Απάτη διαδίκτυο: Με τη γνωστή πλέον μέθοδο της «Νιγηριανής απάτης» σπείρα κατάφερε να αρπάξει 74.000 ευρώ από ιδιώτη. Πρόκειται για την απάτη μέσω Διαδικτύου, όπου με το πρόσχημα της χορήγησης δανείων με ευνοϊκούς όρους, καθώς και της δυνατότητας πολλαπλασιασμού χαρτονομισμάτων καταφέρνουν να αποσπάσουν σημαντικά ποσά από πολίτες. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ), ενώ συνελήφθη άνδρας από το Καμερούν, στο κέντρο της Αθήνας. Τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας που αναζητούνται, διαμένουν στην Γαλλία.

Όπως ανακοίνωσε η δίωξη, για την διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε καταγγελία ιδιώτη, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι δράστες τον προσέγγισαν μέσω Διαδικτύου υποδυόμενοι στελέχη τραπεζικού ιδρύματος με έδρα το εξωτερικό και του προσέφεραν δάνειο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Αφού τον έπεισαν, ακολούθησε συνάντηση όπου του τόνισαν ότι θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο κέρδος μέσω παραχάραξης-παραγωγής και πολλαπλασιασμού χαρτονομισμάτων, με τη χρήση δήθεν ειδικών χημικών-χρωστικών ουσιών σε χρωματισμένα χαρτονομίσματα. Έτσι, κατάφεραν και του απέσπασαν 74.000 ευρώ τα οποία δήθεν θα αυξάνονταν σε 148.000 ευρώ, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Σημειώνεται πως προγραμματίστηκε και νέα συνάντηση, προκειμένου το θύμα να καταβάλει χρηματικό ποσό 150.000 ευρώ, ώστε μέσω της υποτιθέμενης διαδικασίας πολλαπλασιασμού να παραλάβει χρηματικό ποσό 300.000. Ωστόσο, σε οργανωμένη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στο κέντρο της Αθήνας, με τη συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, συνελήφθη ο αλλοδαπός την στιγμή που παρέλαβε προσημειωμένο χρηματικό ποσό 3.450 ευρώ, το οποίο προοριζόταν δήθεν για την αγορά των απαραίτητων χημικών-χρωστικών ουσιών αποχρωματισμού των χαρτονομισμάτων. Από τις έρευνες που ακολούθησαν συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3.450 ευρώ, καθώς πλήθος τεμαχίων μαύρου χαρτιού με διαστάσεις χαρτονομισμάτων των 100 ευρώ.

Σε βάρος του συλληφθέντος και τεσσάρων ακόμα αλλοδαπών συνεργών του που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, απάτη και παραχάραξη χαρτονομισμάτων. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τη συμμετοχή του κυκλώματος και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Τι είναι η Νιγηριανή απάτη

Πρόκειται για ένα μήνυμα που καταφτάνει στον παραλήπτη, συνήθως μέσω email, αν και παλαιότερα είχαν αναφερθεί και περιπτώσεις επιστολών που κατέφθαναν μέσω ταχυδρομείου, και υποτίθεται πως προέρχεται από έναν πρίγκηπα/αξιωματούχο/ επιχειρηματία κτλ από τη Νιγηρία (ή από κάποια άλλη αφρικανική χώρα), που ζητά βοήθεια για να βγάλει τα χρήματά του (ή διαμάντια, ή άλλα περιουσιακά στοιχεία) από τη χώρα, υποσχόμενος μερίδιο στον «συνεργάτη» του. Χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι ότι οι επιτήδειοι υποστηρίζουν ότι τα χρήματα του «πρίγκιπα» έχουν «χρωματισθεί» με μαύρο χρώμα για να βγουν από τη χώρα και μόνο με κατάλληλη χημική επεξεργασία θα μπορούσαν να τα επαναφέρουν στην αρχική τους μορφή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις