Γρίπη 2020: Συνεχίζεται η επέλαση της γρίπης η οποία δεν εξαιρεί ούτε τα μικρά παιδιά. Μόνο στην Κρήτη, υπήρξαν 4 νέες εισαγωγές ανθρώπων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας την εβδομάδα που διανύουμε. Μεταξύ αυτών και ένα νήπιο 2,5 ετών, το οποίο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη επιβεβαίωσε τα τέσσερα σοβαρά κρούσματα: "Αυτές τις μέρες, τέσσερα άτομα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ με τον ιό της γρίπης", τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι ανάμεσα στα θύματα είναι ένα παιδάκι 2,5 ετών που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ. Ακόμη τρεις άνθρωποι σε ΜΕΘ Στην εντατική από τη γρίπη, κατέληξε, επίσης, ένας 72χρονος ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και ένας 82χρονος άνδρας που βρίσκεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Τέλος, στη ΜΕΘ ενηλίκων του ΠΑΓΝΗ νοσηλεύεται ένας ακόμα 47χρονος άνδρας, ο οποίος όμως αναμένεται πολύ σύντομα να λάβει εξιτήριο. "Για όλους τους παραπάνω ασθενείς, δεν υπάρχουν πληροφορίες, ότι κινδυνεύει η ζωή τους", τόνισε χαρακτηριστικά η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ. Όπως σημείωσε συμπληρωματικά η κ. Μπορμπουδάκη, "δεν υπάρχει λόγω ανησυχίας διότι όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο τρόπο ενώ ενισχυτικά σε όλο αυτό, βοήθησε και το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη". Στην Κρήτη μέχρι και σήμερα, δεν έχει καταγραφεί θάνατος που να οφείλεται στον ιό της γρίπης.

Ο απολογισμός του ΕΟΔΥ για τα θύματα και τα κρούσματα

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου 2020, είκοσι τέσσερα (24) νέασοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ κατέληξαν ακόμα οκτώ (8) άτομα, τα περισσότερα εξ αυτών με υποκείμενα νοσήματα. Συνολικά ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 53 και ο αριθμός των κρουσμάτων σε 187.Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ επισημαίνει πως, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή – περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ eody.gov.gr), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στην χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Τονίζεται ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

  • Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος).
  • Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
  • Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση.

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή. Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. O ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες φέτος (σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ eody.gov.gr). Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι, κάθε χρόνο υποστηρίζει τρία συστήματα επιτήρησης της γρίπης από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, από τα αποτελέσματα των οποίων συντίθενται οι εβδομαδιαίες εκθέσεις Επιδημιολογικής Επιτήρησης που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Για την εξέλιξη της εποχικής γρίπης θα υπάρχει τακτική ενημέρωση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις