Προανακριτική Novartis: Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τοκαθεστώς κάτω από οποίο θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση». Πιο αναλυτικά, πηγές της Προανακριτικής Επιτροπής ανέφεραν ότι περιμένουν την απάντηση των αρμοδίων αρχών για τον «τόπο»και τον «τρόπο»που θα γίνει η κατάθεση, χωρίς κανείς να αποκλείει αυτό να γίνει ακόμη και τη Δευτέρα. Κατάτις ίδιες πηγές, η κατάθεση θα γίνει σύμφωνα με το νόμο, την υπουργική απόφαση που ορίζει το πλαίσιο υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας και τη σχετική πράξη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Το «καθεστώς»αυτό ερμηνεύθηκε από τους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή που εξέτασαν τους δύο μάρτυρες.

Παραμένει ασαφές ωστόσο, κάτω από ποιες συνθήκες κατέθεσαν στις 4 Δεκεμβρίου 2019 κι αν αυτό έγινε με αλλοιωμένα ή όχι τα χαρακτηριστικά τους. Σύμφωνα με την ΚΥΑ (42926 οικ./2018 – ΦΕΚ 2194/Β/12-6-2018), στο άρθρο 11 αναφέρεται στη γ’ περίπτωση πως κατάθεση με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής της, μπορεί να γίνει «όταν το προστατευόμενο πρόσωπο εξετάζεται ενώπιον των Αρχών και κρίνεται αναγκαία η χρήση του».«Ο στόχος μας δεν είναι να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας, αλλά να αντλήσουμε πληροφορίες», επέμεναν οι ίδιες πηγές που προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Κι αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό, οι δύο μάρτυρες μπορούν να προβάλλουν αντιρρήσεις για την κατάθεσή τους στον αρμόδιο εισαγγελέα, χωρίς ωστόσο να είσαι σαφές αν αφορά στην Εισαγγελία κατάτης Διαφθοράς ή την ίδια την Επιτροπή.Η Προανακριτική Επιτροπή πάντως, θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, προκειμένου να ενημερωθεί για το πού και πότε θα γίνει η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση» και να προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια.«Η δική μας απόφαση και ο στόχος μας είναι να αντλήσουμε πληροφορίες από κρίσιμους μάρτυρες. Τα υπόλοιπα είναι υποδεέστερα και δευτερεύοντα», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, για το εάν θα καταθέσουν με «κουκούλα» ή χωρίς, οι προστατευόμενοι μάρτυρες.Η αντιπροσωπεία των βουλευτών, η οποία έχει οριστεί να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη», δεν αποκλείει αυτό να συμβεί και τα αμέσως επόμενα 24ωρα. Να ειδοποιηθούν δηλαδή οι βουλευτές, από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, να μεταβούν στον τόπο που θα οριστεί για την εξέταση, πολύ γρηγορότερα από τις ημερομηνίες που είχε αρχικά προτείνει η ειδική επιτροπή.

Ο τρόπος εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων, είναι πιθανό να παραμείνει γρίφος μέχρι την τελευταία στιγμή. Το αν η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης» καταθέσουν με καλυμμένα χαρακτηριστικά, είναι ζήτημα που απασχολεί την ειδησεογραφία τα τελευταία 24ωρα και αρκετούς βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή. Ωστόσο, πηγές της επιτροπής, με επιτελικό μάλιστα ρόλο στην όλη διαδικασία, διαμηνύουν, σε όλους τους τόνους ότι η «κουκούλα» δεν είναι το προέχον και μάλλον υποβαθμίζουν το όλο θέμα.«Για την επιτροπή το μείζον είναι να εξεταστούν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες. Το πώς θα εξεταστούν, ήδη ερμηνεύτηκε από έναν άνθρωπο που είναι ο εγγυητής της νομιμότητας. Τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Εμείς, δεδομένου ότι επιτελούμε, σε αυτή την περίπτωση, ανακριτικά καθήκοντα, δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο. Υπό τις συνθήκες λοιπόν που εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητάμε και εμείς να εξετάσουμε», αναφέρουν πηγές της Ειδικής Επιτροπής και επιμένουν: «Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξέτασε τους προστατευόμενους μάρτυρες υπό ένα ορισμένο καθεστώς. Απόφαση της ειδικής επιτροπής είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες να εξεταστούν υπό το ίδιο καθεστώς».«Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε σε ζητήματα που αφορούν την θεσμική προστασία των μαρτύρων», υπογραμμίζουν πηγές της ειδικής επιτροπής και προσθέτουν: «Δεν είναι το μείζον για εμάς, ο τρόπος. Το μείζον είναι να μπορέσουμε να μιλήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους, να αντλήσουμε πληροφορίες, και να δούμε και την αξιοπιστία τους, με τις απαντήσεις που θα δώσουν στις ερωτήσεις μας και να διαπιστώσουμε αν αυτά που θα μας πουν συνάδουν με όσα έχουμε υπόψη μας και βρίσκονται στη δικογραφία την οποία εμείς εξετάζουμε. Εμείς δεν βγάζουμε καμία κουκούλα. Εμείς αντιθέτως προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την προστασία των μαρτύρων. Το εάν κάποιοι έδωσαν καθεστώς προστασίας και δεν το διαφύλαξαν, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να βαραίνει την επιτροπή μας που θα εξετάσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα».Βουλευτές δεν αποκλείουν την υποβολή ενστάσεων και αντιρρήσεων από την πλευρά των προστατευομένων μαρτύρων. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, «το ενταγμένο σε πρόγραμμα προστασίας πρόσωπο, για οποιοδήποτε παράπονο ή αντίρρηση έχει σχετικά με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, υποχρεούται να απευθύνεται αποκλειστικά στον αρμόδιο εισαγγελέα, προς διασφάλιση της μυστικότητας των ενεργειών, ο οποίος θα κρίνει και θα αποφασίζει επ' αυτών» και συνεπώς δεν αποκλείεται η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς και ο επόπτης της Εισαγγελίας να κληθούν να λύσουν έναν τέτοιο γρίφο.

Εν αναμονή της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων πάντως, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε ερώτηση στην ευρωπαϊκή επιτροπή, «σχετικά με τις απειλές που δέχονται οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για την υπόθεση Novartis, αλλά και η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη».Ο Στέλιος Κούλογλου επισημαίνει στην ερώτησή του, ότι «η συνεχιζόμενη έρευνα της Βουλής για το σκάνδαλο έχει αναδείξει ανησυχητικές αδυναμίες στην αντιμετώπιση και την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, όπως και του ιδίου του δικαστικού συστήματος εν γένει. Ζητά δε από την Κομισιόν, να απαντήσει εάν θα επιδιώξει να διασφαλίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, και να δηλώσει εάν ανησυχεί για τις συνεχείς παραβιάσεις της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα».Πηγές της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης επισημαίνουν ωστόσο, ότι «όλα τα κόμματα ζήτησαν την εξέταση των μαρτύρων που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας» και ότι προϋπήρξαν της συγκρότησης της ειδικής επιτροπής, καταθέσεις που ανέφεραν ότι γνωρίζουν τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες. «Εμείς δεν βγάζουμε καμία κουκούλα. Εμείς αντιθέτως προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την προστασία των μαρτύρων. Το εάν κάποιοι έδωσαν καθεστώς προστασίας και δεν το διαφύλαξαν, αυτό δεν μπορεί να βαραίνει την επιτροπή που θα εξετάσει τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες», αναφέρουν χαρακτηριστικά.Προανακριτική: Γιατί υπάρχει αντιπαράθεση για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Τα τελευταία 24ωρα, είναι σε εξέλιξη μια νομική και διαδικαστική κόντρα, με ξεκάθαρο όμως πολιτικό περιεχόμενο. Οι έγγραφες καταθέσεις των δύο μαρτύρων που έχουν δοθεί στους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Σοφουλάκη και Ζαχαρή, τον Δεκέμβριο, έχουν θυμίζουμε ήδη κατατεθεί στην προανακριτική επιτροπή. Στις μαρτυρίες αυτές βεβαιώνουν ότι εμμένουν σε όσα έχουν ήδη μαρτυρήσει και επιπρόσθετα πως αυτά δεν έχουν προκύψει υπό το καθεστώς πιέσεων. Η αίτηση της Προανακριτικής Επιτροπής για επιπρόσθετη εξέταση των δύο μαρτύρων έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Μάλιστα στην εισαγγελία πλέον επαφίονται οι αποφάσεις σχετικά με το πώς θα γίνει η εξέταση των μαρτύρων μια είναι η κατάτο νόμο αρμόδια να αποφασίσει. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως και την ερχόμενη Τετάρτη.

Παρόλα αυτά τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί μία έντονη φημολογία σχετικά με το αν η εξέταση θα γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία των μαρτύρων στο ίδιο δωμάτιο με τους βουλευτές μέλη της επιτροπής ή εάν θα ακολουθηθεί μια διαδικασία τέτοια η οποία δεν θα επιτρέπει την αναγνώριση των χαρακτηριστικών τους. Πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ αναφέρουν η εξέταση θα πρέπει να γίνει σε ειδικό χώρο εκτός του κοινοβουλίου, οι βουλευτές να βρίσκονται σε διαφορετικό δωμάτιο ή χώρο και η φωνή των μαρτύρων ενόσω θα απαντούν να είναι αλλοιωμένη έτσι ώστε να μην διακρίνεται. Μάλιστα στην διαδικασία παρίσταται ειδικός επόπτης του τομέαπροστασίας μαρτύρων που επιβλέπει την διαδικασία και την τήρηση των κανόνων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις