Δημόσια Υγεία:Ενώ ο «πόλεμος» μεταξύ γιατρών και Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, με αφορμή το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, έχει ξεκινήσει, το πολύπαθο Νοσοκομείο Κοζάνης δέχεται τις πρώτες συνέπειες των θεσμικών αλλαγών. Ενώ ήδη το συγκεκριμένο νοσοκομείο αντιμετωπίζει το ένα πρόβλημα μετά το άλλο.

Συγκεκριμένα μετά το κλείσιμο της παιδιατρικής και τη δυσλειτουργία βασικών κλινικών -όπως της καρδιολογικής- λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, έρχεται στο προσκήνιο και η υπολειτουργία του αξονικού τομογράφου, κάτι που συνέβαινε ούτως ή άλλως συχνά με αποτέλεσμα πολλά περιστατικά να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, παρατείνεται η εκκρεμότητα με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία αν και είναι έτοιμη εδώ και έναν χρόνο, αν και διαθέτει τον εξοπλισμό της, δεν έχει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τώρα, ένα ακόμα σοβαρό θέμα έρχεται να αθροιστεί στα προβλήματα: Το Νοσοκομείο Κομοτηνήςγίνεται πιλότος για την άλωση του ΕΣΥ από τους ιδιώτες. Διότι για πρώτη φορά υπήρξε μετατροπή της νομικής υπόστασης ενός νοσοκομείου του ΕΣΥ, σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης ισχυρού μετώπου για την αποτροπή αυτών των σχεδιασμών διότιαλλοιώνεται ο χαρακτήρας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τίθεται υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών.Ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών στα νοσοκομεία εδραιώνοντας συνθήκες οιονεί εκμετάλλευσης του αρρώστου και επιλεκτικής κατεύθυνσης των πόρων προς το ιδιωτικό κεφάλαιο ακόμη και μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο.

Πέραν του νοσοκομείου Κοζάνης, συνολικά για το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της Δημοσίας Υγείας, ασκούν αυστηρή κριτική τόσο οι Ιατρικοί Σύλλογοι όσο και Επιστημονικές εταιρείες. Το νομοσχέδιο αναμένεται να πάρει σύντομα το δρόμο για τη Βουλή αφού ολοκληρώνεται σήμερα, Δευτέρα η δημόσια διαβούλευση όπου κατατίθενται οι σχετικές παρατηρήσεις και οι διαφωνίες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση κατέθεσε τις παρατηρήσεις του και μεταξύ των άλλων αναφέρει:
«Από την ίδια την εισηγητική έκθεση είναι προφανής ο σκοπός που αναφέρεται μάλιστα ως επιτακτική ανάγκη για τη συγκέντρωση όλων των δράσεων των επιμέρους δημόσιων φορέων, αλλά και του κοινωνικού κεφαλαίου υπό κοινή εποπτεία και συντονισμό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή διάθεση των πόρων και να κατανεμηθούν οι δράσεις μεταξύ των πλέον αποτελεσματικών επιχειρησιακά φορέων, κατά το πρότυπο άλλων κρατών.

Ο συντονισμός θα πρέπει όμως να διακρίνεται του συγκεντρωτισμού, που προφανώς εν προκειμένω θα συμβεί.Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύστημα, τον επιχειρούμενο εξορθολογισμό, λείπουν οι κύριοι συντελεστές που είναι οι γιατροί και οι ιατρικοί σύλλογοι, των οποίων εκπρόσωπος δεν υπάρχει καν στην Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

Γίνεται αναφορά στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας των ΟΤΑ Α΄ βαθμού, όταν δεν έχει θεσμοθετηθεί η αδειοδότηση των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των Δήμων.

Ομοίως δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιασμό τα τμήματα κοινωνικής ιατρικής, επιδημιολογίας, δημόσιας υγείας των ιατρικών σχολών και των σχολών υγείας που μετά βεβαιότητας μπορούν να συμβάλουν σε μία τέτοια προσπάθεια ιδίως στον τομέα της έρευνας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις