ΣτΕ φαρμακεία: Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κύριος Λουράντος «σέβομαι την απόφαση του ΣτΕ αλλά θα μου επιτρέπει να πω ότι είναι εκτός πραγματικότητας καθώς βάζει βόμβα στα θεμέλια του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα από πίσω και η κυβέρνηση πέτυχε να προωθήσει τα συμφέροντα επιχειρηματιών».

Και συνέχισε: «Στη δε αναφορά του σκεπτικού του ΣτΕ για εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου, έχω να τους απαντήσω να δουν το παράδειγμα της Γερμανίας που είναι το ισχυρότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί ο φαρμακοποιός κατέχει το 51%, και είναι εκείνος επιστημονικά υπεύθυνος, τι θα συνταγή θα δώσει και τι φάρμακο θα πουλήσει, είναι υπεύθυνος για τη δημόσια υγεία ένας επιστήμονας, όχι ένας υπάλληλος.

Εδώ, σύμφωνα με το ΣτΕ ο φαρμακοποιός θα κατέχει το 33%. Ο κάθε επιχειρηματίας λοιπόν θα λέει στον υπάλληλο του να σπρώξει αυτά τα φάρμακα κι ας μην είναι τα πλέον κατάλληλα ανά περίπτωση ασθενούς. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Εγώ ανησυχώ παρά πολύ.

Και θα σας πω κι ένα τελευταίο: Στην Ουγγαρία που εφαρμόστηκε το 33% στον φαρμακοποιό, έπεσε έξω το σύστημα γιατί έκαναν πάρτι τα συμφέροντα, τύπου «Γιαννης κερνάει και Γιαννης πίνει», με αποτέλεσμα τώρα η Ουγγαρία να επιστρέφει στο 51% για τον φαρμακοποιό».

ΣτΕ: Συνταγματική η λειτουργία φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς

Υπενθυμίζεται ότι Συνταγματική κρίθηκε η ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργούν υπό την μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και ότι ο επιστημονικός υπεύθυνος του φαρμακείου είναι φαρμακοποιός και παράλληλα συμμετέχει στην ΕΠΕ με ποσοστό τουλάχιστον 33%. Παράλληλα, η Ολομέλεια ΣτΕ, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (πριν εκλεγεί στο αξίωμα της Πρόεδρου της Δημοκρατίας) και εισηγήτριες τις συμβούλους Επικρατείας, Μαρίνα Παπαδοπούλου και Όλγα Παπαδοπούλου, με τις υπ΄ αριθμ. 201-208/2020 αποφάσεις της απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κλπ, με τις οποίες αμφισβητήθηκε η νομιμότητα των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 64/2018, που ρυθμίζει τα δεδομένα ίδρυσης και λειτουργίας των φαρμακείων.

Ειδικότερα, με το Προεδρικό Διάταγμα 64/2018 επετράπη η ίδρυση φαρμακείων και από φυσικά πρόσωπα μη φαρμακοποιούς, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το ασυμβίβαστο της ιδιότητας εταίρου εταιρείας φαρμακείου, με την ιδιότητα του εταίρου επιχείρησης δραστηριοποιούμενης στο χονδρικό εμπόριο φαρμάκων, του ιατρού κλπ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις