Πέθανε 112 ετών: Είναι εντυπωσιακό αλλά και δραματικό πως ο πόλεμος μπορεί και ξεριζώνει τις πιο βαθιές ρίζες. Και είναι άξιο θαυμασμού πως η επιθυμία να μην διαλυθούν οι οικογένειες ή για να σμίξουν οικογένειες που διαλύθηκαν, δίνει δύναμη στον άνθρωπο. ΗΛεϊλάΣαλέχ αναγκάστηκε να φύγει υπέργηρη από το μαρτυρικό Κομπάνι, της Συρίας, όπου είχε γεννηθεί το 1907. Πρόσφυγας στα στερνά της, ίσως και η γηραιότερη πρόσφυγας σε όλο τον κόσμο, μάζεψε τα κουράγια και τις δυνάμεις της και μαζί με την επταμελή οικογένειά της πήρε το δρόμο προς την Ευρώπη, διασχίζοντας τα χιλιάδες μίλια που τη χώριζαν από τα δισέγγονά της τα οποία ζούσαν στη Γερμανία.

Το οδοιπορικό την έβγαλε στις 7 Νοεμβρίου του 2017, σε ελληνικό νησί με προσφυγικές ροές, τη Λέσβο. Ήταν και το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που πάτησε το πόδι της σε ηλικία 110 χρονών.Αναγκαστικά η γιαγιά ΛεϊλάΣαλέχ βρέθηκε στη Μόρια, αλλά για καλή της τύχη το προσφυγικό δεν το είχε αναλάβει ακόμα η Νέα Δημοκρατία. Σε κανέναν δεν αξίζει, πόσο μάλλον στη γυναίκα αυτή, να ζήσει την τωρινή κόλαση της Μόρια.Εκεί παρέμεινε μόνο τέσσερις ημέρες, διότι οι Αρχές κατέταξαν την ίδια και τους συγγενείς της, στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Έτσι αναχώρησαν όλοι μαζί, προς τον δεύτερο προορισμό τους, την Αθήνα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τηςστην κάμερα του euronews το 2018, «η ζωή στο Κομπάνι ήταν πολύ ωραία. Οι άνθρωποι είχαν δουλειά, ο κόσμος είχε μια κανονική ζωή.Ο πόλεμος διέλυσε την πόλη. Μόνο ερείπια έχουν μείνει. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη και προσπαθούν να σώσουν τις ζωές και τα παιδιά τους. Τίποτα δεν έχει μείνει από την παλιά μας ζωή». Εξέφρασε δε ότι τελευταία της επιθυμία ήταν να συναντήσει τις δισέγγονές της Νασρίν και Μπερεβάν, που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία.

ΗΛεϊλάΣαλέχ δεν πρόλαβε αλλά τουλάχιστον αξιώθηκε να πεθάνει σε ειρηνικό έδαφος.Το Σάββατο το πρωί τελείωσε το πολύ μακρινό ταξίδι της στη ζωή, σε ένα διαμέρισμα της Αθήνας όπου έμενε ως φιλοξενούμενη του προγράμματος «Εστία» της οργάνωσης Solidarity Now.


Κούρδοι πρόσφυγες εγκαταλείπουν το μαχόμενο Κομπάνι

«Με λύπη μας μάθαμε την είδηση του θανάτου της Layla, της γιαγιάς από το Κομπάνι και γηραιότερης πρόσφυγα της χώρας, που γνωρίσαμε μέσα από το πρόγραμμα ΕSTIA. Απεβίωσε το Σάββατο, αφήνοντας πίσω παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα και μια ιστορία θάρρους και αντοχής, που τη βίωσε στα 110 χρόνια της, ξεκινώντας από τη Συρία για να φτάσει στην Ελλάδα μετά από πολλές κακουχίες. Θα τη θυμόμαστε για πάντα με αγάπη, γιατί –κατά κάποιον τρόπο- ήταν και δική μαςγιαγιά…» έγραψε στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της η οργάνωση.


H νέα γενιά Κουρδων προσφύγων, που ζει στην Ελλάδα

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με τη σειρά της δήλωσε: «Δυστυχώς η Layla, παρά την αντοχή της στις δυσκολίες του ξεριζωμού της σε τέτοια ηλικία, δεν πρόλαβε να ξαναβρεθεί με την αγαπημένη της εγγονή, όπως ήλπιζε. Για τους χιλιάδες όμως ακόμα αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη, που ζουν χωρισμένοι από τις οικογένειές τους με μοναδικό τους όνειρο να ξαναβρεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η οικογενειακή ενότητα αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και η ανάγκη για αποτελεσματικές ρυθμίσεις για οικογενειακή επανένωση θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα».

Καλό ταξίδιΛεϊλάΣαλέχ, μακάρι οι άνθρωποι να έχουν τα κουράγια και τις αντοχές σου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις