Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Παρά τις συζητήσεις που διεξάγονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αξιωματούχους της γειτονικής χώρας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.Πιο αναλυτικά, στις 8 το πρωί της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου 2020, λέμβος με 20 πρόσφυγες και μετανάστες – ανάμεσα τους και τρία παιδιά – κατευθύνθηκε στη νησίδα Στρογγύλη, συνοδεία, μάλιστα, σκάφους της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας, στη νησίδα κατέπλευσε σκάφος του Λιμενικού το οποίο παρέλαβε τους αλλοδαπούς για να τους μεταφέρει στο Καστελόριζο.

Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης η τουρκική ακταιωρός παρακολουθούσε από απόσταση – σχεδόν για μισή ώρα – χωρίς όμως όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας να παρενοχλήσουν τα ελληνικά σκάφη που είχαν σπεύσει στην περιοχή.Η επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης ολοκληρώθηκε δίχως περαιτέρω προβλήματα. Οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από τις Ελληνικές αρχές στο Καστελόριζο.Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στη Στρογγύλη εμφανίστηκαν και ταχύπλοα σκάφη του ελληνικού Στρατού τα οποία με τον τρόπο τους έδωσαν στα τουρκικά πληρώματα να καταλάβουν ότι δεν έχουν καμία δουλειά στη περιοχή. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να παρενοχλήσουν τις ελληνικές δυνάμεις, χωρίς να τολμήσουν να κάνουν ακρότητες κι αυτό οφείλεται στην πραγματικά αποφασιστική στάση των στρατιωτικών δυνάμεων που έσπευσαν στη Στρογγύλη.Εν τω μεταξύ, η τουρκική πολεμική αεροπορία συνέχισε για μια ακόμη ημέρα, και την Τρίτη, τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις πάνω από το Αιγαίο. Ειδικότερα, συνολικά εννέα αεροσκάφη προχώρησαν σε δέκα παραβιάσεις, έξι παραβάσεις και δύο εικονικές αερομαχίες στην περιοχή του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου.Πρόκειται για τέσσερις σχηματισμούς: τρεις αποτελούμενους από δύο F-16 ο καθένας και έναν αποτελούμενο από δύο F-4, ενώ εντοπίστηκε και ένα κατασκοπευτικό τύπου CN-235.

Σημειώνεται ότι τέσσερα από τα παραπάνω μαχητικά ήταν οπλισμένα.Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις