Γρίπη 2020: Συνεχίζει να καλπάζει η γρίπη στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα από 10 έως 16 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 7 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης να έχουν ανέλθει στους 60 έως την περασμένη Κυριακή.

Το ίδιο διάστημα, 17 ασθενείς νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), έναντι 24 την προηγούμενη εβδομάδα. Το σύνολο των ατόμων που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ κατά την τρέχουσα περίοδο έχει ανέλθει σε 195. Τα παραπάνω προκύπτουν από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Οργανισμού, από το σύνολο των θανάτων, οι 33 αφορούν άνδρες και οι 27 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη και διάμεση ηλικία τα 75 έτη.

Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων αυτών ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συνιστάται εμβολιασμός, αλλά είχαν εμβολιαστεί μόλις οι 23 (ποσοστό 40,4%). Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Επιπλοκές

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. 'Αλλοι, όμως, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι:

  • η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο,
  • η αφυδάτωση,
  • οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα,
  • η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας,
  • η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη.

Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα. Ο σχολαστικός καθαρισμός των χεριών θεωρείται ένα από τα βασικά μέτρα για την αποφυγή λοίμωξης με τον ιό της γρίπης και όχι μόνο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις