Υπόθεση μικρής Βαλεντίν:Μετά από πιεστικές ερωτήσεις, ο πατέρας αποκάλυψε ότι η μικρή Βαλεντίν παρελήφθη από την Αθήνα από συγγενή της μητέρας της που ζει στη Γαλλία. Μέσα στο δράμα της οικογένειας για επανένωση και την αναλγησία της κατά τα άλλα πολιτισμένης Ευρώπης, που τα τελευταία χρόνιακάνει βήματα προς τα πίσωπρος το συντηρητικόπαρελθόν της, η ιστορία τελικά έληξε αισίως έστω και κατά το ήμισυ. Ο πατέρας στοχοποιήθηκε από την αρχή, αδίκως όπως φαίνεται σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, όχι τόσοαπό τις αρχές που έκαναν την δουλειά τους και τελικά δικαιώθηκαν ως προς την ανάμιξη του, αλλά κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη που αναζητούν πάντα αποδιοπομπαίοθύμα να δείξουν και να διασύρουν, όχι άδικα πάντα, αλλά σίγουρα βεβιασμένα πριν βρεθούν βάσιμες αποδείξεις που να συγκλίνουν στο ότι πράγματι υπήρξε κάτι μεμπτό από τον πατέρα της μικρής.

Η επανένωση των οικογενειών, είναι ντροπή για την Ευρώπη που κρύβεται πίσω από "παγκόσμιες ημέρες" για το παιδί, την οικογένεια, την μητέρα, αλλά όταν πρέπει να προστατεύσει πραγματικούς ανθρώπους και πραγματικά οικογενειακά δράματα, σπεύδει να στοχοποιήσει και να βρει εξιλαστήρια θύματα για να μετακυλίσει τις ευθύνες της για την προσφυγική κρίση.Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, η οποία πήρε συνεντεύξεις τόσο από τη γυναίκα όσο και από το 7χρονο κορίτσι,πρόκειται αναμφίβολα για τη μητέρα της μικρής Βαλεντίν, η οποία βρίσκεται στη Γαλλία από το 2015. Η Βαλεντίν έδωσε πληροφορίες στις Αρχές για το πώς έφτασε στη Γαλλία, ενώ η μητέρα ζήτησε να μην κοινοποιηθεί πουθενά η διεύθυνση κατοικίας της.Σύμφωνα μάλιστα με τους Γάλλους,το παιδί βρίσκεται σε οικογενειακό περιβάλλον συνεπώς δεν χρειάζεται να επιληφθούν οι υπηρεσίες πρόνοιαςτης Γαλλίας. Σχετικά με την ψυχολογία της μικρής, αναφέρουν ότι είναι χαρούμενη και υγιής. Αν οι ελληνικές αρχές επιμείνουν στο θέμα του DNA, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω της δικαστικής συνδρομής, με τον αναμενόμενο χρόνο που απαιτείται για το σύνολο της διαδικασίας σε αυτές τις περιπτώσεις να ανέρχεται σε τέσσερις έως έξι μήνες.

Το απελπισμένο σχέδιο της φυγής

Μπορεί όλα τα παραπάνω να έχουν κόστος για τον πατέρα της, ο οποίος αντιμετωπίζει και κακουργηματικού τύπου κατηγορίες για παράνομη έξοδο της κόρης του από την χώρα, αλλά, όπως προκύπτει από το ξεδίπλωμα αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας,το πιθανότερο είναι πως πλέον νιώθει χαρούμενος που το παιδί του έχει μια ελπίδα για καλύτερη ζωή. Ακόμη και για την αστυνομία είναι ξεκάθαρο, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τιςπληροφορίες του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, στην τηλεόραση του Star,ότι ο πατέρας δεν είναι εγκληματίας – άλλωστε σε συνεργασία με τις γαλλικές αρχές και μέσω βιντεοκλήσης επιβεβαιώθηκε ότι το παιδί χαίρει άκρας ψυχολογικής και σωματικής υγείας και είναι χαρούμενο δίπλα στη μαμά του, ενώ αποκλείστηκε και η εκδοχή της αγοραπωλησίας – αλλά οδηγήθηκε στην ψευδή δήλωση εξαφάνισης της Βαλεντίν την προπαραμονή των Χριστουγέννων, ως μέρος ενός απελπισμένου σχεδίου «απόδρασης» από την Ελλάδα, τόσο του ίδιου, όσο και του παιδιού του.

Η αιτία είναιη απαγόρευση από την ΕΕ της ελεύθερης μετάβαση των προσφύγων και μεταναστών προς τις ευρωπαϊκές χώρες της επιθυμίας τους. Με αποτέλεσμα, να εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, ακόμη και όταν πρόκειται για οικογένειες που περιμένουν να επανενωθούν.Απελπισία και ελπίδα ήταν λοιπόν τα κίνητρα του πατέρα, γι’ αυτό, όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος,οι αστυνομικοί, παρά το γεγονός ότι κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο μηχανισμός για την ανεύρεση του παιδιού, τον βλέπουν με συμπάθεια. Το κατηγορητήριο εμπεριέχει πταίσματα και πλημμελήματα πλην μίας κατηγορίας, η οποία αναδεικνύει και ένα νομικό και ποινικό παράδοξο: Ενώ όποιος έρχεται παράνομα στην Ελλάδα διώκεται για πλημμέλημα, η παράνομη έξοδος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Άρα μια από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει τώρα ο πατέρας είναι η παράνομη έξοδος της Βαλεντίν από τη χώρα που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

Ο ίδιος ομολόγησε ότιέστειλε τη μικρή στη Γαλλία, ενώ σκόπευε να ταξιδέψει και ο ίδιος για εκεί.Ο λόγος που δεν έφυγε μαζί της ήταν καθαρά οικονομικός, αφού τα λεφτά που είχε καταφέρει να μαζέψει αρκούσαν μόνο για τα πλαστά έγγραφα της μικρής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βαλεντίνα έφυγε από την Ελλάδα τρεις ημέρες μετά τη δήλωση εξαφάνισης. Μάλιστα, πληροφορίες λένε ότι,μέσα στην παιδική αφέλειά της, αποχαιρετούσε τους συμμαθητές της στο σχολείο πριν δηλωθεί η «εξαφάνισή» της.Ο πατέρας επέλεξε τις διακοπές των Χριστουγέννων για την φυγάδευση του παιδιού, ώστε να μην κινήσει υποψίες για την απουσία της. Αλλά βρέθηκε γρήγορα σε αδιέξοδο, αφού, λόγω απουσίας χρημάτων για τα δικά του έγγραφα, ο χρόνος πίεζε και πολύ γρήγορα θα άνοιγαν τα σχολεία και θα διαπιστωνόταν η απουσία του παιδιού. Έτσι οδηγήθηκε στην απελπισμένη απόφαση να δηλώσει εξαφάνιση. Όσο διαρκούσαν οι έρευνες κέρδισε χρόνο για να φτιάξει τα χαρτιά του και ήταν έτοιμος για το ταξίδι.

Στο μεταξύ, είχε δηλώσει ως «νεκρή» τη μητέρα της έτσι ώστε οι αρχές να μην στραφούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Από την Γαλλία ήρθε για την Βαλεντίν μία γυναίκα, πιθανότητα θεία της και την είχε πάρει ήδη.Η μητέρα είχε ήδη ακολουθήσει μια άλλη διαδρομή. Από τον Κονγκό, πέρασε στην Αγκόλα και στη συνέχεια στη Γαλλία.Εκεί ζούσε ήδη η θεία της Βαλεντίνας και αδερφή της μητέρας της. Γι’ αυτό και η μητέρα κατάφερε να δημιουργήσει μακράν καταλληλότερες συνθήκες ζωής για το παιδί της, απ’ ό,τι μπορούσε ο πατέρας στην Αθήνα, με τα ελάχιστα μεροκάματα και τη διαμονή σε κοινόβια, συνήθως σε υπόγειες και ημιυπόγειες αποθήκες.

Αυτό που μένει πλέον είναι να δούμε, εάν η συμπάθεια που φέρονται να δείχνουν οι αστυνομικοί προς τον απελπισμένο πατέρα εκφρασθεί και στη δικογραφία. Ίσως έτσιυπάρξει μια ελπίδα να ταξιδέψει και εκείνος στη Γαλλία και να βρεθεί όλη η οικογένεια μαζί, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό…