Novartis Προστατευόμενοι μάρτυρες: Στη ΓΑΔΑ προσήλθε, στις 14.00 της Τετάρτης, η αντιπροσωπεία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για να λάβει κατάθεση από τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμο Σαράφη», για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα βίαιας προσαγωγής, που χθες Τρίτη δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί. Η αντιπροσωπεία έχει ζητήσει σήμερα να εξετάσει, επίσης, τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα, με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», η οποία με επιστολή της έχει δηλώσει ότι δεν έχει να εισφέρει στην έρευνα της επιτροπής, ως εκ τούτου δεν προσήλθε και διατάχθηκε η έκδοση εντάλματος για βίαιη προσαγωγή της.

Τουλάχιστον τρία από τα πέντε κόμματα που μετέχουν στην επιτροπή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την προκαταρκτική επιτροπή η άρση του καθεστώτος προστασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες αν -όπως φαίνεται- οδηγηθεί σε «ναυάγιο» και η εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση». Πηγές της προανακριτικής επισημαίνουν ότι το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, αύριο Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, που έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση, διότι οι δύο μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν σε εξέταση διαπράττοντας αδίκημα. Αν ληφθεί σχετική απόφαση, τότε η επιτροπή θα πρέπει να απευθυνθεί στην εισαγγελική Αρχή που τους υπήγαγε σε πρόγραμμα προστασίας και θα ζητήσει την άρση του.


Δήλωση του Προέδρου της προανακριτικής επιτροπής Γιάννη Μπούγα έξω από τη ΓΑΔΑ για τη μη προσέλευση της προστατευόμενης μάρτυρα της υπόθεσης Novartis «Αικατερίνης Κελέκη».

«Βρεθήκαμε ενώπιον της άρνησης της να προσέλθει», τόνισε ο κ. Μπούγας αναφερόμενος στην απόφαση της προστατευόμενης μάρτυρος «Αικατερίνης Κελέση» να προσέλθει στη ΓΑΔΑ. Τόνισε ότι «εκδώσαμε ένταλμα βίαιης προσαγωγής» και πως «αφού αναζητήθηκε, δεν κατέστη εφικτός ο εντοπισμός της». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας θα αποτύχουν. Η μη εμφάνιση δεν αποδυναμώνει αλλά ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε».


Τα μέλη της Προανακριτικής αποχώρησαν στις 18.00 από το κτίριο της ΓΑΔΑ. Σημειώνεται ότι χθες Τρίτη τα μέλη απήλθαν μετά από 3 ώρες αναμονής, ενώ σήμερα Τετάρτη περίμεναν για 2 ώρες.

«Δεν εμφανίστηκαν και δεν ανεβρέθηκαν», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στην προανακριτική επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ λίγο μετά τις 18.00. «Φαίνεται πως έχουμε μια συστηματική και συντονισμένη στάση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, που δεν είναι άσχετη με πρωτοβουλίες που παίρνουν άλλα κέντρα, οι συντονιστές τους» δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου και προσέθεσε: «Είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφτηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας, με πολιτική σκοπιμότητα να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι. Όμως ό,τι κι αν κάνουν, η ώρα που θα αποκαλυφτούν και θα λογοδοτήσουν είναι πολύ κοντά».


Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των δύο αυτών προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των κωδικών αυτών ονομασιών. (Αναλυτικά)


Αίτημα στις εισαγγελικές αρχές

Για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Επιστολή-υπόμνημα κατέθεσε προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά το ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis. Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον κ. Πλιώτα να ζητήσει τη μη εκτέλεση των «παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιας προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων».Στο υπόμνημα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρέπει να ασκήσει την κάθε αρμοδιότητα εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών. (Αναλυτικά)


Σκληρή κόντρα – Παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα

Παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, είχαμε την Τρίτη, κάνοντας λόγο για ωμή παραβίαση «των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία» και έδειξε ως υπεύθυνο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στους ίδιους τόνους και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης ΧαρίτσηςΤι απαντά η κυβέρνηση για τις αποφάσεις της προανακριτικής

«Δεν υπάρχει καμία παράτυπη διαδικασία στην εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» δήλωσε την Τετάρτηο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σε ερώτηση για τον μάρτυρα που δεν προσήλθε χθες Δευτέρα, ανέφερε ότι η προστασία των μαρτύρων δεν είναι φυσική προστασία, είναι προστασία της ταυτότητάς του. Δεν τον έχασε η αστυνομία. Έχει ζητηθεί να κλητευθεί.Για την προστατευμένη μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση» ανέφερε «αναμένουμε αν θα προσέλθει η σημερινή μάρτυρας».

«Είναι στο χέρι της Προανακριτικής Επιτροπής, και όχι της κυβέρνησης, πώς θα προχωρήσει. Η Επιτροπή έχει εργαλεία στα χέρια της. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι διαδικασίες δεν έχουν χρονικό ορίζοντα. Ο μάρτυρας μπορεί να κλητευθεί και στο μέλλον» διευκρίνισε ο κ. Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε εκ νέου και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «υπάρχει ζήτημα όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακατεύεται στο έργο της Επιτροπής. «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μόνος του να αναμειχθεί στην δικαιοσύνη και στην Προανακριτική» σημείωσε.

Κατηγόρησε, παράλληλα, τον κ. Τσίπρα για σημαντικάψέματα, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία κοινοτική οδηγία, δεν επιλέγει η ΝΔ ή το ΚΙΝΑΛ κάποια διαδικασία… Όλα τα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι η ίδια με αυτήν που ακολούθησε και η φυσική Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις