεταναστευτικό

«Η κυβέρνηση αυτή έχει ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο και είμαστε αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα. «Όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα είναι εθνικής σημασίας ζήτημα και δεν αφορά μόνο τις νησιωτικές περιοχές. Προφανώς και οι νησιώτες μας δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση και εγώ προσωπικά και όλοι μας καταλαβαίνουμε απολύτως τις ανάγκες και τις απαιτήσεις και τη δικαιολογημένη αγωνία τους», επισήμανε.

Πέτσας: Είναι η ώρα των αποφάσεων

Στον ίδιο τόνο πραγματοποίησε δηλώσεις και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφερόμενος στις αντιδράσεις που σημειώνονται στις τοπικές κοινωνίες των πέντε νησιών του ανατολικού Αιγαίου όπου θα κατασκευαστούν οι κλειστές δομές,χαρακτήρισε τις περιοχές που επιτάχθηκαν, απομακρυσμένες και μάλλον απαξιωμένες, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για επίταξη άλλων στο μέλλον. «Εξαντλήσαμε τον διάλογο επί δύο μήνες. Κάποια στιγμή, όμως, ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Δεν μπορεί ο διάλογος να διαιωνίζεται και να είναι άλλοθι για αδράνεια», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας.

Γεωργιάδης: Εγώ θέλω Αμυγδαλέζα

Σε χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δε δίστασε να εκφράσει μάλιστα την άποψη ότι «πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ότι οι μετανάστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι». Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ίδιος είναι υπέρ των «εντελώς κλειστών» κέντρων. «Εγώ θέλω Αμυγδαλέζα, να μην βγαίνει ούτε κουνούπι, ποτέ. Κλειστά κέντρα 24 ώρες το 24ωρο» είπε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων μάλιστα ακούστηκε να λέει πως «περνάνε καλύτερα στη Μόρια από ότι περνάνε στην Τουρκία».

Τσίπρας: «Τα νησιά μας πνίγονται, οι νησιώτες αφήνονται στην τύχη τους και οι μετανάστες στοιβάζονται»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κλιμάκωσε χθες από την Ήπειρο την κριτική του στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «παιδαριώδεις» τους χειρισμούς της. «Τα νησιά μας πνίγονται, οι νησιώτες αφήνονται στην τύχη τους και οι μετανάστες στοιβάζονται» είπε μεταξύ άλλων. «Πέντε χιλιάδες τους αφήσαμε στην Μόρια, “ήταν η ντροπή του πλανήτη” έτσι μας έλεγαν, και σήμερα έχουν 25 χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους μέσα στα σκουπίδια και δεν είναι η ντροπή του πλανήτη. Είναι απλά μια καθημερινή ημέρα. Δεν τρέχει τίποτα» ανέφερε.

Αναφερόμενος στην επίμαχη ΠΝΠ έκανε λόγο για «κατάφωρα αντισυνταγματική» διαδικασία. «Δεν φτάνει μόνο ότι κάναν ΠΝΠ ενώ η Βουλή είναι ανοικτή, είναι προφανές γιατί το έκαναν. Διότι δεν θα το ψήφιζαν ούτε οι βουλευτές του αν φέρναν το νομοσχέδιο για την επίταξη προκειμένου να χτίσουν φυλακές στα νησιά» τόνισε.

Χαρίτσης: Μπάχαλο από την στρατηγική της ΝΔ στο προσφυγικό

Μιλώντας στο «Ράδιο Άλφα» της Καβάλας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιστρατεύει τη στρατηγική της αποτροπής στο προσφυγικό. Η Ν.Δ. θεωρεί ότι με την εξαθλίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές, στα νησιά μας, θα αποτρέψει την έλευση των προσφύγων και μεταναστών. Αγνοεί, όμως, πωςεκατομμύρια πρόσφυγες περιμένουν στην Τουρκίαγια να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, αγνοεί τιςπολεμικές συρράξειςστην ευρύτερη περιοχή, τηνκλιματική αλλαγή, τηφτώχεια. Και προσπαθεί ταυτόχρονανα μην έρθει σε σύγκρουση με τους τοπικούς παράγοντες,τους βουλευτές και τους δημάρχους της στην ενδοχώρα. Γι’ αυτό δεν προχωράει στην αποσυμφόρηση των νησιών».

Χαρακτήρισε, ακόμη, «φιλοδωρήματα» και «οικονομικές ενισχύσεις» τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση στις τοπικές κοινωνίες και τα οποία οι «οι κάτοικοι των νησιών και οι αυτοδιοικητικοί φορείς έχουν χαρακτηρίσει “ελεημοσύνη”». Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποί τους νιώθουν ότι έχουν εξαπατηθεί, ενώ έκανε λόγο για «πλήρη αποτυχίακαι πρωτοφανές μπάχαλο που οδηγούν σετρομερή όξυνση της κοινωνικής έντασης».

Τόνισε, τέλος, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις από την πρώτη στιγμή, ενώ θα επανέλθει σε αυτές και δια της κοινοβουλευτικής οδού”. “Πρέπει να προχωρήσει άμεσα ηαποσυμφόρηση των νησιώνκαι η μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα, να ενισχυθούνμε στελεχιακό δυναμικόοι υπηρεσίες ασύλου, να στηριχθούν τα νησιά με νοσηλευτικό προσωπικό καιαστυνομικές δυνάμεις-μόνο δύο μεταθέσεις έγιναν στη Λέσβο!- και φυσικά, να ασκήσει η κυβέρνηση πιέσεις, ώστε να υπάρξειέμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύηπρος την Ελλάδα». «Η γειτονική μας Ιταλία, με πολύ μικρότερες ροές προσφύγων, συγκάλεσε ειδική διάσκεψη πέρυσι, και το πέτυχε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να καταθέτει τις προτάσεις του και να στέκεται στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών για να αντιμετωπιστεί αυτό το πολύ κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα», κατέληξε.

ΚΙΝΑΛ: Ασκήσεις αυταρχισμού

Το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία του «δήθεν επιτελικού κράτους της ΝΔ τονίζοντας ότι «υποσχέθηκαν να λύσουν προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η πασαρέλα «αρίστων και ικανών» δημιούργησε περισσότερα. Οι υπεύθυνοι άλλαξαν, κανείς δεν παραιτήθηκε. Υποσχέθηκαν αποσυμφόρηση και δημιούργησαν μεγαλύτερη συμφόρηση».

Συμπληρώνει ακόμη πως «αφού προσπάθησαν να μεταθέσουν τις ευθύνες στους εγκλωβισμένους και τις ΜΚΟ, τώρα επιδίδονται σε ασκήσεις αυταρχισμού εναντίον των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Διχάζουν αντί να ενώνουν».

ΚΚΕ: Κανένα νέο στρατόπεδο

Την αντίθεσή του εκφράζει το ΚΚΕ και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «με τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων – κλειστών hot spots, καταδικάζονται τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες».

Χαρακτηρίζει δε, απαράδεκτη μεθόδευση του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» την έκδοση ΠΝΠ και καλεί το λαό των νησιών να μην επιτρέψουν να δημιουργηθεί «κανένα νέο στρατόπεδο πολύχρονου εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Λέσβο και Χίο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο πολύκεντρο Μανταμάδου κατά της επίταξης 261 στρεμμάτων γης στη θέση Καράβα – Καβακλή για τη δημιουργία δομής μεταναστών και προσφύγων. «Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να αποτραπεί η κατασκευή της νέας δομής στην επιταγμένη περιοχή. Το ίδιο θα κάνουμε και για οποιαδήποτεε άλλη περιοχή της Λέσβου. Ούτε στο Καβακλή ούτε πουθενά» σημείωσε ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, στα όρια του οποίου βρίσκεται η επιταγμένη έκταση.

Έντονη ήταν και η αντίδραση στη Χίο από ομάδες κατοίκων ιδιαίτερα της πόλης της Χίου, του Βροντάδου και του χωριού Πιτυός αλλά και κτηνοτρόφους της περιοχής που διαδήλωσαν στον χώρο της θέσης «17» στο 17ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου – Βολισού, διαμαρτυρόμενοι για την επίταξη έκτασης, προκειμένου να κατασκευασθεί δομή προσφύγων και μεταναστών. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τόσο την επίταξη όσο και τη δημιουργία υποδομών που θα γιγαντώσουν -όπως υποστηρίζουν- το πρόβλημα και δεν θα το επιλύσουν. Επίσης, ύψωσαν πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ έκαναν γνωστό ότι ξεκινούν άμεσα αγώνα διαρκείας, προκειμένου να αποτρέψουν τις εργασίες στην επιταγμένη έκταση των 620 στρεμμάτων. Ταυτόχρονα, ζήτησαν το κλείσιμο του υφιστάμενου καταυλισμού και του ΚΥΤ στο Χαλκειός υποστήριξαν δε ως μόνη λύση τη δημιουργία μιας μικρής δομής με μόνο αντικείμενο την καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις